Ce este Testul Babeș-Papanicolau?
Testul Babeș-Papanicolau sau examenul citologic cervico-vaginal, este un test de screening pentru cancerul de col uterin, ce presupune surprinderea modificărilor în citologia colului uterin, precum și a endometrului, reprezentând, astfel, cea mai bună metodă pentru depistarea cancerului de col uterin.
Efectuat regulat, anual, acest simplu test poate identifica celulele anormale de la nivelul colului, dintr-o fază timpurie, înainte ca acestea să se transforme în leziuni canceroase.
Cum se face testul Babeș-Papanicolau?
Probele pentru testul Babeș-Papanicolau, se recoltează în timpul unei consultații ginecologice de rutină. Nu este dureros, nu implică o intervenție agresivă sau invazivă, este ușor de recoltat și durează puțin.
Asadar, se recoltează gleră cervicală și secreție cervico-vaginală, care se prepară în mediu lichid, se colorează specific, și se examinează de către medicul anatomopatolog.
Astfel, se pot surprinde modificari celulare, de la normal, la stari inflamatorii, stari precanceroase si pana la cancer.
Acuratețea acestui test este de pana la 90%.
Combinat cu colposcopia și imagistica organelor genitale pelvine, reprezintă unul dintre punctele forte în diagnosticarea majorității afecțiunilor ginecologice.
La ce vârstă se face Testul Babeș-Papanicolau?
In mod normal, testul Babes-Papanicolau trebuie efectuatat obligatoriu, o data pe an, de catre toate femeile cu varste cuprinse intre 21-65 de ani, insa, daca v-ati inceput viata sexuala mai devreme, sunteti deja printre femeile care ar fi bine sa efectueze periodic testul Babes-Papanicolau, conform indicatiilor medicului ginecolog. Odata ce sunteti activa sexual si, mai ales, daca detineti relatii cu mai multi parteneri, riscul de infectie cu virusul papilloma uman (HPV) este mult mai crescut. Prin urmare, este indicat sa vizitati regulat medicul ginecolog, pentru monitorizarea starii dvs. de sanatate.
Testul Papanicolau este recomandat chiar daca v-ati vaccinat deja impotriva HPV. Este important de retinut faptul ca exista 15 genotipuri de HPV cu grad oncogen inalt. 75% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate cu precadere de infectia persistenta cu 2 dintre acestea, si anume tulpinile HPV 16 si 18. Vaccinul va protejeaza doar fata de anumite tulpini virale. Asadar, daca ati facut acest vaccin, nu inseamna ca nu mai este necesar sa efectuati regulat testul Babes-Papanicolau.
Alaturi de testul pentru depistarea infectiei cu virusul papilloma uman (HPV) si identificarea genotipurilor cu risc inalt cancerigen, testul Babes-Papanicolau (PAP) este foarte important in screeningul (preventia) cancerului de col uterin sau cervical. Atunci cand este efectuat regulat, testul identifica precoce celulele anormale de la nivelul colului uterin, inainte ca acestea sa se transforme in celule canceroase.
In ceea ce priveste menopauza, in momentul instalarii acesteia, este indicat sa consultati medicul ginecolog si sa aflati daca mai este nevoie de testare sau nu, mai ales daca aveti cel putin trei testari negative si nu ati avut rezultate anormale in ultimii 10 ani.
În ce constă pregatirea pentru testul Babeș-Papanicolau?
Înainte de efectuarea testului Babeș-Papanicolau, există o serie de recomandări:
- Cu 48 de ore înainte de test, pacienta nu trebuie să folosească ovule, creme, tampoane sau alte soluții intravaginale, pentru a nu altera rezultatul testului;
- Nu se recomandă contactul sexual cu 48 de ore înainte de recoltare.
Când se recoltează probele pentru Testul Babeș-Papanicolau?
Testarea nu trebuie efectuată în timpul menstruației. Cea mai potrivită perioadă pentru recoltare este in mijlocul ciclului menstrual, între ziua 10 și 20 a ciclului menstrual (în care ziua 1 este prima zi a menstruației).
Testarea Babes-Papanicolau si HPV
Din perspectiva prevenirii cancerului cervical sau a depistarii acestuia in stadiu incipient, testarea Babes-Papanicolau si HPV sunt metode de screening extrem de importante. Daca testul Papanicolau depisteaza celulele precanceroase de la nivelul cervixului, testul HPV are rolul de a identifica infectia cu virusul HPV, precum si tulpinile acestuia, care modifica celulele epiteliale scuamoase, de la nivelul colului uterin. Testul Babes-Papanicolau poate fi efectuat inainte sau concomitent cu testarea HPV.
Testul HPV nu este folosit, de obicei, pentru diagnosticarea verucilor genitale, ci pentru a evalua daca rezultatul anormal al unui test Papanicolau are ca si cauza unul dintre tipurile de papilloma cu risc oncogen inalt (16, 18, 26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 73, 82).
La fel ca si rezultatul anormal al unui test Babes-Papanicolau, un test HPV pozitiv nu indica prezenta cancerului de col uterin, ci doar a unor genotipuri HPV, care provoaca modificari precanceroase ale celulelor cervicale, aceste modificari purtand numele de displazii. Daca aceste leziuni nu sunt tratate la timp, pot duce la cancer. Prin urmare, o simpla infectare cu virusul HPV, care este frecventa (8 din 10), nu duce obligatoriu la dezvoltarea cancerului de col uterin si, de multe ori, virusul este eliminat de la sine, de catre organism. In functie de rezultat, medicul ginecolog poate recomanda examinari suplimentare, precum colposcopia sau biopsia cervicala. Un alt aspect important, de care trebuie tinut cont, este faptul ca vaccinarea impotriva diferitelor tipuri de HPV ce pot cauza cancer cervical este utila doar pentru preventia infectiei cu HPV, la persoanele care nu sunt inca infectate.
In ceea ce priveste frecventa acestor teste si necesitatea co-testarii (atat Babes-Papanicolau, cat si HPV), recomandarile sunt urmatoarele:
Daca aveti intre 21-29 ani:
- daca rezultatul este normal, atunci medicul ginecolog va poate recomanda repetarea testului Papanicolau, la un interval de 3 ani.
Daca aveti intre 30-65 ani:
- un simplu test Babes-Papanicolau – daca rezultatele sunt normale, se poate repeta 1 data la 3 ani;
- un simplu test HPV – poarta numele de testare HPV primara, iar daca rezultatul este normal, medicul poate recomanda repetarea testarii 1 data la 5 ani;
- un test Babes-Papanicolau si un test HPV – co-testare – daca ambele rezultate sunt normale, atunci se poate indica repetarea screening-ului 1 data la 5 ani.
Daca aveti peste 65 de ani:
- daca rezultatele testelor sunt normale timp de 3 ani la rand, medicul va poate spune ca nu mai este nevoie de testare;
- daca ati suferit o interventie de indepartare a cervixului, ca parte a unei histerectomii totale pentru afectiuni non-canceroase (fibrom), medicul curant poate indica incetarea testarii Babes-Papanicolau sau HPV.
Este de retinut ca testul Babes-Papanicolau sau HPV se poate face mai des, la recomandarea medicului, in functie de anumiti factori de risc:
- un diagnostic de cancer cervical in antecedente;
- un test Papanicolau, ce arata existenta unor celule precanceroase;
- infectie cu virusul HIV;
- imunitate scazuta, ca urmare a unui transplant de organe sau a chimioterapiei;
- fumat.
Important de reținut!
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc, în niciun caz, consultul medical specializat. Recomandările medicale au scop strict informativ.
Referințele și concluziile pot varia de la un pacient la altul și depind de mulți factori, precum starea de sănătate, stilul de viață, etc.
Tocmai de aceea, aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.
Nu ezitați să mergeți la medic pentru consult și/sau îndrumare, ori de câte ori aveți o problemă de sănătate.
Te-ai decis sa iti faci o programare?
Super! Tot ce trebuie să faci este să alegi ziua și ora care ți se potrivesc.