Multe femei însărcinate se întreabă dacă sunt recomandate tratamentele dentare în timpul sarcinii, dacă acestea pot afecta evoluția sarcinii sau dacă sarcina afectează în vreun fel sănătatea orală.
- Sarcina și afecțiunile orale
- Frecvența crescută a cariilor dentare în sarcină
- Frecvența crescută a gingivitei în sarcină
- Frecvența crescută a tumorilor gingivale în sarcină
- Mobilitatea dentară în sarcină
- Pot beneficia gravidele de anestezie la stomatolog?
- Ce medicamente se pot administra pentru ameliorarea durerilor orale?
- Pot efectua gravidele radiografie dentară?
- Cum putem preveni afecțiunile orale din sarcină?
Sarcina și afecțiunile orale
Sarcina este o stare fiziologică ce determină numeroase modificări la nivelul întregului organism. Printre aceste schimbări, se numără și cele de la nivelul cavitații orale. Lipsa de încredere a femeii însărcinate în ceea ce privește siguranța unui tratament stomatologic, duce la întârzierea în tratarea unor afecțiuni care uneori par banale, dar pot complica sarcina.
Aspectele esențiale în menținerea sănătății orale a mamei și copilului sunt:
- promovarea sănătății orale
- prevenirea afecțiunilor prin consult stomatologic regulat, anual
- depistarea precoce a bolii
- tratamentul instituit la timp
Neinstituit la timp, afecțiunile cavitații orale la femeia gravidă pot determina complicații ale sarcinii și anume:
- naștere prematură
- greutate mică la naștere a fătului
- frecvență crescută în apariția cariilor la acești copii
Frecvența crescută a cariilor dentare în sarcină
Cariile dentare apar cu o frecvență crescută și se pot agrava pe parcursul sarcinii din cauza scăderii pH-ului și creșterii acidității mediului oral, a consumului mai ridicat de alimente pe bază de zahăr și a episoadelor recurente de vomă. Astfel se produce demineralizarea smalțului, care crește expunerea și riscul de apariție al cariilor.
Soluția preventivă este reducerea consumului de carbohidrați, periajul dentar de 2 ori pe zi cu pastă de dinți fluorurată și clătirile orale cu substanțe antiseptice fară alcool. Totodată, trebuie reținut faptul că tratamentele de fluorizare dentară sunt permise pe parcursul sarcinii.
Frecvența crescută a gingivitei în sarcină
Gingivita de sarcină are o frecvență de aproximativ 70% în rândul femeilor însărcinate. Gingivita de sarcină se caracterizează prin inflamația gingiei, ce poate cauza durere și chiar sângerare spontană, sau la periajul dentar.
Această afecțiune este întreținută de nivelele crescute de estrogen și progesteron din sarcină, care cauzează un răspuns crescut al plăcii bacteriene orale. În lipsa tratamentului stomatologic, acumularea bacteriilor din mediul oral, poate duce la apariția bolii parodontale, caracterizată prin resorbție osoasă și retracție gingivală.
Netratată, boala parodontală poate duce treptat la pierderea dinților.
Soluția pentru prevenirea gingivitei de sarcină este igiena orală zilnică. Periuța de dinți trebuie să aibă o consistență moale, pentru a nu irita țesutul gingival. Ața dentară reprezintă un alt element adjuvant pentru îndepărtarea resturilor alimentare, iar clătirea cu substanțe antiseptice, poate diminua inflamația.
În cazul folosirii apelor de gură, este recomandată evitarea soluțiilor orale care conțin alcool. Alături de aceste soluții preventive, femeile însărcinate trebuie să evite băuturile carbogazoase, alimentele dulci și fumatul.
Frecvența crescută a tumorilor gingivale în sarcină
Formațiunile tumorale gingivale sunt mai frecvente în trimestrul 2 de sarcină. În cazul apariției acestora, consultul stomatologic trebuie efectuat.
Aceste tumori au o culoare roșie, sângerează ușor și de obicei dispar după naștere. În cazul în care aceste formațiuni îngreunează masticația, se recomandă excizia.
Mobilitatea dentară în sarcină
În mod normal, dinții au o ușoară mobilitate, denumită mobilitate fiziologică, de 0.1 mm pentru dinții pluriradiculari (cu mai mult de 1 rădăcină) și de 0.15 mm pentru dinții monoradiculari (cu 1 rădăcină). Din cauza modificărilor hormonale din sarcină, ligamentul parodontal devine mai lax. La acest fenomen participă și demineralizarea osoasă, care contribuie la creșterea mobilității dinților.
Tratamentul cu vitamina C, D și calciu este recomandat în acest caz.
Pot beneficia gravidele de anestezie la stomatolog?
În cazul în care femeia gravidă trebuie să efectueze o extracție dentară, o obturație de canal sau alte proceduri dureroase, nu este cazul să existe griji în ceea ce privește siguranța anestezicelor. Se consideră că folosirea anestezicelor trebuie evitată în primul trimestrul de sarcină, deoarece în această perioadă are loc organogeneza (formarea organelor fătului). Totodată se consideră că tratamentele stomatologice trebuie evitate și în cel de al treilea trimestru de sarcină, fiindcă poate fi declanșat travaliul. Însă, dacă tratamentul nu poate fi temporizat până la naștere, se poate efectua anestezie locală cu lidocaină, bupivacaina sau mepivacaină, însă fără adrenalină.
Ce medicamente se pot administra pentru ameliorarea durerilor orale?
Medicul stomatolog va discuta cu obstetricianul în vederea alegerii celei mai bune și sigure scheme de tratament, care să diminueze durerea, inflamația și să prevină infecția.
Există o serie de antibiotice și antiinflamatorii permise în sarcină, considerate a fi sigure atât pentru mamă, cât și pentru făt. Aceste medicamente nu străbat bariera feto-placentară.
Pot efectua gravidele radiografie dentară?
Radiografia dentară este permisă în sarcină. Deși iradierea produsă de o radiografie dentară este foarte mică, pacienta va purta un echipament de protecție în zona abdomenului și a tiroidei în timpul examinării. Cu toate acestea, dacă situația nu o impune, se recomandă amânarea radiografiei dentare, până după momentul nașterii.
Cum putem preveni afecțiunile orale din sarcină?
Periaj dentar de 2 ori pe zi, cu o pastă de dinți fără gust, fără miros, mai ales dacă senzația de greață este prezentă.
- Folosirea aței dentare ori de câte ori este necesar, deoarece spațiile interdentare reprezintă locuri de retenție alimentară, propice pentru dezvoltarea bacteriană.
- Folosirea apei de gură fară alcool, mai ales după episoadele de vomă;
- Vizita la medicul stomatolog pentru igienizarea periodică a cavității orale.
Important de reținut!
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc, în niciun caz, consultul medical specializat. Recomandările medicale au scop strict informativ.
Referințele și concluziile pot varia de la un pacient la altul și depind de mulți factori, precum starea de sănătate, stilul de viață, etc.
Tocmai de aceea, aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.
Nu ezitați să mergeți la medic pentru consult și/sau îndrumare, ori de câte ori aveți o problemă de sănătate.