Investigatii, Sanatatea fatului

Morfologia fetală trimestrul 1

Ecografie trimestrul 1

Ce este morfologia fetală de trimestrul 1? De ce se realizează?

Morfologia fetală de trimestrul 1, reprezintă o investigaţie ecografică, non-invazivă, realizată transabdominal sau transvaginal, ce presupune o analiză detaliată a tuturor structurilor fetale vizibile. Constă într-o ecografie prin care se verifică în detaliu anatomia și dezvoltarea fătului și se pot identifica malformații grave sau alte anomalii.

Rolul morfologiei fetale de trimestrul 1, este depistarea eventualelor anomalii cromoziale şi malformaţii fetale congenitale.

Morfologia fetală de trimestrul 1 este o metodă eficace pentru depistarea anomaliilor cromozomiale, precum sindromul Down (trisomia 21), sindromul Edwards (trisomia 18) și sindromul Patau (trisomia 13).

Nu pot fi depistate toate anomaliile fetale la morfologia de trimestrul 1, datorită dimensiunilor mici ale fătului și a dezvoltării structurale incomplete ale acestuia.

Când se face morfologia fetala de trimestrul 1?

Morfologia fetală de trimestrul 1, se efectuează între 11 săptămâni și 6 zile și 13 săptămâni și 6 zile de gestație și analizează dezvoltarea structurilor fetale.

Cum te pregătești pentru morfologia fetală în trimestrul 1 de sarcină?

Morfologia fetală in trimestrul 1 nu necesită foarte multă pregătire înainte de examinarea proptiu-zisă. Se recomandă că vezica urinară să nu fie complet goală înainte de realizarea ecografiei. Totuși, nu este recomandat ca aceasta să fie prea plină, așa că sfatul cel mai bun este să vă hidratați, însă să evitați consumul de lichide în exces.

Având în vedere dimensiunea încă mică a uterului în trimestrul 1 de sarcină, este recomandat să evitați consumul de lichide gazoase sau alimente ce pot cauza balonare, pentru că exista riscul ca uterul să nu mai fie vizibil.

Cât durează morfologia fetală trimestrul 1?

Morfologia fetală in trimestrul 1, durează de obicei 30 min, timp în care structurile materno-fetale sunt examinate cu atenție, iar viitorilor părinți le este relatată starea fătului.

Ce aparatură este utilizată în efectuarea morfologiei fetale în trimestrul 1 de sarcină?

Morfologia fetala in trimestrul 1 reprezintă o metodă non-invazivă și nedureroasă de examinare a fătului. Se va utiliza un ecograf performant care va reda, în timp real, imagini 3D/4D complexe. Acesta va transmite imaginile prin intermediul ultrasunetelor, așadar nici mama, nici copilul nu vor fi expuși la niciun risc.

La Clinica Dr. Albu folosim un ECOGRAF VOLUSON E10. Acesta este cel mai avansat sistem existent în obstetrică în acest moment. Oferă pacientelor o claritate incredibilă a imaginilor, pentru a crea amintiri unice și de neuitat cu bebelușul din burtică. Practic, cu ecograful Voluson E10 se pot vedea trăsăturile feței și a corpului bebelușului încă dinainte ca acesta să se nască. De asemenea, prin capacitatea de a vedea cele mai mici detalii fetale, ecograful Voluson E10 oferă o acuratețe ridicată a diagnosticelor.

Voluson E10 are o putere de penetrare foarte bună, astfel putem obține imagini clare și în cazul pacientelor cu țesuturi mai dificile, scăzând astfel timpul de examinare sau șansa de a reprograma o altă ecografie pentru a evalua bebelușul în mod corespunzător.

De asemenea, prin tehnologia HDLive și HDLive Silhouette, putem examina și organele interne 3D sau 4D, ridicând astfel foarte mult acuratețea diagnosticului în cazul anumitor malformații fetale.

Morfologia fetală de trimestrul 1 și Dublul Test (Bitest)

Ce este Dublu Test și în ce constă?

Dublu Test, este un test de screening prenatal, care se efectuează obligatoriu în primul trimestru de sarcină, între 11 săptămâni și 6 zile și 13 săptămâni și 6 zile, împreună cu morfologia fetală de prim trimestru.

Dublu Test (Bitest), presupune parcurgerea a două etape: morfologia fetală trimestrului 1 și examenul de sânge (markerii biochimici fetali).

Este important de reținut, faptul că Dublu Test nu pune un diagnostic propriu-zis de sindrom Down, Edwards sau Patau, ci oferă o estimare a riscului de dezvoltare în sarcină a unor anormalități cromozomiale, fiind un punct de plecare în recomandarea altor investigații suplimentare, cum ar fi amniocenteza.

De ce să alegi serviciile medicale ale Clinicii private Dr. Albu?

În cadrul Clinicii Dr. Albu dispunem de cei mai buni specialiști care se vor asigura că sarcina ta se desfășoară normal și că fătul tău se dezvoltă armonios. Avem experiență vastă in domeniu, Conf. Univ. Dr. Albu Dinu-Florin fiind medic primar în obstetrică-ginecologie, genetică medicală, medicină materno-fetală, conferențiar universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” și doctor în științe medicale, cu o experiență de peste 30 ani în domeniu.

Dispunem de asemenea de cele mai noi și avansate tehnologii, precum Ecograful Volsuon E10, unul din cele mai performante aparate cu ultrasunete care există la nivel mondial. Reprezintă sistemul de înaltă performanță în cercetările cu privire la sănătatea femeilor, realizat într-o arhitectură de ultimă generație.

Fă acum o programare folosind caruselul cu medici de mai jos sau direct aici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *