PEDIATRIE

Prevenția, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor micuților pacienți, din prima zi de viață până la vârsta de 18 ani.

Departamentul de pediatrie din Clinica Dr. Albu, dispune de o echipă de medici cu expertiză în prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor întâlnite la copiii de toate vârstele, de la naștere și până la vârsta de 18 ani. Suntem pregătiți să răspundem la toate întrebările și preocupările dumneavoastră, cu privire la sănătatea și dezvoltarea copilului.

Ce este pediatria?

Etimologia cuvântului “pediatrie”, are originea din limba greacă și înseamnă “vindecătorul copiilor”.

Pediatria este specialitatea care se ocupă cu tratarea bebelușilor, copiilor, dar și adolescenților, până la vârsta de 18 ani.

Pediatria include un domeniu profilactic (puericultura) și unul curativ, la care se asociază aprofundarea suplimentară a unor subdomenii, ce se constituie în specializări derivate din pediatrie, după cum urmează:

  • Cardiologia pediatrică
  • Gastroenterologia pediatrică
  • Hematologia şi oncologia pediatrică
  • Pneumologia pediatrică
  • Nefrologia pediatrică

Specialitatea de pediatrie implică multă responsabilitate, empatie și acuratețe în elaborarea unui diagnostic, dar și în monitorizarea tratamentului.

Cum decurge un consult pediatric?

Consultul pediatric reprezintă o vizită la medicul pediatru, în vederea evaluării stării de sănătate a copilului, dar și pentru a primi sfaturi și recomandări cu privire la îngrijirea acestuia.

O vizită la medicul pediatru este limitată la 30 min, timp în care medicul va începe cu anamneza, pentru a afla motivul pentru care copilul este adus. Motivele pot fi multiple. Poate fi vorba de o evaluare inițială, pentru o stare de boală acută sau cronică. Astfel unul dintre cele mai importante aspecte ale anamnezei, este reprezentat de discuția medicului cu părinții.

După finalizarea anamnezei, care nu durează mai mult de 10 minute, consultul va continua cu efectuarea unui examen fizic complet.

În timpul consultului, medicul va evalua istoricul medical și va discuta cu părinții despre orice probleme sau preocupări cu privire la starea de sănătate a celui mic. De asemenea, medicul poate recomanda vaccinuri, analize de sânge și teste de screening pentru a depista sau exclude diferite patologii cu care se poate confrunta copilul.

Examinarea clinică a copilului

Examenul clinic propriu-zis se efectuează după o discuție și cu copilul, în cazul în care acesta are vârsta potrivită dialoglui. Dacă se întâmpină o oarecare reticență, pentru a-l convinge, pot fi folosite diverse tehnici, în funcție de experiența și îndemânarea medicului pediatru.

În ceea ce privește examenul fizic complet, trebuie reținut faptul că cel mic se va dezbrăca totdeauna cu familia alături. La examinare trebuie să fie prezenți ambii părinți, sau unul dintre aceștia. Niciodată nu se va examina un copil singur. Părintele semnează consimțământul pentru examenul clinic, pentru investigare și pentru tratament.

După examenul clinic, copilul este îmbrăcat, iar medicul pediatru va explica într-un mod clar familiei ce a aflat în urma examinării și ce planuri a elaborat pentru elucidarea diagnosticului și pentru tratament. Este foarte important să li se spună părinților de ce investigații are nevoie copilul și/sau ce tratament va urma.

Dacă părinții au întrebări, nelămuriri și solicită anumite detalii suplimentare, medicul are datoria de a le face precizările necesare.

Ce este un consult pediatric prenatal?

Consultul pediatric prenatal este reprezentat de o vizită la medicul pediatru înainte de naștere, care are scopul de a pregăti părinții cu informații și sfaturi cu privire la îngrijirea nou-născutului.

În timpul acestui consult, medicul va discuta cu părinții despre alăptare, îngrijirea buricului, schimbarea scutecelor și alte aspecte legate de îngrijirea copilului nou-născut. În plus, medicul poate discuta cu părinții despre problemele de sănătate care ar putea apărea după naștere și despre modul în care acestea pot fi prevenite.

Consultul pediatric prenatal este o oportunitate excelentă pentru părinți de a afla mai multe despre ceea ce trebuie să întreprindă pentru a avea grijă de nou-născutul lor și de a adresa orice întrebări sau îngrijorări pe care le-ar putea avea.

Este important ca părinții să fie bine informați înainte de naștere, iar consultul pediatric prenatal îi poate ajuta pe aceștia să se simtă mai încrezători și mai pregătiți pentru acest moment important din viața lor.

Întocmire aviz epidemiologic

Avizul epidemiologic se solicită doar la intrarea în colectivitate (prima înscriere într-o unitate de învățământ). Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 438/4.629/ 2021 privind asigurarea asistenței medicale a preșcolarilor, elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar și studenților din instituțiile de învățământ superior pentru menținerea stării de sănătate a colectivităților și pentru promovarea unui stil de viață sănătos, stabilește în Anexa 16 documentele medicale necesare la înscrierea în fiecare ciclu de învățământ și precizează, în mod expres, faptul că: „La revenirea din vacanțe NU se va solicita preșcolarilor şi elevilor aviz epidemiologic”.

Te-ai decis să faci o programare pentru copilul tău?

Super! Tot ce trebuie să faci este să alegi medicul, ziua și ora care ți se potrivesc.

Parteneri