Investigatii, Sanatatea fatului, Sarcina

Analize și teste obligatorii în sarcină

Analize și teste obligatorii în sarcină: Pentru siguranța mamei și a fătului, în primul trimestru de sarcină recomandăm fiecărei mămici continuarea suplimentelor cu acid folic sau derivați, evitarea factorilor toxici, hidratare adecvată, alimentație sănătoasă, realizarea analizelor cf. recomandărilor obstetricianului, odihnă și activitate fizică moderată.

Analize necesare în trimestrul 1 și prima întâlnire cu medicul obstetrician

  • discuții despre istoricul medical, obstetrical
  • consultație, frotiu citobacteriologic
  • ecografie de confimare a sarcinii, precum și data probabilă a nașterii
  • recomandarea de analize de sânge și urină
  • evaluarea tensiunii arteriale

Teste de sânge și urină recomandate în cadrul consultației prenatale

  • hemoleucograma
  • grupa de sânge și Rh-ul mamei
  • analize pt. evaluarea funcției ficatului și rinichilor
  • analize hepatita B, C, HIV, sifilis
  • glicemie
  • evaluarea funcției tiroidiene
  • sumar urină ; urocultură
  • profil TORCH

Teste genetice non-invazive NIPT

După recoltarea de sânge matern, se va căuta ADN-ul fetal și se va analiza genetic pentru detectarea existenței vreunei afecțiuni genetice (Sdr. Down, Edwards, Patau, Turner, etc).

Biopsia de vilozități coriale (acuratețe >95%) – test genetic invaziv, doar pentru confirmarea unei suspiciuni depistate la un examen echografic sau a unor factori de risc semnificativi. Se poate efectua începând cu vârsta de 10 săpt. a sarcinii.

Ecografia morfologică fetală și Dublul - Test

Morfologia fetală de Trimestrul 1 poate fi efectuată singură / împreună cu Dublul – Test.

Ecografia este un examen amănunțit al fătului în care se evaluează anumite structuri fetale, fiind urmată de un test de sânge – dublul test- , ce evaluează hormoni specifici sarcinii.
Împreună și efectuate corect, rezultatele acestor teste pot da o predicție cu acuratețe de 90% al riscului de boli genetice fetale, nu un diagnostic!

Analize necesare în trimestrul 2 de sarcină

În al doilea trimestru de sarcină se recomandă fiecărei mămici: administrarea de vitamine și alte tratamente recomandate de medic, evitarea consumului de alcool, cafea, ceai negru, evitarea factorilor toxici si hidratare adecvată, alimentație sănătoasă, activitate fizică moderată și odihnă, realizarea analizelor recomandate, menținerea vieții sexuale moderate, continuarea pregătirii pentru sarcină, naștere, alăptare și îngrijirea viitorului bebeluș.

  • evaluarea riscului de hipertensiune indusă de sarcină – verificarea tensiunii arteriale începând cu vârsta de 25 săptămâni a sarcinii + sumar de urină
  • la recomandarea medicului – repetarea unor analize de sânge sau urină pe care le-ați făcut în trimestrul 1
  • ecografie în fiecare lună
  • ecografia morfologică din trimestrul 2 de sarcină presupune evaluarea anatomică fetală detaliată, inclusiv a  funcționalității principalelor organe
  • evaluarea riscului de diabet gestațional – testul de toleranță la glucoză

Teste suplimentare

  1. Triplul Test, ce determină 3 parametri biochimici din sângele gravidei, se efectuează între săptămâna 16 și 18 și depistează Spina Bifida și anomaliile cromozomiale;
  2. Amniocenteza, ce presupune extragerea unei probe de lichid amniotic, sub control ecografic .Poate fi realizat în perioada cuprinsă între 16 și 18 săptămâni și se recomandă viitoarelor mămici >35 de ani, sau care prezintă un risc crescut de tulburări genetice.

Amniocenteza detectează:

  • aproape toate anomaliile cromozomiale (inclusiv Sindromul Down, Turner, Klinefelter, Edwards, Patau, etc) cu o precizie >99%;
  • sute de boli genetice;
  • anomaliile de tub neural – Spina Bifida, Anencefalia, etc.

Analize necesare în trimestrul 3 de sarcină

În ultimul trimestru de sarcină și anume trimestrul 3 se recomandă fiecărei mămici: continuarea administrării de vitamine de sarcină, evitarea consumului de alcool, cafea, ceai negru și a medicamentelor, în lipsa recomandărilor medicale, hidratare adecvată, alimentație sănătoasă, odihnă, efectuarea analizelor recomandate de medic, concediu prenatal, pregătirea lucrurilor pentru îngrijirea nou-născutului, evitarea călătoriilor lungi (mai ales cu avionul), pregătire fizică și emoțională.

Ecografia morfologică de trimestrul 3, se efectuează la 32 de săptămâni de sarcină, reevaluează eventualele structuri patologice descoperite la morfologia de trimestrul 2 și completează informațiile legate de starea de sănătate a fătului.

Screening-ul pentru Streptococul B se efectuează la 35-36 săpt de sarcină. În cazul nașterii naturale, infectarea cu această bacterie afectează bebelușul. Dacă rezultatul este pozitiv, se vor recomanda tratament și culturi de control.
Dacă tratamentul nu a fost instituit la timp, antibioticul va fi administrat imediat ce travaliul a început sau a intervenit ruperea membranelor. Antibioticul trebuie administrat cu cel puțin 2 ore înainte de naștere și la fiecare 4 ore pe toată durata travaliului.

Teste suplimentare

Cardiotocografia (CTG) sau testul fetal non-stress, este un test simplu, neinvaziv, care se efectuează după săpt 28 de sarcină.

Profilul biofizic este un test non-stress, combinat cu o ecografie, se realizează după săpt 32 și se recomandă femeilor cu risc crescut în sarcină. La realizarea profilului biofizic, se corelează bătăile cordului fetal, respirațiile, mișcările, tonusul muscular și cantitatea de lichid amniotic.

Trimestrul 3 de sarcină poate fi dificil dpdv: fizic (retenție de apă, picioare umflate, burtică voluminoasă, dificultăți legate de activități zilnice, somn dificil, constipație, contracții) și emoțional.

Medicul obstetrician va juca un rol important în suportul moral și cel medical. 

Important de reținut!

Informațiile din acest articol nu înlocuiesc, în niciun caz, consultul medical specializat. Recomandările medicale au scop strict informativ.
Referințele și concluziile pot varia de la un pacient la altul și depind de mulți factori, precum starea de sănătate, stilul de viață, etc.
Tocmai de aceea, aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.
Nu ezitați să mergeți la medic pentru consult și/sau îndrumare, ori de câte ori aveți o problemă de sănătate.

Te-ai decis sa iti faci o programare?

Super! Tot ce trebuie să faci este să alegi ziua și ora care ți se potrivesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *