Un consult oftalmologic este important deoarece există afecțiuni oftalmologice care pot duce la scăderea importantă și uneori ireversibilă a vederii.
- Importanța consultului oftalmologic la copii
- Stadiile incipiente ale vederii la copii
- Poate moșteni copilul problemele de vedere ale membrilor familiei?
- Cât de des se efectuează controlul oftalmologic la copiii purtători de ochelari?
- Importanța consultului oftalmologic la adulti
- Care sunt afecțiunile ce necesită controale oftalmologice periodice?
- Ce afecțiuni oculare necesită controale oftalmologice mai dese?
- Programează-te
Importanța consultului oftalmologic la copii
Copilul se naște cu o vedere slabă, percepe lumini, umbre, stă mai tot timpul cu ochii închiși și doarme.
În multe cazuri, acesta poate prezenta edeme palpebrale (pleoape umflate) , ceea ce face ca ochii să îi fie puțin vizibili.
Totuși se pot observa diferite situații patologice cum ar fi: secreții conjunctivale importante (conjunctivita) sau prezența unei umflături cu un caracter inflamator, roșeață și/sau caldură locală situate pe partea laterala a nasului, sub ochi, în cazul în care canalul lacrimal este obstruat la naștere.
Stadiile incipiente ale vederii la copii
După vârsta de o lună, copilul începe să recunoască fața mamei, apoi după aproximativ 12 săptămâni, își urmărește mâinile si obiectele aflate în mișcare, din jurul său. La această vârstă ar fi anormal dacă copilul nu fixează cu privirea obiectele și dacă ochii lăcrimează sau sunt încrucișați la nas (strabism).
Există cazuri în care până la vârsta de 1 an este posibil ca cel mic să mai privească încrucișat, deoarece căile nervoase ale motilității oculare nu sunt maturizate, dar doar uneori și pentru scurt timp, acest fenomen diminuând în timp și disparând după vârsta de 9-10 luni.
Când copilul începe să meargă, este predispus la infecții oculare (conjunctivite, orjelet, șalazion), deoarece acesta se ajută de mâini pentru a-și menține echilibrul, atinge podeaua sau diferite obiecte, apoi se freacă la ochi, și oricât de vigilenți ar fi părinții, aceste lucruri se întâmplă des.
După vârsta de 3 ani pot apărea strabismele acomodative, iar părinții pot descrie momentul apariției strabismului, deoarece copilul este derutat din cauza vederii duble, lovindu-se de obiecte.
În concluzie controlul oftalmologic trebuie efectuat de fiecare dată când ni se pare că ceva este în neregulă și este obligatoriu între 3 și 4 ani, când copilul colaborează (când cunoaște numere sau anumite simboluri) și se poate astfel, testa acuitatea vizuală, pentru a ne asigura că totul este în regulă.
Poate moșteni copilul problemele de vedere ale membrilor familiei?
Frecvent, cataracta apare odată cu înaintarea în vârstă, dar poate fi și o complicație a unor diferite afecțiuni, precum diabetul, sau un rezultat al unei leziuni la nivelul globului ocular.
Principalii factori de risc
- factorul genetic, cataracta fiind mai răspândită în rândul persoanelor cu o istorie familială a bolii
- diabetul
- expunerea prelungită la soare/radiații
- fumatul
- obezitatea
- consumul de alcool
- administrarea de corticosteroizi (cortizon)
- probleme cardiovasculare (hipertensiune)
Cât de des se efectuează controlul oftalmologic la copiii purtători de ochelari?
Copiii purtători de ochelari, vor face control anual, deoarece în urma creșterii copilului, dioptria se modifică și anume: la hipermetropi (cei care nu văd bine la apropiere) – dioptria de obicei scade, iar la miopi (cei care nu văd bine la distanță) – dioptria crește, de aceea la miopii cu creștere rapidă, se poate efectua control oftalmologic și la 6 luni, în funcție de recomandarea medicului curant.
Importanța consultului oftalmologic la adulti
În cazul adulților, după vârsta de 21-22 de ani, controalele se pot spația la 3-4 ani, în funcție de diferiți factori, cum ar fi: locul de muncă și gradul de solicitare al ochilor (conducători auto, munca la computer, etc.).
După vârsta de 40 de ani, apare presbiopia, caracterizată prin nevoia de ochelari pentru citit și de asemenea este vârsta de debut al unor boli oculare destul de serioase, cum ar fi glaucomul, afecțiune, care netratată, poate duce la pierderea vederii.
La recomandarea medicului oftalmolog, se va măsura tensiunea intraoculară și se va verifica dacă există vreo afectare a câmpului vizual și implicit al nervului optic.
Controalele se efectuează de obicei, la 2 ani, atunci când trebuie crescută și dioptria ochelarilor.
Care sunt afecțiunile, ce necesită controale oftalmologice periodice?
- hipertensiunea arterială, atunci când medicul internist/cardiolog solicită examenul fundului de ochi
- diabetul zaharat, afecțiune la care examenul oftalmologic trebuie efectuat anual pentru monitorizarea apartiției retinopatiei diabetice (chiar dacă aceasta există sau nu)
- afecțiunile neurologice pot necesita examen oftalmologic
Ce afecțiuni oculare necesită controale oftalmologice mai dese?
- Glaucomul – necesită controlul tensiunii intraoculare, la 3 luni și examenul de câmp vizual de 2 ori pe an.
- Degenerescența maculară – afecțiune degenerativă a fundului de ochi, care necesita urmarirea cu o frecvență direct proporțională cu gravitatea formei clinice.
- Cataracta – afecțiune a cristalinului, care se opacifiază și își pierde transparența (în acest caz, tratamentul este chirurgical, prin aspirarea cristalinului bolnav și înlocuirea acestuia cu un cristalin artificial.
În concluzie, lipsa consultului oftalmologic preventiv, determină dezvoltarea și agravarea unor afecțiuni oftalmologice, chiar până în punctul în care acestea nu mai pot fi corectate decât prin intervenție chirurgicală.
Important de reținut!
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc, în niciun caz, consultul medical specializat. Recomandările medicale au scop strict informativ.
Referințele și concluziile pot varia de la un pacient la altul și depind de mulți factori, precum starea de sănătate, stilul de viață, etc.
Tocmai de aceea, aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.
Nu ezitați să mergeți la medic pentru consult și/sau îndrumare, ori de câte ori aveți o problemă de sănătate.
Te-ai decis sa iti faci o programare?
Super! Tot ce trebuie să faci este să alegi ziua și ora care ți se potrivesc.