SARCINĂ
OBSTETRICĂ
MEDICINĂ MATERNO-FETALĂ

În cadrul  Clinicii Dr. Albu, pacienții beneficiază de servicii de Medicină Materno – Fetală, la cele mai înalte standarde, realizate de către echipa condusă de Conf. Univ. Dr. Albu Dinu – Florin, cu o experiență vastă, de peste 30 ani în domeniu.

Medicina Materno – Fetală este importantă în:

  • Elaborarea Diagnosticului Prenatal.
  • Evoluția Dezvoltării Fătului.
  • Depistarea eventualelor Patologii Fetale.
  • Modalitatea nașterii (prematură / normală / cezariană / de urgență).
  • Evoluția Fătului și a Mamei post-partum.

Ce reprezintă o ecografie de morfologie fetală?

Morfologia fetală reprezintă o investigație imagistică avansată ce constă într-o ecografie prin care se verifică în detaliu anatomia și dezvoltarea fătului și se pot identifica malformații grave sau alte anomalii.

Cu ocazia acestei investigații medicul specialist studiază sistematic dezvoltarea organelor fetale, asigurându-se că acestea sunt conforme cu normele pentru vârsta de sarcină, atât din punct de vedere biometric, cât și din punct de vedere morfologic.

Ecografia morfologică/Morfologia fetală este investigația imagistică esențială în monitorizarea și evaluarea sarcinii, deoarece oferă informații despre sănătatea fătului și dezvoltarea sa pe tot parcursul celor 9 luni de sarcină.

Morfologia fetală are rolul de a depista unele dintre cele mai grave boli și malformații în dezvoltarea bebelușului, ce pot crește riscul de afecțiune genetică fetală.

Cand se recomandă efectuarea unei ecografii de sarcină?

Ecografia de sarcină, cunoscută sub denumirea de Morfologie Fetală, este indicată în toate stadiile sarcinii, după cum urmează:

  • Săptămânile 11-14: morfologia de Trimestrul I
  • Săptămânile 21-24: morfologia de Trimestrul II
  • Săptămânile 32-34: morfologia de Trimestrul III

Ce înseamnă morfologia fetală de Trimestrul I și ce anomalii se pot depista?

Această ecografie se efectuează între 11 săptămâni – 13 săptămâni, deoarece acesta este momentul în care organele fătului sunt dezvoltate suficient și pot fi examinate.

Majoritatea structurilor fetale sunt dezvoltate în acest moment, iar morfologia fetală evaluează în trimestrul I aceleași structuri ca și la morfologia fetală din trimestrul 2: craniul, toracele și cordul fetal, abdomenul cu aparatul urinar și intestinul fetal, coloana vertebrală și membrele (se pot vedea inclusiv degetele de la mâini).

Morfologia fetală din trimestrul I este recomandată pentru depistarea anumitor anomalii cromozomiale precum:

  • sindromul Down/Trisomia 21, asociat cu malformații ale craniului, inimii și retard mintal;
  • sindromul Patau/Trisomia 13, foarte periculos, scăzând foarte mult speranța de viață a copilului și nu se poate trata;
  • sindromul Edwards/Trisomia 18, asociat cu malformații ale inimii, oaselor, rinichilor și retard mintal;
  • sindromul Turner;
  • sindromul Klinefelter.

De asemenea, mai există și alte anomalii fetale majore ce pot fi depistate intr-un procent crescut la această vârstă a sarcinii. Acestea includ anencefalia, encefalocel, exomphalos, gastroschizis, absența unor membre, holoprosencefalia alobară, etc. si multe altele care pot fi suspicionate și apoi confirmate sau infirmate în consultațiile ulterioare. Părinții vor primi interpretarea rezultatului și vor fi sfătuiți în privința necesității unor investigații suplimentare.

În concluzie, având în vedere faptul că aceste anomalii pot fi descoperite cu greu la o vârstă mai înaintată a sarcinii, este important ca morfologia de trimestru I să se realizeze la timp.

Mai multe detalii regasiti in articolul nostru de blog: Morfologia fetala de trimestrul 1

Morfologia de Trimestrul II

Morfologia fetală de trimestrul II se realizează în săptămânile 21-24 de sarcină, dar ideal în săptămâna 22. În acest moment medicul poate să examineze organele fetale, placenat, lichidul amniotic si canalul cervical (colul). Astfel, se observă dacă fătul se dezvoltă normal și care este poziția placentei.

În acestă perioadă se examinează mult mai atent structurile fetale, pot fi vizualizate defecte mult mai mici decât în morfologia fetala de trimestrul 1 sau pot fi confirmate anumite suspiciuni descoperite la prima morfologie. Sunt vizualizate mult mai bine defecte ale feței, ale cordului fetal și ale toracelui (defecte de sept ventricular, defecte ale vaselor mari de la baza cordului), ale diafragmului (hernie diafragmatică), ale abdomenului (defecte ale tractului digestiv, ale tractului renal), anomalii craniene, scheletale, defecte de închidere a abdomenului sau ale coloanei vertebrale (spina bifida) sau ale membrelor superioare sau inferioare (polidactilie, agenezii osoase, club foot).

Mai multe detalii regasiti in articolul nostru de blog: Morfologia fetala de trimestrul 2

Morfologia de Trimestrul III

Morfologia fetală de trimestrul III se realizează între săptămânile 32-34, ideal în săptămâna 32 și cu limite până în săptămâna 34.

Fătul începe să aibă din ce în ce mai puțin spațiu, stă oarecum înghesuit și își acoperă o bună parte a fetei cu mâinile și cu picioarele. Cu ajutorul ecografiei de trimestrul III se pot depista anumite anomalii cardiace cu debut tardiv, cum ar fi coarctația aortică, dar și de la nivelul sistemului nervos central (ventriculomegalie). În acest moment unele structuri fetale nu se mai pot vizualiza sau sunt examinate cu dificultate: fața, degetele, poziția mâinilor și picioarelor, sexul fetal.

Mai multe detalii regasiti in articolul nostru de blog: Morfologia fetela de trimestrul 3

Te-ai decis să te programezi pentru monitorizare de sarcină?

Super! Tot ce trebuie să faci este să alegi ziua și ora care ți se potrivesc.

Parteneri