Investigatii, Sanatatea fatului, Sarcina

Morfologia fetală trimestrul 3

Ce este morfologia fetală in trimestrul 3? De ce se realizează?

Morfologia fetală de trimestrul 3, reprezintă o investigaţie ecografică, non-invazivă, realizată transabdominal (pe abdomen) si presupune o analiză detaliată a tuturor structurilor fetale vizibile. Constă într-o ecografie prin care se verifică în detaliu anatomia si dezvoltarea fătului. Reprezintă ultima examinare importantă înainte de nasterea copilului.

Fătul și-a dezvoltat deja toate cele 5 simțuri în această etapă a sarcinii:

 • este capabil sa distinga lumina strălucind prin acoperirile abdominale ale mamei – simţ vizual,
 • este capabil să audă sunetele care ies în afara uterului, de exemplu vocea tatălui – simţ auditiv;
 • poseda mișcări respiratorii, înghite lichid amniotic și urinează – simţ olfactiv si gustativ;
 • a dezvoltat sensibilitate tactilă – simţ tactil.

 

Când se face morfologia fetală de trimestrul 3? De ce se realizează?

Morfologia de trimestrul 3 se efectuează între săptămânile 31-34 de sarcină, fătul avand toate organele vitale complet dezvoltate.

Perioada de creștere și maturitate rapidă continuă. În această etapă, fătul cântărește aproximativ 1700-2400g, iar lungimea sa este de 44-46 cm.

Cum te pregătești pentru morfologia fetală în trimestrul 3 de sarcină?

În general, este recomandat să nu consumi prea multe lichide înainte de realizarea ecografiei, pentru a nu avea vezica urinară plină și a nu exista riscul de a apărea probleme de vizibilitate. Este esențial ca pacienta să se simtă cât mai confortabil în timpul intervenției.

Detaliile de pregătire pentru examinare vor fi confirmate atunci când iti faci programarea.

Cât durează morfologia fetală trimestrul 3?

Morfologia fetală de trimestrul 3, durează de obicei 20 min, timp în care structurile materno-fetale sunt examinate cu atenție, iar viitorilor părinți le este relatată starea fătului, in timp ce mamei ii este prescris un anumit tratament medicamentos, specific varstei sarcinii.

De asemenea in cadrul acestei ultime ecografii, se va stabili precis data probabila a nasterii si modul de nastere (normal sau prin operatie cezariana).

În ce constă morfologia fetală în trimestrul 3?

Un gel transparent este aplicat pe piele peste abdomen, astfel încât sonda cu ultrasunete să se poată deplasa cu ușurință pe suprafața abdominala. Ocazional, fătul poate fi într-o poziție care face dificilă scanarea. Dacă va fi cazul, ti se poate cere să te întinzi pe o parte sau să mergi la o scurtă plimbare pentru a-l ajuta să se miște într-o poziție mai bună.

Morfologia de trimestrul 3 se efectuează între săptămânile 31-34 de sarcină, având principalul rol de a asigura dezvoltarea normală a bebelușului.

Ce se examinează în timpul morfologie fetale în trimestrul 3?

În timpul morfologiei fetale în trimestrul 3 sunt verificate si analizate următoarele:

 • anatomia fătului
 • poziția fătului
 • poziția placentei
 • dimensiunea fătului
 • greutatea fătului
 • bunăstarea fătului (verificată prin frecventa mișcarilor fetale, tonusul, respirația și volumul lichidului amniotic)
 • fluxul sangvin în cordonul umbilical, care oferă informații despre funcția placentară

Dacă dupa efectuarea morfologiei de trimestrul 2, totul se afla in parametri normali, șansele ca fătul să posede anomalii de dezvoltare, sunt minime. Este posibil totuși ca anumite anomalii să apară și în acest stadiu al dezvoltării, cum ar fi: hidrocefalia, anomaliile intestinale sau complicațiile cauzate de boli pe care mama le poate contracta în timpul sarcinii (rubeolă, rujeolă, toxoplasmoză).

Monitorizarea fetala cardiotocografica in trimestrul 3 de sarcina

Este important ca in ultimul trimestru de sarcina, fatul sa fie monitorizat o data pe saptamana, pana la nastere, timp de 20 minute, prin intermediului cardiotocografului.

Cardiotocografia (monitorizarea cardiaca a fatului) sau testul fetal non-stress (NST), este un test simplu, non-invaziv, efectuat in ultimele saptamani de sarcina. Acest test presupune monitorizarea batailor cordului fetal, pe un interval limitat de timp (20 min), ca raspuns la miscarile pe care acesta le face.

Cum decurge cardiotocografia fetala?

In timpul procedurii, viitoarea mamica va sta intinsa, dar nu la orizontala, ci cat mai confortabil cu putinta.

Pe abdomenul mamcii, va fi montat un senzor electronic pentru masurarea contractiilor uterine.

Cel de-al doilea senzor va masura bataile cardiace fetale, fiind plasat in dreptul inimii bebelusului.

Fiecare senzor poseda cate un fir, care va fi conectat la monitorul fetal. Senzorii vor fi fixati pe abdomenul mamicii cu ajutorul unor benzi elastice.

Bataile inimii bebelusului se aud si se vor vizualiza pe monitor.

In cazul in care fatul nu se misca, atunci este posibil ca acesta sa doarma. In momentul in care mamica simte orice fel de miscare fetala, atunci aceasta va apasa pe buton pus la dispozitie de catre asistenta.

Medicul curant va recomanda efectuarea acestui test 1 data sau de 2 ori pe saptamana, in functie de starea de sanatate atat a mamei, cat si a fatului.

Ce aparatură este utilizată în efectuarea morfologiei fetale în trimestrul 3 de sarcină?

Morfologia fetala in trimestrul 3, reprezintă o metodă non-invazivă și nedureroasă de examinare fetala.

Se va utiliza un ecograf performant care va reda, în timp real, imagini 3D/4D complexe. Acesta va transmite imaginile prin intermediul ultrasunetelor, așadar nici mama, nici copilul nu vor fi expuși la niciun risc.

Clinica Dr. Albu beneficiaza de aparatura ecografica Voluson. Acesta este cel mai avansat sistem existent în obstetrică în acest moment, oferind pacientelor o claritate incredibilă a imaginilor, pentru a crea amintiri unice și de neuitat cu bebelușul din burtică. Practic, cu ecograful Voluson se pot vedea trăsăturile feței și a corpului bebelușului încă dinainte ca acesta să se nască. De asemenea, prin capacitatea de a vedea cele mai mici detalii fetale, ecograful Voluson oferă o acuratețe ridicată a diagnosticelor.

Avand in vedere puterea sporita de penetrare, se obțin imagini clare și în cazul pacientelor cu țesuturi mai dificile, scăzând astfel timpul de examinare sau șansa de a reprograma o altă ecografie pentru a evalua bebelușul în mod corespunzător.

De asemenea, prin tehnologiile HDLive și HDLive Silhouette, se pot examina organele interne 3D/4D, ridicând astfel foarte mult acuratețea diagnosticului în cazul anumitor malformații fetale.

De ce să alegi serviciile medicale ale Clinicii private Dr. Albu?

În cadrul Clinicii Dr. Albu dispunem de cei mai buni specialiști care se vor asigura că sarcina ta se desfășoară normal și că fătul tău se dezvoltă armonios. Avem experiență vastă in domeniu, Conf. Univ. Dr. Albu Dinu-Florin fiind medic primar în obstetrică-ginecologie, genetică medicală, medicină materno-fetală, conferențiar universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” și doctor în științe medicale, cu o experiență de peste 30 ani în domeniu.

Dispunem de asemenea de cele mai noi și avansate tehnologii, precum Ecograful Volsuon E10, unul din cele mai performante aparate cu ultrasunete care există la nivel mondial. Reprezintă sistemul de înaltă performanță în cercetările cu privire la sănătatea femeilor, realizat într-o arhitectură de ultimă generație.

Fă acum o programare folosind caruselul cu medici de mai jos sau direct aici. 

Te-ai decis sa iti faci o programare pentru o morfologie fetala?

Super! Tot ce trebuie să faci este să alegi ziua și ora care ți se potrivesc.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *