Investigatii, Sanatatea fatului, Sarcina

Morfologia fetală trimestrul 1

Ecografie trimestrul 1

Ce este morfologia fetală trimestrul 1 și când se face?

Morfologia fetală de trimestrul 1, reprezintă o investigaţie ecografică, non-invazivă, ce presupune o analiză detaliată a tuturor structurilor fetale vizibile. Constă într-o ecografie prin care se verifică în detaliu anatomia, dezvoltarea fătului, se efectuează examinarea în Doppler, masurandu-se astfel fluxul din ductul venos fetal, precum și fluxurile sangvine prezente la nivelul arterei umbilicale și a arterelor uterine.

Morfologia fetală de trimestrul 1, are ca scop estimarea exactă a vârstei bebelușului în funcție de lungimea sa craniocaudală (CRL), identificarea unor posibile sarcini multiple, depistarea ecografică a anomaliilor structurale, localizate la nivelul craniului, membrelor sau la nivelul inimii, precum și aflarea sexului acestuia.

Nu pot fi depistate toate anomaliile fetale la morfologia de trimestrul 1, datorită dimensiunilor mici ale fătului și a dezvoltării structurale incomplete a acestuia.

Care este rolul morfologiei fetale de trimestrul 1?

Realizată în această fază a sarcinii, examinarea morfologică de prim trimestru, permite reevaluarea și testarea genetică, pentru depistarea eventualelor anomalii cromozomiale, astfel încât părințîi să poată lua o decizie, în funcție de rezultatele investigațiilor.

Este important de reținut faptul că morfologia fetală de trimestrul 1, nu poate depista toate anomaliile fetale, datorită dimensiunilor mici ale bebelușului și a dezvoltării structurale incomplete a acestuia.

De obicei, examinarea morfologică ecografică din primul trimestru de sarcină, se realizează simultan cu cea serologică și poartă denumirea de „dublu test”. În ultimul timp, testele prenatale noninvazive de screening (spre exemplu testarea ADN-lui fetal liber circulant în sângele matern), au devenit din ce în ce mai des folosite.

Cum te pregătești pentru morfologia fetală în trimestrul 1 de sarcină?

Morfologia fetală in trimestrul 1 nu necesită o pregătire laborioasa înainte de examinarea propriu-zisă. Se recomandă că vezica urinară să nu fie plina înainte de realizarea ecografiei, deoarece in caz contrar, evaluarea ecografica nu se poate efectua in parametri optimi.

Cât durează morfologia fetală trimestrul 1?

Morfologia fetală de trimestrul 1 durează de obicei 30 min, timp în care structurile materno-fetale sunt examinate cu atenție, iar viitorilor părinți le este relatată starea fătului, in timp ce mamei ii este prescris un anumit tratament medicamentos, specific varstei sarcinii.

Morfologia fetală de trimestrul 1 și Dublul Test (Bitest)

Ce este Dublu Test și în ce constă?

Dublu Test, este un test de screening prenatal, care se efectuează obligatoriu în primul trimestru de sarcină, între 10 și 14 săptămâni de sarcina, împreună cu morfologia fetală de prim trimestru.

Dublu Test (Bitest), presupune parcurgerea a două etape: morfologia fetală trimestrului 1 și examenul de sânge (markerii biochimici fetali).

Este important de reținut, faptul că Dublu Test nu pune un diagnostic propriu-zis de sindrom (fie acela Down, Edwards, Patau, etc), ci oferă o estimare a riscului de dezvoltare în sarcină a unor anormalități cromozomiale, fiind un punct de plecare în recomandarea altor investigații suplimentare, cum ar fi amniocenteza sau biopsia de vilozitati coriale.

Investigaţia morfologică poate identifica anomaliile de structură, dar nu generează rezultate similare cu testarea genetică. În cazul în care medicul obstetrician are suspiciuni legate de dezvoltarea bebelușului, în urma examenelor ecografice efectuate, poate recomanda testarea genetică, care reprezintă cea mai sigură variantă de stabilire al riscului de apariție al anomaliilor cromozomiale sau al diagnosticului de certitudine.

Important de reținut!

Informațiile din acest articol nu înlocuiesc, în niciun caz, consultul medical specializat. Recomandările medicale au scop strict informativ.
Referințele și concluziile pot varia de la un pacient la altul și depind de mulți factori, precum starea de sănătate, stilul de viață, etc.
Tocmai de aceea, aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.
Nu ezitați să mergeți la medic pentru consult și/sau îndrumare, ori de câte ori aveți o problemă de sănătate.

Te-ai decis sa iti faci o programare pentru o morfologie fetala?

Super! Tot ce trebuie să faci este să alegi ziua și ora care ți se potrivesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *