Ce sunt fațetele dentare?
Fațeta dentară este un înveliș ceramic subțire, rezistent și durabil, care este aplicat prin cimentare peste suprafața frontală (vizibilă) a dintelui. Fațetele sunt utilizate pentru a corecta sau îmbunătăți aspectul zâmbetului. În acest fel, orice defect al dinților din zona frontală va fi perfect mascat, iar pacientul se va putea bucura de zâmbetul mult dorit. De obicei, fațetele sunt preferate în zona maxilarului superior, la nivelul ”liniei surâsului” (canin-canin), aceștia fiind dinții cei mai vizibili în timpul vorbirii, cât și în timpul surâsului sau zâmbetului.
Fațetele dentare reprezintă soluția cea mai rapidă pentru a obține și păstra pe termen lung un zâmbet cât mai estetic și cât mai natural. Procesul de fațetare reprezintă o variantă mai rapidă și mai puțin invazivă față de protezarea dinților prin intermediul coroanelor dentare, unde sacrificiul de țesut dentar este mult mai mare. Durata de viață a fațetelor dentare este între 5-10 ani, în funcție și de grija acordată de către purtător.
Ce defecte pot acoperi fațetele dentare?
Fațetele dentare sunt utilizate frecvent pentru corectarea unei game variate de probleme dentare, precum:
- dinții ciobiți
- dinții fracturați
- dinții decolorați în urma devitalizării
- petele de culoare
- dinții mici (nanici)
- spațierile dentare (strungăreața)
Câte tipuri de fațete dentare există?
Există 3 tipuri principale de fațete dentare, în funcție de materialul din care sunt realizate: din rășini compozite, din porțelan și din zirconiu.
- Fațete dentare din rășini compozite: au un preț de cost redus și pot fi aplicate într-o singură ședință la stomatolog, ceea ce le face o opțiune atractivă pentru cei cu un buget limitat.
- Fațete dentare din porțelan: sunt preferate de majoritatea pacienților, datorită rezistenței și aspectului alb pe care îl oferă.
- Fațete dentare din zirconiu: reproduc aspectul natural al dinților în ceea ce privește culoarea și transparența acestora și sunt indicate la pacienții exigenți, care preferă un zâmbet perfect. Din punct de vedere al costurilor, fațetele din zirconiu sunt cele mai costisitoare.
Cum se aplică fațetele dentare?
Procesul de aplicare al fațetelor dentare este complex și implică mai multe etape.
Prima etapă presupune o evaluare minuțioasă a sănătății orale a pacientului. Se vor examina cu atenție dinții pacientului, pentru a determina dacă acesta este un candidat potrivit pentru fațete. În funcție de rezultatele evaluării, medicul stomatolog va recomanda cea mai bună abordare pentru pacient, ținând cont de factori precum forma, culoarea și starea generală a dinților. În cazul în care se stabilește tratamentul prin fațetare, se trece la a doua etapă.
În cea de-a doua etapă, medicul stomatolog va igieniza cavitatea orală prin detartraj, debridare gingivală și periaj profesional, apoi va alege o nuanță corectă pentru fațetele dentare, astfel încât rezultatul final să fie unul cât mai natural.
În a treia etapă se realizează amprentarea dinților. Prin intermediul amprentei, laboratorul va confecționa fațetele personalizate pentru pacient. În această etapă, pacientul poate opta pentru aplicarea unor fațete provizorii, ce vor fi menținute, până când fațetele permanente vor fi gata.
A patra etapă este reprezentată de finalizarea fațetelor permanente de către laboratorul de tehnică dentară. Înainte de aplicarea fațetelor, dinții sunt pregătiți printr-un proces numit șlefuire. Acesta constă în îndepărtarea unui strat subțire de smalț de pe suprafața dinților, pentru a permite fațetelor să adere corespunzător. Șlefuirea reprezintă o etapă crucială în procesul de aplicare al fațetelor, deoarece asigură atât succesul tratamentului, cât și durabilitatea acestuia. Dacă pacientul a optat pentru fațetele temporare, în această etapă, medicul le va îndepărta, apoi va aplica prin intermediul unui adeziv special fațetele dentare permanente.
Ultima etapă este reprezentată de vizita de control post-fațetare, după o perioada de 1 săptămână, pentru ca medicul să se asigure că pacientul se simte confortabil cu noile fațete. În caz contrar, eventualele probleme vor fi remediate în aceeași ședință.
Avantajele utilizării fațetelor dentare
Unul dintre cele mai mari avantaje ale fațetelor dentare este reprezentat de îmbunătățirea aspectului estetic al zâmbetului. Fațetele pot corecta o varietate de probleme estetice, oferind astfel, un zâmbet alb, natural și uniform, ce sporește încrederea în sine a pacienților.
În ceea ce privește durabilitatea, fațetele dentare sunt realizate din materiale de rezistență crescută la uzură, pete și decolorare, pe o perioada îndelungată de timp.
Este important de menționat faptul că durata de viață a fațetelor poate varia în funcție de stilul de viață al pacientului, cât și de calitatea îngrijirii pe care acesta o acordă dinților.
Un alt avantaj important al fațetelor dentare este faptul că aplicarea lor reprezintă o procedură minim invazivă, cu un sacrificu minim de substanță dură dentară. Spre deosebire de coroanele dentare, care necesită îndepărtarea unei cantități mai mari de țesut dentar, fațetele necesită doar o șlefuire minimă a suprafeței dentare, ceea ce reduce riscul de sensibilitate dentară post-procedurală. Este important să se efectueze un control regulat pentru a verifica dacă fațeta se află în stare intactă și nu cauzează niciun disconfort.
Individualizarea fațetelor este, de asemenea, un factor cheie în ceea ce privește avantajele fațetelor dentare. Acestea pot fi personalizate în funcție de fiecare pacient în parte, pentru a se potrivi perfect cu restul dentiției, atât în ceea ce privește anatomia, cât și culoarea. Acest aspect le conferă naturalețe, fiind aproape imposibil de diferențiat de dinții naturali. Posibilitatea de individualizare, asigură un rezultat final care arată, se simte și funcționează asemănător dinților naturali.
Dezavantajele și riscurile asociate ale fațetelor dentare
Principalul dezavantaj al fațetelor dentare este caracterul ireversibil al acestora. Odată ce dinții au fost prelucrați (șlefuiți) în vederea aplicării fațetelor, nu se mai poate reveni la starea inițială. Eroziunea smalțului dentar este permanentă și, odată îndepărtat, acesta nu se mai poate regenera.
Sensibilitatea dentară reprezintă un alt potențial dezavantaj al fațetelor dentare. Ținând cont că o parte din smalțul dentar este îndepărtat pentru a face loc fațetei, dintele poate deveni mai sensibil la temperaturi extreme. Această sensibilitate poate fi temporară sau permanentă, în funcție de fiecare pacient în parte și în funcție de cât de mult smalț a fost îndepărtat. Sensibilitatea poate fi atât de importantă încât să afecteze capacitatea pacientului de a mânca sau bea alimente și băuturi la temperaturi extreme. În cazul în care sensibilitatea are un caracter permanent, atunci există riscul ca pulpa dentară să fie afectată.
Un alt factor de luat în considerare îl reprezintă costul fațetelor dentare. Costul fațetelor dentare variază în funcție de materialul folosit și de complexitatea procedurii.
Nu în ultimul rând, există riscul de fracturare sau desprindere al fațetelor. Chiar dacă materialele utilizate sunt suficient de rezistente, acestea nu sunt imune la deteriorare. În funcție de obiceiurile pacientului, de mușcătură, modul în care se efectuează masticația, precum și de forța masticatorie folosită, fațeta dentară poate cădea sau se poate fractura, necesitând vizita la stomatolog pentru remediere.
Recomandări privind îngrijirea fațetelor
Igiena orală zilnică este absolut esențială pentru menținerea sănătății fațetelor. Periajul dentar corect, folosirea aței dentare și a apei de gură, vor împiedica formarea cariilor, a tartrului și vor ajuta la îndepărtarea eventualelor pete de pe suprafața fațetelor.
Dispensarizarea (consultul periodic la medicul stomatolog) reprezintă un alt aspect important în întreținerea fațetelor dentare.
Trebuie reținut faptul că peste 90% dintre fațetele dentare au o durată de viață de peste 10 ani, cu condiția ca pacienții să fie supuși controalelor regulate și să își întrețină igiena zilnică. Vizitele periodice permit medicului să monitorizeze starea fațetelor și să depisteze eventualele probleme înainte ca acestea să se agraveze.
Alimentația reprezintă un alt aspect crucial în îngrijirea fațetelor dentare. Băuturile cu un conținut ridicat de coloranți alimentari, precum cafeaua sau vinul roșu, pot păta fațetele și tocmai de aceea, se recomandă folosirea paiului, care se interpune între cele 2 arcade dentare, mai precis, în spatele dinților.
În cazul consumului de alimente care conțin pigmenți alimentari, se recomandă periajul dentar și folosirea apei de gură, la cel mult 1 oră de la ingestia acestora. În ceea ce privește consumul alimentelor de consistență dură, acestea trebuie evitate, deoarece pot deteriora suprafața fațetelor, sau mai grav, pot produce fracturi ale acestora.
În concluzie, fațetele dentare reprezintă o soluție estetică eficientă, pentru corectarea imperfecțiunilor dentare, îmbunătățind astfel aspectul estetic al pacientului. Cu toate acestea, trebuie reținut faptul că există și unele dezavantaje pe care este necesar să le cunoaștem înainte de a lua o decizie. Îngrijirea corectă a fațetelor dentare conform indicațiilor medicului stomatolog, este absolut esențială pentru menținerea rezultatelor pe termen lung.
Important de reținut!
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc, în niciun caz, consultul medical specializat. Recomandările medicale au scop strict informativ.
Referințele și concluziile pot varia de la un pacient la altul și depind de mulți factori, precum starea de sănătate, stilul de viață, etc.
Tocmai de aceea, aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.
Nu ezitați să mergeți la medic pentru consult și/sau îndrumare, ori de câte ori aveți o problemă de sănătate.