Serviciul de

OFTALMOLOGIE

Consultul oftalmologic

Este important, deoarece există afecțiuni oftalmologice fără simptome deosebite, dar care pot duce la scăderea importantă și uneori ireversibila a vederii.

Examinarea oftalmologică de rutina curpinde: 

Anamnezadiscuția dintre doctor și pacient, în cadrul căreia acesta din urmă explică de ce a venit la control, ce probleme oculare anterioare a avut, furnizează informații referitoare la antecedentele sale medicale (boli asociate, tratamente efectuate) și familiale.

Examinarea aspectului exterior al ochilor și pleoapelor.

Autorefractometria – permite măsurarea dioptriilor cu ajutorul unui aparat special. La tineri poate fi necesară repetarea acestei măsurători după folosirea unor picături. Scopul utilizării picăturilor este acela de a determina adevăratele dioptrii, inlaturandu-se, pentru o scurtă perioada de timp, reglajele efectuate de musculatura ochiului. După folosirea acestor picături este dificila vederea la apropiere, iar la distanță apare fotofobia. Efectul durează câteva ore.

Determinarea acuității vizualeconstă în citirea de către pacient, a unor cifre și litere de pe un panou luminos, situat la distanta, apoi citirea unui text imprimat (testarea vederii la aproape). În acest moment, dacă este nevoie, se prescriu ochelari.

Verificarea motilității oculare – pentru depistarea unui strabism/ pareze, urmată de testarea vederii binoculare.

Examinarea fundului de ochi – pentru vizualizarea retinei, a vaselor de sânge, precum și a nervului optic. După acest test nu este indicat conduceți. Efectul durează câteva ore. Examenul fundului de ochi se efectuează fară picături. Daca este nevoie, examinarea se repeta după administrarea picăturilor de dilatare a pupilei.

Măsurarea tensiunii intraoculare, se efectuează la persoanele de peste 40 de ani sau la persoanele cu antecedente familiale de glaucom. Măsurătoarea se poate face prin metoda non-contact (tensiunea oculară se măsoară cu ajutorul unui jet de aer, fară se atingă ochiul) sau prin metoda contact, cu atingere. Aceasta din urma este mai precisa și presupune administrarea înainte a unor picături de anestezie (care însă nu modifică deloc vederea). Măsurarea tensiunii intraoculare permite depistarea glaucomului, afecțiune ce poate duce la pierderea vederii.

Consultul oftalmologic ia sfârșit cu discuția finală dintre medic și pacient, în cadrul căreia se stabilește diagnosticul, se prescriu ochelari, în funcție de nevoie, sau se stabilesc eventuale conduite terapeutice sau investigații necesare pentru obținerea unor amănunte suplimentare.

Parteneri