Albirea dentară este una dintre cele mai eficiente metode de îmbunătățire a zâmbetului.
Prin intermediul albirii dentare se reface culoarea naturală a dinților, fără sacrificiu de substanță dură dentară (smalț) și fără a provoca leziuni gingivale.
- Din ce motiv apelează pacienții la albirea dinților?
- Când se recomandă albirea dentară?
- Cine poate apela la albirea dentară?
- Ce presupune tratamentul de albire dentară?
- Ce metode de albire dentară există?
- Cât vor dura rezultatele?
- Există efecte secundare?
- Ce trebuie să știi după finalizarea tratamentului?
Din ce motiv apelează pacienții la albirea dinților?
Dinții pot fi decolorați sau pătați din mai multe cauze. De cele mai multe ori, igiena necorespunzătoare este principalul motiv pentru care dinții se îngălbenesc. Cafeaua, ceaiul, vinul roșu, tutunul și chiar fructele pot păta smalțul dentar.
Totodată, pe parcursul trecerii anilor, dinții suferă un proces de decolorare. Modificarea culorii dinților mai poate fi determinată și de tartru, fluor în exces, antibiotice sau fisuri care absorb petele.
Când se recomandă albirea dentară?
Procedura de albire dentară nu poate fi efectuată în cazul pacienților care:
- au vârsta sub 18 ani
- prezintă hipersensibilitate dentară
- prezintă sensibilitate gingivală
- prezintă alergii la diferite substanțe pe bază de peroxid
- prezintă carii, smalț deteriorat sau diverse afecțiuni gingivale
- alăptează sau sunt însărcinate
- prezintă diferite lucrări dentare (implanturi, proteză dentară, fațete etc)
Cine poate apela la albirea dentară?
Pacienții care pot apela la tratamentul de albire dentară, trebuie:
- să aibă peste 18 ani, deoarece după această vârstă dantura este complet dezvoltată
- să se confrunte cu o problemă dentară estetică (pete sau decolorări)
- să fie realiști în privința așteptărilor
Ce presupune tratamentul de albire dentară?
Albirea dinților reprezintă procesul de deschidere a culorii dinților. Substanța care se folosește poartă denumirea de peroxid de hidrogen și reacționează la nivelul smalțului dentar, cu moleculele care provoacă decolorarea, făcându-le mai albe. Această procedură va face dinții cu câteva nuanțe mai deschise.
Albirea dinților este considerată o procedură estetică. Efectele durează între 6 luni și 2 ani, pacientul putând să repete albirea anual, dacă este necesar.
Ce metode de albire dentară există?
Există 3 moduri principale de albire a dinților: acasă, în cabinetul stomatologic cu o lampă sau în cabinetul stomatologic cu un laser. Fiecare metodă prezintă avantaje și dezavantaje. Toate metodele amintite folosesc de obicei peroxid de hidrogen, pentru albirea dinților. Principala diferență constă în concentrația acestei substanțe chimice.
Metoda de albire dentară acasă
Metoda de albire la domiciliu presupune truse cu paste de albire, gutiere sau benzi pentru albire, care sunt aplicate pe dinți.
Concentrația peroxidului de hidrogen va varia între 4-8%, astfel că dinții pot fi albiți cel mult 1-2 nuanțe.
Unul dintre riscurile asociate albirii la domiciliu este faptul că peroxidul de hidrogen folosit pe o perioadă lungă de timp provoacă o sensibilitate crescută, iar dacă este aplicat incorect poate arde gingiile și mucoasă obrajilor.
Pastele de dinți pentru albire sunt abrazive, iar dacă sunt folosite pe termen lung, pot deteriora smalțul. În cazul în care sunt folosite corect, pot fi eficiente.
Marile avantaje ale metodelor de albire de acasă, sunt prețul accesibil și confortul de a putea albi dinții de acasă.
Metoda de albire dentară cu lampa
Albirea dinților cu lampa activată a fost cel mai popular tip de albire înainte de introducerea albirii dentare pe bază de laser. Utilizarea unei lămpi pentru activarea unor concentrații mari de peroxid de hidrogen, este o procedură care se poate face doar în clinică. Concentrația peroxidului de hidrogen în cazul acesta este între 15-40% și implică 2-3 vizite scurte la cabinet. Prin intermediul acestei metode, dinții pot fi albiți până la 8 nuanțe.
În cazul folosirii acestei metode de albire, se va aplica un gel pentru protejarea gingiilor, de peroxidul de hidrogen.
Expunerea prelungită la peroxidul de hidrogen determină o rată mai crescută de sensibilitate dentară comparativ cu tratamentul cu laser și necesitatea mai multor ședințe. Un alt dezavantaj este faptul că lampa poate albi dinții uniform, ceea ce înseamnă că medicul stomatolog nu poate insista asupra zonelor cu probleme.
Metoda de albire dentară cu laserul
Albirea dinților activată cu laser este cea mai eficientă și inovativă metodă pentru albirea dentară. Necesită doar o singură vizită la cabinet și are mai puține efecte secundare decât alte metode de albire. În timpul albirii cu laser, gingiile sunt protejate cu un baraj dentar, iar pe dinții pacientului se aplică o soluție cu o concentrație de 45% peroxid de hidrogen.
Un laser se aplică individual, pe fiecare dinte, pentru a activa albirea. Acest lucru oferă stomatologului un control sporit asupra procedurii, comparativ cu lampa, ceea ce înseamnă că zonele cu probleme pot primi un tratament special. Procedura laser durează aproximativ 20-30 minute.
Singurul dezavantaj este faptul că poate fi efectuat doar în cabinetul stomatologic.
Tehnologia Philips Zoom
Este o tehnică inovatoare de albire dentară, care utilizează lampa Philips Zoom.
Lampa Zoom se bazează pe o tehnologie LED cu lumină albastră accelerată, ce are capacitatea de a îndepărta și cele mai dificile pete, garantând o dantură de până la 8 ori mai albă.
Această tehnologie presupune 4 proceduri lipsite de durere, care durează aproximativ 15 minute. Pe durata acestor proceduri, dinții naturali vor fi acoperiți cu un strat de gel de albire, urmând apoi aplicarea lămpii Zoom. Gelul și lumina lucrează împreună ușor pentru a îndepărta eficient petele, fără ca structura dentară să fie schimbată.
Spre deosebire de alte sisteme de albire a dinților, lampa Philips Zoom prezintă mai multe grade de reglare a intensității, furnizând o albire personalizată, pentru a minimiza sensibilitatea postoperatorie și a maximiza confortul pacientului.
După finalizarea tratamentului, va fi aplicat un gel menit să diminueze sensibilitatea dentară și să ofere protecție.
Cât vor dura rezultatele?
Albirea dinților nu este permanentă. Activitățile zilnice precum fumatul, consumul de cafea, ceai sau consumul diferitelor tipuri de fructe, vor provoca apariția petelor.
Așadar, în cazul unei igiene orale corecte, rezultatele pot persista de la 1 până la 3 ani de la efectuarea procedurii.
Există efecte secundare?
Dacă peroxidul de hidrogen este aplicat incorect, poate arde gingiile sau mucoasa obrajilor. Acesta este motivul pentru care albirea dinților într-un cabinet stomatologic este cea mai indicată și sigură alegere, atât timp cât există o protecție a țesuturilor moi înconjurătoare.
Cel mai frecvent efect secundar este reprezentat de creșterea sensibilității dentare la rece sau cald. În cazul acesta există soluții precum produsele pe bază de azotat de potasiu sau de fluorură de sodiu, care remediază problema.
Ce trebuie să știi după finalizarea tratamentului?
Albirea dentară nu este o procedură cu rezultate permanente. De aceea, pentru menținerea rezultatelor, se recomandă:
- o igienă orală corespunzătoare
- întreruperea fumatului
- diminuarea consumului de alimente sau băuturi care pot păta sau deteriora smalțul dentar
- folosirea paiului în cazul consumului de băuturi colorate
- vizita regulată la stomatolog
Important de reținut!
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc, în niciun caz, consultul medical specializat. Recomandările medicale au scop strict informativ.
Referințele și concluziile pot varia de la un pacient la altul și depind de mulți factori, precum starea de sănătate, stilul de viață, etc.
Tocmai de aceea, aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.
Nu ezitați să mergeți la medic pentru consult și/sau îndrumare, ori de câte ori aveți o problemă de sănătate.