SARCINĂ
OBSTETRICĂ
MEDICINĂ MATERNO-FETALĂ
Monitorizarea atentă a sarcinii, depistarea precoce a factorilor care predispun la diferite afecțiuni și individualizarea tratamentului pentru ca atât mama cât și copilul să se afle în deplină siguranță.
“Ecografia de morfologie fetală este esențială în detectarea eventualelor patologii fetale, precum și în evaluarea stării de bine a fătului.”
Departamentul de obstetrică din Clinica Dr. Albu se axeaza pe o abordare personalizată și atentă la nevoile individuale ale fiecărei paciente.
Ne străduim să oferim cele mai bune soluții de diagnostic și tratament în vederea monitorizării complete și atente a sarcinii, pentru ca atât mama cât și copilul să se afle în deplină siguranță.
Ce este morfologia fetală și ce analizează?
Ecografia de morfologie fetală este o investigație imagistică, non-invazivă, realizată prin intermediul ecografului, care are ca scop verificarea dezvoltării bebelușului, a anexelor (placentă, lichid amniotic), detectarea unor posibile anomalii sau malfomatii de dezvoltare, dar şi aflarea sexului copilului. Ecografia de morfologie fetală poate fi realizată transvaginal sau abdominal.
De câte tipuri este morfologia fetală?
Pentru monitorizarea dezvoltării bebelușului, morfologia fetală poate fi realizată în fiecare trimestru de sarcină. Aceasta permite medicului obstetrician să observe structurile anatomice ale fătului: craniu, coloană vertebrală, plămâni, cord, stomac, rinichi, vezică urinară, membre, dar și starea cordonului umbilical, a placentei și a lichidului amniotic.
Așadar, se recomandă efectuarea morfologie fetale în fiecare trimestru de sarcină, după cum urmează:
Morfologia Fetală de Trimestrul 1 se efectuează între 11-13 săptămâni de sarcină.
Morfologia Fetală de Trimestrul 2 se efectuează între 21-24 săptămâni de sarcină (de preferat spre 22 săptămâni).
Morfologia Fetală de Trimestrul 3 se efectuează între 31-34 săptămâni de sarcină.
Investigaţia morfologică poate identifica anomaliile de structură, dar nu generează rezultate similare cu testarea genetică. În cazul în care medicul obstetrician are suspiciuni legate de dezvoltarea bebelușului, în urma examenelor ecografice efectuate, poate recomanda testarea genetică, care reprezintă cea mai sigură variantă de stabilire al riscului de apariție al anomaliilor cromozomiale sau al diagnosticului de certitudine.
Ce este morfologia fetală trimestrul 1 și când se face?
Morfologia fetală de trimestrul 1, reprezintă o investigaţie ecografică, non-invazivă, realizată transvaginal, între 11-13 săptămâni și 6 zile de gestație și presupune o analiză detaliată a tuturor structurilor fetale vizibile. Constă într-o ecografie prin care se verifică în detaliu anatomia, dezvoltarea fătului, se efectuează examinarea în Doppler, masurandu-se astfel fluxul din ductul venos fetal, precum și fluxurile sangvine prezente la nivelul arterei umbilicale și a arterelor uterine.
Morfologia fetală de trimestrul 1, are ca scop estimarea exactă a vârstei bebelușului în funcție de lungimea sa craniocaudală (CRL), identificarea unor posibile sarcini multiple, depistarea ecografică a anomaliilor structurale, localizate la nivelul craniului, membrelor sau la nivelul inimii, precum și aflarea sexului acestuia.
Care este rolul morfologiei fetale de trimestrul 1?
Realizată în această fază a sarcinii, examinarea morfologică de prim trimestru, permite reevaluarea și testarea genetică, pentru depistarea eventualelor anomalii cromozomiale, astfel încât părințîi să poată lua o decizie, în funcție de rezultatele investigațiilor.
Este important de reținut faptul că morfologia fetală de trimestrul 1, nu poate depista toate anomaliile fetale, datorită dimensiunilor mici ale bebelușului și a dezvoltării structurale incomplete a acestuia.
De obicei, examinarea morfologică ecografică din primul trimestru de sarcină, se realizează simultan cu cea serologică și poartă denumirea de „dublu test”. În ultimul timp, testele prenatale noninvazive de screening (spre exemplu testarea ADN-lui fetal liber circulant în sângele matern), au devenit din ce în ce mai des folosite.
Cum te pregătești pentru morfologia fetală în trimestrul 1 de sarcină?
Morfologia fetală în trimestrul 1 nu necesită o pregătire laborioasă înainte de examinarea propriu-zisă. Se recomandă că vezica urinară să fie goală înainte de realizarea ecografiei, deoarece în caz contrar, evaluarea ecografică nu se poate efectua în parametri optimi.
Cât durează morfologia fetală trimestrul 1?
Morfologia fetală de trimestrul 1 durează de obicei 30 min, timp în care structurile materno-fetale sunt examinate cu atenție, iar viitorilor părinți le este relatată starea fătului, în timp ce mamei îi este prescris un anumit tratament medicamentos, specific vârstei sarcinii.
Ce este morfologia fetală trimestrul 2 și când se face?
Morfologia fetală de trimestrul 2, reprezintă o investigaţie ecografică, non-invazivă, realizată transabdominal (pe abdomen), care se efectuează între 21-24 săptămâni de sarcină (de preferat spre 22 săptămâni) și presupune o analiză detaliată a tuturor structurilor fetale vizibile, precum și a organelor interne fetale, în ceea ce privește anatomia și dezvoltarea acestora. În cadrul morfologiei de trimestrul 2, se efectuează examinarea în Doppler, masurandu-se astfel fluxul din ductul venos fetal, precum și fluxurile sangvine prezente la nivelul arterei umbilicale și a arterelor uterine materne. În cadrul acestei investigații ecografice, se vă calcula valoarea hemoglobinei fetale, pentru despistarea unei eventuale anemii ale bebelușului.
Este important de reținut faptul că în cadrul morfologiei fetale de trimestrul 2, trebuie efectuat și screening-ul ecografic de malformații fetale.
Screening-ul de malformații fetale, depistează:
- anomalii cromozomiale (Sindrom Down – trisomia 21, Patau – trisomia 13, Edwards- trisomia 18, Turner, etc)
- anomalii ale sistemului nervos central
- anomalii ale capului și gâtului
- anomalii toracice
- anomalii cardiace
- formațiuni chistice abdominale
- anomalii ale tractului gastro-intestinal
- displazii scheletice
- infecții congenitale
Care este rolul morfologiei fetale de trimestrul 2?
Spre deosebire de ecografia morfologică efectuată în primul trimestru, aceasta permite o examinare mult mai detaliată a structurilor fetale. Astfel pot fi vizualizate defecte la nivelul feței, toracelui, diafragmului, abdomenului, membrelor, coloanei vertebrale și chiar la nivel articular. Dacă a fost efectuată o investigație ecografică asemănătoare în trimestrul anterior de sarcină, suspiciunile apărute atunci pot fi confirmate sau infirmate.
Morfologia fetală realizată în cel de-al doilea trimestru de sarcină permite observarea în timp real a mișcărilor, iar medicul poate realiza reconstrucții 3D/4D ale fătului. Mai mult, este posibilă vizualizarea cordonului umbilical și a placentei, astfel încât eventualele complicațîi să fie descoperite din timp. Dacă această procedură este realizată împreună cu testele serologice, atunci poartă denumirea de „triplu test” sau, în unele cazuri, „cvadruplu test”.
Așadar, rolul morfologiei fetale de trimestrul 2, este depistarea eventualelor anomalii/malformaţîi fetale congenitale și asigurarea unei dezvoltări normale a fătului.
Cum te pregătești pentru morfologia fetală în trimestrul 2 de sarcină?
Se recomandă că vezica urinară să nu fie plină înainte de realizarea ecografiei, deoarece în caz contrar, evaluarea ecografică nu se poate efectua în parametri optimi. Un gel transparent este aplicat pe piele peste abdomen, astfel încât sonda cu ultrasunete să se poată deplasa cu ușurință pe suprafața abdominală. Ocazional, fătul poate fi într-o poziție care face dificilă scanarea. Dacă vă fi cazul, ți se poate cere să te întinzi pe o parte sau să mergi la o scurtă plimbare pentru a-l ajuta să se miște într-o poziție mai bună.
Cât durează morfologia fetală trimestrul 2?
Morfologia fetală de trimestrul 2 durează de obicei 40 min, timp în care structurile materno-fetale sunt examinate cu atenție, iar viitorilor părinți le este relatată starea fătului, în timp ce mamei îi este prescris un anumit tratament medicamentos, specific vârstei sarcinii.
Ce este morfologia fetală trimestrul 3 și când se face?
Morfologia fetală de trimestrul 3, reprezintă o investigaţie ecografică, non-invazivă, realizată transabdominal și presupune o analiză detaliată a tuturor structurilor fetale vizibile, fiind ultima examinare importantă înainte de nașterea copilului.
Morfologia de trimestrul 3 se efectuează între săptămânile 31-34 de sarcină, fătul având toate organele vitale complet dezvoltate.
În timpul morfologiei fetale în trimestrul 3 sunt verificate și analizate următoarele:
- anatomia fătului
- poziția fătului
- poziția placentei
- dimensiunea fătului
- greutatea fătului
- bunăstarea fătului (verificată prin frecventa mișcarilor fetale, tonusul, respirația și volumul lichidului amniotic)
- fluxul sangvin în cordonul umbilical, care oferă informațîi despre funcția placentară
Cât durează morfologia fetală trimestrul 3?
Morfologia fetală de trimestrul 3, durează de obicei 20 min, timp în care structurile materno-fetale sunt examinate cu atenție, iar viitorilor părinți le este relatată starea fătului, în timp ce mamei îi este prescris un anumit tratament medicamentos, specific vârstei gestationale
De asemenea în cadrul acestei ultime ecografii, se va stabili precis data probabilă a nașterii și modul de naștere (normal sau prin operație cezariană).
Cum te pregătești pentru morfologia fetală în trimestrul 3 de sarcină?
Ca și în cazul morfologiilor anterioare, este recomandat că vezica urinara să fie goala, pentru a nu exista riscul de probleme de vizibilitate. Este esențial că să vă simțiți cât mai confortabil în timpul intervenției.
Care este rolul morfologiei fetale de trimestrul 3?
În acest moment, din cauza poziției fătului și a dimensiunilor sale crescute , anumite aspecte ale acestuia sunt mai greu de vizualizat. Totuşi, morfologia realizată în acest trimestru permite identificarea posibilelor malformațîi cardiace (care au un debut târziu) și a celor de la nivelul sistemului nervos central.
Dacă după efectuarea morfologiei de trimestrul 2, totul se afla în parametri normali, șansele că fătul să posede anomalii de dezvoltare, sunt minime. Este posibil totuși că anumite anomalii să apară și în acest stadiu al dezvoltării, cum ar fi: hidrocefalia, anomaliile intestinale sau complicațiile cauzate de boli pe care mama le poate contracta în timpul sarcinii (rubeolă, rujeolă, toxoplasmoză).
Trebuie reținut, faptul că o morfologie fetală cu rezultat normal, nu exclude posibilitatea existenței unei anomalii de dezvoltare a copilului. Unele dintre acestea au un debut întârziat, apar după investigațîi, altele sunt imposibil de depistat ecografic sau sunt mai dificil de observat din cauza poziției fătului.
Efectuate regulat, ecografiile morfologice în sarcină asigură o probabilitate mai mare de a depista dacă ceva este în neregulă cu fătul.
Te-ai decis să te programezi pentru monitorizare de sarcină?
Super! Tot ce trebuie să faci este să alegi ziua și ora care ți se potrivesc.