Morfologia fetală trimestrul 3

- Ce este morfologia fetală in trimestrul 3?
- In ce consta morfologia fetală de trimestrul 3?
- Când se face morfologia fetala trimestrul 3?
- Ce se examineaza in timpul morfologie fetale in trimestrul 3?
- Cum te pregătești pentru morfologia fetală în trimestrul 3 de sarcină?
- Cât durează morfologia fetală trimestrul 3?
- Programează-te
Ce este morfologia fetală in trimestrul 3?
Morfologia fetală de trimestrul 3, reprezintă o investigaţie ecografică, non-invazivă, realizată transabdominal (pe abdomen) si presupune o analiză detaliată a tuturor structurilor fetale vizibile. Constă într-o ecografie prin care se verifică în detaliu anatomia si dezvoltarea fătului. Reprezintă ultima examinare importantă înainte de nasterea copilului.
Fătul și-a dezvoltat deja toate cele 5 simțuri în această etapă a sarcinii:
- este capabil sa distinga lumina strălucind prin acoperirile abdominale ale mamei – simţ vizual,
- este capabil să audă sunetele care ies în afara uterului, de exemplu vocea tatălui – simţ auditiv;
- poseda mișcări respiratorii, înghite lichid amniotic și urinează – simţ olfactiv si gustativ;
- a dezvoltat sensibilitate tactilă – simţ tactil.
Când se face morfologia fetală de trimestrul 3?
Morfologia de trimestrul 3 se efectuează între săptămânile 31-34 de sarcină, fătul avand toate organele vitale complet dezvoltate.
Perioada de creștere și maturitate rapidă continuă. În această etapă, fătul cântărește aproximativ 1700-2400g, iar lungimea sa este de 44-46 cm.
Cum te pregătești pentru morfologia fetală în trimestrul 3 de sarcină?
În general, este recomandat să nu consumi prea multe lichide înainte de realizarea ecografiei, pentru a nu avea vezica urinară plină și a nu exista riscul de a apărea probleme de vizibilitate. Este esențial ca pacienta să se simtă cât mai confortabil în timpul intervenției.
Detaliile de pregătire pentru examinare vor fi confirmate atunci când iti faci programarea.
Cât durează morfologia fetală trimestrul 3?
Morfologia fetală de trimestrul 3, durează de obicei 20 min, timp în care structurile materno-fetale sunt examinate cu atenție, iar viitorilor părinți le este relatată starea fătului, in timp ce mamei ii este prescris un anumit tratament medicamentos, specific varstei sarcinii.
De asemenea in cadrul acestei ultime ecografii, se va stabili precis data probabila a nasterii si modul de nastere (normal sau prin operatie cezariana).
În ce constă morfologia fetală în trimestrul 3?
Un gel transparent este aplicat pe piele peste abdomen, astfel încât sonda cu ultrasunete să se poată deplasa cu ușurință pe suprafața abdominala. Ocazional, fătul poate fi într-o poziție care face dificilă scanarea. Dacă va fi cazul, ti se poate cere să te întinzi pe o parte sau să mergi la o scurtă plimbare pentru a-l ajuta să se miște într-o poziție mai bună.
Morfologia de trimestrul 3 se efectuează între săptămânile 31-34 de sarcină, având principalul rol de a asigura dezvoltarea normală a bebelușului.
Ce se examinează în timpul morfologie fetale în trimestrul 3?
În timpul morfologiei fetale în trimestrul 3 sunt verificate si analizate următoarele:
- anatomia fătului
- poziția fătului
- poziția placentei
- dimensiunea fătului
- greutatea fătului
- bunăstarea fătului (verificată prin frecventa mișcarilor fetale, tonusul, respirația și volumul lichidului amniotic)
- fluxul sangvin în cordonul umbilical, care oferă informații despre funcția placentară
Dacă dupa efectuarea morfologiei de trimestrul 2, totul se afla in parametri normali, șansele ca fătul să posede anomalii de dezvoltare, sunt minime. Este posibil totuși ca anumite anomalii să apară și în acest stadiu al dezvoltării, cum ar fi: hidrocefalia, anomaliile intestinale sau complicațiile cauzate de boli pe care mama le poate contracta în timpul sarcinii (rubeolă, rujeolă, toxoplasmoză).
Monitorizarea fetala cardiotocografica in trimestrul 3 de sarcina
Este important ca in ultimul trimestru de sarcina, fatul sa fie monitorizat o data pe saptamana, pana la nastere, timp de 20 minute, prin intermediului cardiotocografului.
Cardiotocografia (monitorizarea cardiaca a fatului) sau testul fetal non-stress (NST), este un test simplu, non-invaziv, efectuat in ultimele saptamani de sarcina. Acest test presupune monitorizarea batailor cordului fetal, pe un interval limitat de timp (20 min), ca raspuns la miscarile pe care acesta le face.
Cum decurge cardiotocografia fetala?
In timpul procedurii, viitoarea mamica va sta intinsa, dar nu la orizontala, ci cat mai confortabil cu putinta.
Pe abdomenul mamcii, va fi montat un senzor electronic pentru masurarea contractiilor uterine.
Cel de-al doilea senzor va masura bataile cardiace fetale, fiind plasat in dreptul inimii bebelusului.
Fiecare senzor poseda cate un fir, care va fi conectat la monitorul fetal. Senzorii vor fi fixati pe abdomenul mamicii cu ajutorul unor benzi elastice.
Bataile inimii bebelusului se aud si se vor vizualiza pe monitor.
In cazul in care fatul nu se misca, atunci este posibil ca acesta sa doarma. In momentul in care mamica simte orice fel de miscare fetala, atunci aceasta va apasa pe buton pus la dispozitie de catre asistenta.
Medicul curant va recomanda efectuarea acestui test 1 data sau de 2 ori pe saptamana, in functie de starea de sanatate atat a mamei, cat si a fatului.
Investigaţia morfologică poate identifica anomaliile de structură, dar nu generează rezultate similare cu testarea genetică. În cazul în care medicul obstetrician are suspiciuni legate de dezvoltarea bebelușului, în urma examenelor ecografice efectuate, poate recomanda testarea genetică, care reprezintă cea mai sigură variantă de stabilire al riscului de apariție al anomaliilor cromozomiale sau al diagnosticului de certitudine
Important de reținut!
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc, în niciun caz, consultul medical specializat. Recomandările medicale au scop strict informativ.
Referințele și concluziile pot varia de la un pacient la altul și depind de mulți factori, precum starea de sănătate, stilul de viață, etc.
Tocmai de aceea, aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.
Nu ezitați să mergeți la medic pentru consult și/sau îndrumare, ori de câte ori aveți o problemă de sănătate.
Te-ai decis sa iti faci o programare pentru o morfologie fetala?
Super! Tot ce trebuie să faci este să alegi ziua și ora care ți se potrivesc.