Investigatii

Testul Babeș-Papanicolau- Ce este? În ce constă? Când este recomandat?

Ce este Testul Babeș-Papanicolau?

Testul Babeș-Papanicolau (examenul citologic cervico-vaginal), este un Test de Screening pentru cancerul de col uterin, ce presupune surprinderea modificărilor în citologia colului uterin, precum și a endometrului, reprezentând, astfel, cea mai bună metodă pentru depistarea cancerului de col uterin.

Făcut regulat, anual, acest simplu test poate identifica celulele anormale de la nivelul colului, dintr-o fază timpurie, înainte ca acestea să se transforme în leziuni canceroase.

Cum se face testul Babeș-Papanicolau?

Probele pentru testul Babeș-Papanicolau, se recoltează în timpul unei consultații de rutină. Nu este dureros, nu implică o intervenție agresivă sau invazivă, este ușor de recoltat și durează puțin.

Se recoltează gleră cervicală și secreție cervico-vaginală, care se prepară în mediu lichid, se colorează specific, și se examinează de către medicul anatomopatolog.

Se pot surprinde modificari celulare, de la:

Normal ➡️ Inflamații ➡️ Stări Precanceroase ➡️ Cancer

Acuratețea este de până la 90% +

Combinat cu Colposcopia și Imagistica Organelor Genitale Pelvine, reprezintă unul dintre punctele forte în diagnosticarea majorității afecțiunilor ginecologice.

În ce constă pregatirea pentru testul Babeș-Papanicolau?

Înainte de efectuarea testului Babeș-Papanicolau, există o serie de recomandări:

  • Cu 48 de ore înainte de test, pacienta nu trebuie să folosească ovule, creme, tampoane sau alte soluții intravaginale, pentru a nu altera rezultatul testului;
  • Nu se recomandă contactul sexual cu 48 de ore înainte de recoltare.

Când se recoltează probele?

Testarea nu trebuie efectuată în timpul menstruației, cea mai potrivită perioadă pentru recoltare fiind mijlocul ciclului menstrual, între ziua 10 și 20 a ciclului menstrual (în care ziua 1 este prima zi a menstruației).

La ce vârstă se face Testul Babeș-Papanicolau?

Odată cu împlinirea vârstei de 21 ani, se recomandă tinerelor testarea Babeș-Papanicolau obligatoriu, o dată pe an.

Există însă și anumite cazuri când pacientei i se poate recomanda această investigație, chiar dacă are mai puțin de 21 ani.

Chiar dacă femeia este la vârsta menopauzei, efectuarea testului Babeș-Papanicolau, se face anual până în momentul în care doar medicul ginecolog recomandă întreruperea acestei investigații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *