Afectiuni, Tratamente

Ulcior la ochi (orjelet) – Cauze, simptome, tratament

Ce este ulciorul sau orjeletul?

Ulciorul la ochi sau orjeletul este o umflătură dureroasă, roșie, care se formează pe marginea pleoapei. Poate arata ca un cos de acnee. Ulciorul poate provoca disconfort, dar de obicei nu reprezinta o afectiune grava și trateaza usor. Este o afectiune frecventa, des intalnita la copii.

Există două tipuri de ulcior la ochi:

Ulcior extern: Acesta se formează pe partea exterioară a pleoapei superioare sau inferioare. Ulciorul extern este cel mai frecvent tip și este de obicei cauzat de o infecție a foliculului genelor.

Ulcior intern:  Se formează pe oricare dintre pleoapele tale interioare (cu fața la globul ocular). Ulciorul intern este de obicei cauzat de o infecție a glandei pleoapei interioare care produce uleiuri care vă ajută să vă mențineți pleoapa umedă.

Este obisnuit ca ulciorul sa apara doar pe o pleoapă, dar in anumite cazuri este posibil să apara pe ambele ploape.

Cauze ulcior la ochi

Cauzele aparitiei ulciorului la ochi sunt bacteriile din piele (de obicei bacterii stafilococi) care intră și irită glandele sebacee din pleoape. Aceste bacterii, care există în mod normal inofensiv pe pielea ochiului, pot rămâne uneori prinse împreună cu celulele moarte ale pielii de pe marginea pleoapei. Rezultatul este o bubiță umflată, roșie și dureroasă care se poate dezvolta în decurs de câteva zile.

Atingerea mucusului din nas și apoi atingerea ochiului poate provoca răspândirea stafilococică la pleoapă. Asigurați-vă că curățați orice scurgere din orzul dvs., astfel încât infecția să fie mai puțin probabil să se răspândească în alte zone.

Ulciorul la ochi care continua sa apara poate indica faptul că pleoapele trebuie curățate mai des. Puteți face acest lucru folosind o cantitate mică de șampon pentru copii pe un tampon de bumbac sau o cârpă de spălat. Spălarea regulată a bacteriilor care locuiesc pe piele de pe pleoapă va scădea riscul ca foliculii de gene să se infecteze.

Factori ce pot determina aparitia ulciorului la ochi:

Atingerea ochilor fără să vă spălați pe mâini, fără dezinfectarea lentilelor de contact și utilizarea produselor cosmetice vechi poate transfera bacteriile în ochi. În plus, persoanele cu blefarită, care este înroșirea cronică pe marginea pleoapei, sunt mai predispuse să dezvolte ulcior la ochi.

Simptome ulcior la ochi

 • Pielea din jurul ulciorului poate fi umflată și roșie, iar in anumite cazuri ulciorul poate contine si puroi;
 • Ochiul tău poate fi roșu și lăcrimat, dar vederea nu ar trebui să fie afectată;
 • Durere si mancarime in zona ploapelor;
 • Senzatia ca este ceva in ochi;
 • Formarea unei cruste pe marginea ploapei;
 • Sensibilitate la lumina.

O altă afecțiune care provoacă inflamația pleoapei este salazionul. Salazionul apare atunci când există un blocaj în una dintre micile glande uleioase din apropierea genelor. Spre deosebire de ulcior, salazionul de obicei nu este dureros și tinde să fie mai proeminent pe partea interioară a pleoapei.

Tratament ulcior la ochi

De obicei, ulciorul la ochi poate fi tratat acasă. Ar trebui să dispară în 7 până la 10 zile. Nu încercați medicamente, picături sau unguente fără prescripție medical si fără a discuta mai întâi cu medicul de familie.

Actiuni pe care le puteți face pentru a ajuta vindecarea ulciorului:

 • Păstrați curată zona din jurul ochiului.
 • Evitați să vă atingeți sau să vă frecați ochiul.
 • Evitați să purtați machiaj pentru ochi sau lentile de contact pana la vindecarea ulciorului.
 • Nu încercați niciodată să strângeți sau să stoarceti ulciorul. Acest lucru poate cauza raspandirea infectiei.

Dacă ulciorul necesită tratament medical, medicul dumneavoastră poate utiliza antibiotice, o intervenție chirurgicală minoră pentru a drena ulciorul sau o injecție de steroizi pentru a reduce umflarea.

Viziteaza un doctor daca:

 • ulciorul este foarte dureros sau inflamat
 • afectiunea nu se îmbunătățește în câteva zile
 • durerea crește odata cu tratamentul la domiciliu
 • apare o inflamație crescută după primele 2 până la 3 zile
 • apare puroiul la nivelul țesutului inflamat
 • aveti febră sau frisoane
 • vederea este afectată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.