PROTETICĂ DENTARĂ

Înlocuirea dinților lipsă sau reabilitarea orală complexă a arcadelor dentare.

Protetica dentară este ramură a stomatologiei, care se ocupă cu restaurarea morfo-funcțională și estetică a aparatului dento-maxilar, prin intermediul unor lucrări protetice fixe sau mobile, cu scopul de a înlocui spațiile edentate (dinții lipsă).

Coroanele dentare sunt lucrări protetice fixe care acoperă structura dintelui, cu scopul de a reface morfologia și fizionomia acestuia și sunt de mai multe tipuri în funcție de materialul din care sunt realizate, de rezistența și de fizionomia pe care le oferă. 

Alegerea tipului de coroană potrivită pentru fiecare pacient, se face pe criterii biologice, de rezistență în timp, estetice și financiare. Obiectivul protezării dentare este obținerea unor lucrări protetice care să imite cât mai bine dintele natural și care să nu se distingă față de dinții existenți ai pacientului.

Indicațiile coroanelor dentare:

  • dinți cu modificări de culoare și poziție
  • dinții cu distrucții coronare mari
  • dinți cu fracturi coronare importante
  • dinți cu tratamente endodontice, care prezintă puțin țesut dur de susținere coronară
  • elemente de agregare pentru punți dentare sau sisteme de prindere ale protezelor mobilizabile
  • coroane pe implant

Punțile dentare

Punțile dentare sunt folosite des pentru închiderea unei breșe edentate, mai ales la pacienții care au contraindicații generale pentru aplicarea unor implanturi sau la pacienții care nu își permit varianta de protezare pe implanturi.

Proteza scheletată

Este o lucrare protetică mobilizabilă și reprezintă metoda protetică destinată pacienților care au pierdut mai mulți dinți și care nu mai pot beneficia de un tratament protetic fix. Proteza scheletată este ancorată pe dinții restanți, cu ajutorul unor sisteme speciale (capse, culise, telescoape).

Proteza totală

Este o proteză mobilă, care la maxilar se întinde pe cerul gurii iar la mandibulă are formă de potcoavă, lăsând spațiu pentru limbă. Acest tip de proteză, reprezintă o soluție pentru pacienții care și-au pierdut toți dinții și care nu pot beneficia de terapie implanto-protetică.

Supraprotezele pe implanturi

Sunt lucrări protetice mobilizabile, indicate în cazul unor câmpuri protetice care prezintă o resorbție osoasă avansată, cu retentivitate deficitară. Acest tip de câmpuri protetice pot fi îmbunătățite prin inserarea de implanturi.

Fațetele dentare

Sunt lucrări protetice care implică o strânsă colaborare între medic, pacient și tehnician, în vederea obținerii unor rezultate fizionomice care să răspundă atât exigențelor medicului cât și dorințelor pacientului. Aplicarea fațetelor dentare nu implică devitalizarea dinților. Aceste piese protetice pot fi aplicate fie fără prepararea dinților, fie cu o preparație mimimă. Când se decide aplicarea unor fațete dentare, ideal este să se aplice minim 6 fațete pe grupul frontal superior pentru un efect fizionomic adecvat, deoarece în momentul în care pacientul zâmbește, aceștia sunt dinții care se văd cel mai frecvent.

Care sunt indicațiile fațetelor dentare?

  • dinți cu colorații masive
  • dinți cu anomalii de formă
  • dinți malpozitionați

Important de reținut este faptul că fațetele dentare nu sunt indicate în cazul pacienților cu o igienă deficitară și o carioactivitate crescută.

Albirea dentară

Poate fi efectuată atât de către medic în cabinet, cât și de către pacient, la domiciliu.

Se recomandă albirea efectuată de către medic, în cabinet, deoarece această manoperă se realizează sub controlul personalului medical de specialitate, se folosesc substanțe profesionale, cu o concentrație mai crescută și cu timp de acțiune mai scurt. Durata unei astfel de ședințe se situează între 30-60 min. 

Un alt avantaj al albirii efectuate în cabinet este faptul că medicul aplică o protecție suplimentară pentru gingie, astfel diminuandu-se riscul de iritație la acest nivel. Efectul albirii în cabinet este vizibil imediat.