Miopia reprezintă viciul de refracție care afectează vederea la distanță. Pacienții cu miopie pot vedea clar obiectele de aproape, însă neclar (în ceață), obiectele aflate la distanță. Miopia apare în momentul în care forma ochiului este alungită, ceea ce determină ca razele de lumină să se refracte incorect, imaginea focalizandu-se în fața retinei, și nu pe retină, cum este normal. Miopia se poate dezvolta rapid sau gradual, agravându-se frecvent în timpul copilăriei și adolescenței.
- Cum se formează imaginea la nivelul ochilor
- Ochiul miop
- Cauzele și factorii de risc ai miopiei
3.1 Factori genetici
3.2 Factori de mediu - Care sunt simptomele miopiei?
- Complicațiile miopiei
- Miopia poate cauza orbire?
- Tipuri de miopie
- Diagnosticarea miopiei
8.1 Autorefractometria
8.2 Determinarea acuității vizuale - Tratamentul miopiei
9.1 Ochelari de vedere și lentile de contact
9.2 Chirurgia refractivă laser - Concluzii
- Programează-te
Cum se formează imaginea la nivelul ochilor?
La nivelul unui ochi normal, imaginea se formează pe retină, membrana care tapetează fața internă a ochiului. Razele de lumină trec prin mediile transparente ale ochiului, formându-se pe retină o imagine răsturnată, reală și mai mică. Celulele retiniene transformă imaginea în impulsuri nervoase care ajung prin intermediul nervului optic, în regiunea posterioară a creierului, pentru ca mai apoi acesta, să transforme imaginea din poziție răsturnată, în poziție dreaptă.
Ochiul miop
Miopia este caracterizată prin incapacitatea ochiului de a focaliza pe retină imaginea obiectelor situate la distanță pentru a crea o imagine clară. Persoana care suferă de miopie, va vedea neclar și încețoșat, când privește la distanță.
Ochiul are 2 componente care refractă lumina și focalizează imaginea pe retină:
- Corneea – este o membrană transparentă, în formă de cupolă și este prima suprafață a ochiului prin care pătrunde lumina. Este cea mai puternică lentilă a ochiului, asigurând aproximativ 85% din refracția luminii.
- Cristalinul – are o structură clară și are funcția de lentilă biconvexă. Așadar, cristalinul asigură focalizarea finală.
Pentru ca o imagine să fie clară, corneea trebuie să aibă o curbură uniformă, iar ochiul să aibă lungimea potrivită.
În cazul ochiului miop, acesta este mai alungit din față către spate, decât ochiul normal. Ca urmare, razele de lumină se focalizează în fața retinei. Pentru corectarea miopiei, este nevoie de lentile divergente (biconcave), care să deplaseze imaginea formată înaintea retinei, pe retină.
Cauzele și factorii de risc ai miopiei
Adesea, miopia este cauzata de o combinație între un teren genetic predispozant și diverși factori de mediu care creează condiția ca miopia să se dezvolte.
Factori genetici
Moștenirea genetică joacă un rol foarte important în apariția miopiei. Astfel, dacă unul dintre părinți este miop, riscul copilului de a face miopie, este crescut. În cazul în care ambii părinți suferă de miopie, atunci riscul crește semnificativ.
Factori de mediu
Cititul, scrisul, folosirea calculatorului, telefoanelor, pe scurt munca „de aproape” , în special dacă lumina ambientală este slabă, crește riscul de apariție al miopiei.
Care sunt simptomele miopiei?
- Dificultăți de vedere (vedere încețoșată) a obiectelor aflate de la distanță
- Dificultăți de vedere în timpul condusului, mai ales noaptea
- Mijirea ochilor în scopul obținerii unei imagini mai clare la distanță
- Senzația continuă de lăcrimare
- Dureri de cap (cefalee)
- Dureri oculare
Miopia se diagnostichează frecvent în timpul copilăriei, în special în primii ani de școală și la începutul sau în timpul perioadei de adolescență. Un copil care suferă de miopie:
- Susține că nu mai vede bine la tablă și solicită mutarea mai în față
- Apropie privirea către carte/caiet mai mult decât normal
- Nu mai vede bine scrisul de la televizor și tinde să se apropie cât mai mult de ecran
- Pare să nu fie conștient de obiectele îndepărtate, din cauza imaginii neclare formate
- Mijește constant ochii pentru a focaliza
- Clipește excesiv
- Se freacă frecvent la ochi din cauza oboselii oculare
Când este necesar consultul oftalmologic de urgență?
Consultul oftalmologic de urgență este necesar în cazul în care constatați:
- miodezopsii – apariția bruscă a unor pete minuscule sub forma unor pânze de păianjen care par să plutească în câmpul vizual
- flashuri spontane de lumină la nivelul unuia sau ambilor ochi
- umbră asemănătoare unei perdele în câmpul vizual
- vedere încețoșată
Acestea reprezintă semne de alarmă pentru dezlipirea de retină, o complicație rară, dar serioasă a miopiei.
Dezlipirea de retină este considerată o urgență medicală. În lipsa tratamentului, dezlipirea de retină poate duce la pierderea permanentă a vederii.
Complicațiile miopiei
- Scăderea calității vieții. Un pacient cu miopie necorectată poate să nu reușească să își îndeplinească sarcinile de zi cu zi. De asemenea, vederea neclară poate diminua plăcerea de a participa la anumite activități care necesită vederea la distanță.
- Oboseala vizuală. Miopia necorectată determină pacienții să facă un efort de acomodare continuu. În încercarea de a spori claritatea imaginii, aceștia vor încorda constant ochii (îi vor mijii). Astfel apare durerea oculară, cefaleea (durerea de cap) și senzația de oboseală oculară.
- Afectarea siguranței. În cazul în care persoanele cu miopie netratată sunt conducători auto.
- Afecțiuni oculare. În cazul miopiei forte, crește riscul de apariție al dezlipirii de retină, glaucomului și cataractei.
Miopia poate cauza orbire?
De obicei miopia poate fi corectată cu ochelari de vedere, lentile de contact sau intervenție chirurgicală, în cazul miopiei mari/forte. Rar, poate apărea o formă degenerativă de miopie și anume miopia malignă, care reprezintă aproximativ 2% din cazurile de miopie. Miopia degenerativă (miopia malignă) este transmisă genetic, apare frecvent la copilul mic și poate progresa până la valori de -20 sau -30 dioptrii. Această formă de miopie este severă, deoarece este însoțită de leziuni retiniene, ce pot cauza orbirea.
Tipuri de miopie
În funcție de valorea dioptriilor, miopia se clasifică în:
- Miopie mică: până la – 3 dioptrii
- Miopie medie: între – 4 și – 6 dioptrii
- Miopie mare: peste – 6 dioptrii
- Miopie forte: de la – 9 dioptrii
Diagnosticarea miopiei
În urma consultului oftalmologic, medicul va confirma miopia. Acesta va prescrie o metoda adecvată de corecție și va recomanda un plan de control periodic individualizat, pentru evaluarea în dinamică a acuității vizuale și pentru depistarea eventualelor modificări ce pot apărea la nivelul fundului de ochi, în urma progresiei bolii.
Pentru a stabili dioptriile, medicul oftalmolog se folosește de următoarele teste:
Autorefractometria
Presupune măsurarea dioptriilor și se efectuează cu ajutorul unui aparat denumit autorefractometru. Înainte că pacienții să fie supuși măsurătorii cu dioptronul (autorefractometrul), acestora li se vor administra picături de dilatare, autorefractometria fiind astfel efectuată după cicloplegie. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 3 ani se utilizează un alt tip de autorefractometru, denumit Plusoptix.
Determinarea acuității vizuale
Testarea acuității vizuale la distanță va fi fectuata pe baza citirii de către pacient a unor cifre sau litere, respectiv identificarea unor desene în cazul copiilor, pe un panou luminos, situat la distanță de aproximativ 3 metri, apoi citirea unui text imprimat la o distanță de 30-40 cm (testarea vederii la aproape), sub administrarea picăturilor de dilatare.
Tratamentul miopiei
Miopia nu se poate vindeca, în sensul că dioptriile nu vor scădea de la sine. La copii, în special în timpul periodelor de creștere din preadolescență și adolescență, când corpul crește rapid, miopia se poate agrava. După vârsta de 25 ani, miopia se va stabiliza la cei mai mulți pacienți. În cazul anumitor persoane, miopia poate progresa odată cu înaintarea în vârstă.
Astfel, este nevoie de corecție optică, ce se poate fi realizată cu ajutorul:
- ochelarilor
- lentilelor de contact
- chirurgiei refractive
Pacienții cu miopie medie spre mare, trebuie să efectueze controale oftalmologice periodice, care să permită medicului oftalmolog să ajusteze dioptriile în cazul în care miopia avansează.
Ochelari de vedere și lentile de contact
Ochelarii de vedere reprezintă metoda cea mai utilizată pentru corectarea miopiei. Este o metodă sigură, ușor de folosit și lipsită de riscuri. Se vor folosi lentile sferice divergente, cu minus (-). Aceste tipuri de lentile deplasează imaginea formată în fața retinei, direct pe retină. De obicei, se recomandă cea mai mică lentilă divergentă care oferă cea mai bună acuitate vizuală.
Miopia poate fi corectată și cu lentile de contact sferice, divergente care se pun direct pe suprafața ochiului. Există o gamă variată de lentile de contact, în funcție de materialul din care sunt confecționate, numărul de ore cât pot fi purtate și desigur, de design. Lentilele de contact sunt adaptate individualizat pentru ochii fiecărui pacient.
Lentilele de contact pot fi folosite la toți pacienții miopi și sunt recomandate atunci când există o diferență mare de dioptrii între cei doi ochi. Mai mult decât atât, lentilele de contact extind câmpul vizual și elimină distorsiunile provocate de rama ochelarilor de vedere, nu se aburesc și permit practicarea diverselor activități sportive, ceea ce pentru majoritatea persoanelor, reprezintă avantaje importante.
Chirurgia refractivă laser
Scopul chirurgiei refractive laser este de a reduce folosirea ochelarilor sau lentilelor de contact. Candidații ideali pentru acest tip de intervenție chirurgicală sunt pacienții sănătoși din punct de vedere ocular (în sensul absenței patologiilor maligne sau a altor afecțiuni grave), care nu sunt mulțumiți de purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact.
De reținut!
Chirurgia refractiva NU este recomandată până când miopia nu este stabilizată. Procedura nu necesită internare și se efectuează în aproximativ 30 minute, sub anestezie locală.
Concluzii
Miopia este o afecțiune oculară prevalentă, ce poate avea impact asupra calității vieții umane și poate fi asociată cu alte complicații, în cazul în care nu este tratată într-un mod corect și adecvat. Înțelegerea cauzelor și mecanismelor fiziologice implicate în miopie, este absolut vitală pentru gestionarea și tratamentul eficient al acestei afecțiuni oftalmologice. Prin intermediul unei opțiuni adecvate de tratament, precum și un management corespunzător, pacienții care suferă de miopie, pot continua să ducă o viață activă și să își mențină sănătatea oculară pe termen lung.
Important de reținut!
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc, în niciun caz, consultul medical specializat. Recomandările medicale au scop strict informativ.
Referințele și concluziile pot varia de la un pacient la altul și depind de mulți factori, precum starea de sănătate, stilul de viață, etc.
Tocmai de aceea, aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.
Nu ezitați să mergeți la medic pentru consult și/sau îndrumare, ori de câte ori aveți o problemă de sănătate.
Te-ai decis sa iti faci o programare?
Super! Tot ce trebuie să faci este să alegi ziua și ora care ți se potrivesc.