Ce este cardiotocografia sau testul fetal non-stres (NST)?
Cardiotocografia sau testul fetal non-stres (NST) este un test simplu, non-invaziv, care se efectueaza în saptamanile 30-39 de sarcina.
Testul fetal non-stres (NST) mai este cunoscut si sub denumirea de cardiotocograma sau test de monitorizare a batailor corudlui fetal si presupune monitorizarea miscarilor fetale, a frecventei cardiace fetale si modificarea ritmului cardiac in timpul miscarilor fatului.
Cand se face testul fetal non-stres (NST)?
- sarcină multiplă cu complicații
- sarcină prelungită, care a depășit cu două săptămâni dată probabilă a nașterii
- lichid amniotic in cantitate prea mare (polihidramnios) sau prea mica (oligohidramnios)
- afecțiuni medicale ce complică sarcina, cum ar fi: diabet, hipertensiune arterială, tulburări de coagulare, boli autoimune, afecțiuni tiroidiene, boli cardiace sau renale
- făt cu mișcări fetale diminuate sau întârziere de creștere (determinate cel mai frecvent de funcția placentară deficitară)
- izoimunizarea Rh – o condiție medicală severă care apare de obicei la cea de-a doua sarcină sau la următoarele, când mama este Rh negativ, iar fătul este Rh pozitiv
- istoric de avort repetat
In ce consta efectuarea testului fetal non-stres (NST)?



Cardiotocograful (CTG) este un aparat care monitorizeaza activitatea cardiaca fetala, utilizand ultrasunetele si efectul Doppler.
In timpul procedurii, viitoarea mamica va sta intinsa, dar nu la orizontala, ci cat mai confortabil cu putinta.
Pe abdomenul mamicii, va fi montat un senzor electronic pentru masurarea contractiilor uterine.
Cel de-al doilea senzor va masura bataile cardiace fetale, fiind plasat in dreptul inimii bebelusului.
Fiecare senzor poseda cate un fir, care va fi conectat la monitorul fetal. Senzorii vor fi fixati pe abdomenul mamicii cu ajutorul unor benzi elastice.
Bataile inimii bebelusului se aud si se vor vizualiza pe monitor.
In cazul in care fatul nu se misca, atunci este posibil ca acesta sa doarma. In momentul in care mamica simte orice fel de miscare fetala, atunci aceasta va apasa pe butonul pus la dispozitie de catre asistenta.
Medicul obstetrician va recomanda efectuarea acestui test 1 data sau de 2 ori pe saptamana, in functie de starea de sanatate atat a mamei, cat si a fatului.
Cum se interpretează rezultatul testului fetal non stres (NST)?
Testul este considerat NORMAL, atunci cand ritmul cardiac de baza este situat intre 110-160 batai/min.
Testul este considerat REACTIV, atunci cand inima copilului bate cu cel putin 15 batai/min peste ritmul obisnuit, de baza – cand copilul se misca, pentru cel putin 15 secunde si de 2 ori in cursul unui interval de aproximativ 20 min. Un rezultat reactiv la testul fetal non-stres, arata ca fluxul de sange si nivelul de oxigen sunt adecvate.
In acest caz, medicul obstetrician va recomanda repetarea testului, saptamanal, pana la nastere.
Dacă inima fătului nu bate mai repede atunci când acesta se mișcă sau dacă fătul nu prezintă mișcări în intervalul de timp stabilit, atunci testul este “NON-REACTIV”.
Un rezultat non-reactiv necesită teste suplimentare pentru a determina dacă rezultatul este datorat slabei oxigenări sau dacă există alte motive pentru non-reactivitatea fatului (cum ar fi somnul fetal sau efectele diferitelor medicamente).
De ce să alegi serviciile Clinicii Dr. Albu?
Clinica Dr. Albu vă pune la dispoziție servicii de Medicină Materno-Fetală, la cel mai înalt nivel, reprezentate de Conf. Univ. Dr. Albu Dinu-Florin și As. Univ. Dr. Elena-Silvia Nadă.
Important de reținut!
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc, în niciun caz, consultul medical specializat. Recomandările medicale au scop strict informativ.
Referințele și concluziile pot varia de la un pacient la altul și depind de mulți factori, precum starea de sănătate, stilul de viață, etc.
Tocmai de aceea, aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.
Nu ezitați să mergeți la medic pentru consult și/sau îndrumare, ori de câte ori aveți o problemă de sănătate.
Te-ai decis sa iti faci o programare?
Super! Tot ce trebuie să faci este să alegi ziua și ora care ți se potrivesc.