PARODONTOLOGIE
Diagnosticarea și tratarea bolilor care afectează gingiile și țesuturile de susținere ale dinților.
Parodontologia este specialitatea medicinei dentare, care se ocupă cu studiul întregului sistem ce menține dinții în oasele maxilare, acesta fiind denumit parodonțiu marginal. Parodontologia studiază atât anatomia și fiziologia parodonțiului marginal, cât și bolile care îl afectează.
Îmbolnăvirea parodonțiului marginal este numită boală parodontală. În termen popular, așa-zisa parodontoză. Termenul corect poartă denumirea de parodontită. Afecțiunile parodontale incipiente sunt gingivitele (forme ușoare), care în lipsa tratamentului pot evolua spre parodontite (forme avansate). Parodontitele, lăsate netratate, duc la pierderea treptată a dinților.
Important de reținut este faptul că gingivita poate fi vindecată, pe când boala parodontală poate fi doar stopată. De accea orice afectare parodontală trebuie surprinsă din timp, iar tratamentul instituit rapid.
Semnele bolii parodontale
- halenă/halitoză (respirație urât mirositoare)
- sângerări gingivale la periaj sau spontane
- retracție gingivală
- dinți mobili
- dinți migrați în diferite planuri
- dinți lipsă (edentație)
Din nefericire, această afecțiune este adesea neglijată, deoarece în general, boala parodontală NU DOARE, ci doar oferă câteva semnale discrete, greu de observat de majoritatea pacienților.
Cauzele bolii parodontale
- placa bacteriană (determinată de lipsa igienei orale)
- tartrul
- lipsa dinților (edentația)
- fumatul
- dinții cariați care favorizează retenția alimentelor
- înghesuiri sau spațieri dentare
- lucrări protetice incorect adaptate
- extracția dinților fără a trata lipsa acestora
- ocluzia instabilă
- aparatele ortodontice care dezvoltă forțe excesive
- bruxismul
- diferite modificări hormonale
- afecțiuni generale (diabet, avitaminoze etc)
Factorul determinant al bolii parodontale este reprezentat de placa bacteriană. Așadar, este dovedit faptul că o igienă dentară corectă reduce semnificativ riscul apariției bolii parodontale.
Tratamentul bolii parodontale este dirijat în funcție de gradul de evoluție al acestei afecțiuni. Acesta poate porni de la simpla instruire în vederea efectuării unui periaj corect, până la operații complicate de regenerare a osului resorbit și a țesuturilor învecinate.
Ca și măsuri preventive, la domiciliu este necesară igienizarea riguroasă a cavitații bucale printr-o tehnică de periaj corectă, precum și folosirea aței dentare, a dușului bucal și a apei de gură. În același timp, se recomandă controale periodice care constau în debridare gingivală, detartraj, periaj profesional și air-flow.