PEDODONȚIE
Profilaxia și tratamentul afecțiunilor specifice dentiției temporare și a dentiției permanente la copii și adolescenți.
Pedodonția sau stomatologia pediatrică, este specialitatea stomatologică limitată de vârstă, care se ocupă cu profilaxia și tratamentul dinților de la prima apariție în cavitatea orală până la vârsta adolescenței.
Pe parcursul vieții, se disting următoarele perioade ale dentiției:
- Perioada dentiției temporare (6 luni – 3 ani)
- Perioada dentiției mixte (începe în jurul vârstei de 5 ani)
- Perioada dentiției definitive (după înlocuirea tuturor dinților temporari)
Medicul specializat în pedodonție este cel care supraveghează sănătatea dentară în perioada dentiției temporare și mixte. Copiii au nevoie de o abordare specială, tocmai datorită vârstei și particularităților morfologice dentare. Sănătatea dentiției temporare (de lapte) asigură sănătatea dintelui permanent de înlocuire și dezvoltarea armonioasă a osului alveolar.
Caria de biberon este un tip de carie des întâlnit la copiii alăptați artificial. În lipsa alăptării naturale (la sân), copilul este obișnuit cu biberonul, iar mai apoi, cu suzeta.
Din momentul diversificării și a trecerii la tipul de alimentație solidă, este recomandată renunțarea la biberon. Din păcate, în cele mai multe cazuri, copiii renunță cu foarte mare greutate la biberon sau suzetă.
Acest obicei trebuie abandonat, mai ales dacă în biberon sunt introduse lichide dulci (ceai/lapte cu miere sau zahăr). Prima măsură de prevenire este evitarea treptată a biberonului și a suzetei îndulcite ca un obicei de a duce copilul la culcare.
Dinții temporari sunt asemănători din punct de vedere anatomic, cu cei permanenți: prezintă coroană, rădăcină și canale radiculare. Odată cu apropierea momentului de erupție al dinților definitivi, rădăcina dinților temporari se resoarbe treptat, dinții devenind mobili, pentru ca mai apoi să fie extrași sau să cadă de la sine.
În jurul vârstei de 6 ani vor apărea incisivii definitivi și primii molari definitivi. Primii molari sunt foarte importanți. Ei vor fi prezenți pe arcadele dentare toată viața și de aceea vor fi cei mai predispuși la carie. Din acest motiv, acești dinți necesită o îngrijire atentă de către părinți în ceea ce privește periajul. Ceilalți dinți maxilari și mandibulari, apar treptat, la diferență care variază între 6 luni și un an jumătate.
Dintre manoperele nedureroase și importante din această perioadă amintim: periajul profesional, sigilările șanțurilor/fosetelor și fluorizările.
- Periajul dentar profesional are rolul de a îndepărta placa bacteriană de pe suprafața dinților și din zonele mai puțin accesibile, precum și petele dentare cauzate de alimentele colorate, fiind o măsură preventivă, care trebuie realizată la copii, de cel puțin 2 ori pe an.
- Sigilarea reprezintă manopera de izolare a suprafeței dentare de mediul cavității orale, cu scopul de a preveni formarea cariilor. Procedura constă în aplicarea unui strat fin de material de sigilare pe suprafața dintelui, iar în acest fel, scade potențialul de retenție alimentară.
- Fluorizarea este metoda prin care se suplimentează cantitatea de fluor de la nivelul smalțului, cu scop profilactic.
La copii, sunt absolut obligatorii controalele periodice, la 6 luni. Atât până în vârsta de 6 ani, cât și după această vârstă, copilul trebuie supravegheat de către părinți, pentru a nu dezvolta obiceiuri vicioase, precum sugerea degetului, a buzei, a creioanelor, sau respirația orală.
Pentru ca primele vizite la medicul stomatolog să fie percepute pozitiv și să crească încrederea copilului, este recomandat ca acesta să fie consultat de către medicul pedodont, deoarece doar acesta cunoaște modul de abordare al celui mic.