- Ce este controlul ginecologic anual
- Cum se desfășoară un control ginecologic anual?
- Ce include un control ginecologic anual?
- Investigații suplimentare
- Analize ginecologice recomandate femeilor între 18-30 ani
- Analize ginecologice recomandate femeilor între 30-40 ani
- Analize ginecologice recomandate femeilor peste 40 ani
- Analize ginecologice recomandate femeilor aflate în perioada menopauzei sau postmenopauză
- Sfaturi
- Programează-te
Ce este controlul ginecologic anual?
Controlul ginecologic anual se recomandă a fi efectuat de către femeile de toate vârstele, cel puțin o dată pe an, atât în scop paleativ, cât și în scop preventiv.
Controlul ginecologic anual este un control de rutină prin care tuturor femeilor li se relatează starea de sănătate. Controlul anual reprezintă metoda de elecție în screening-ul preventiv cu ajutorul căruia se pot identifica anumite afecțiuni existente și se poate preveni apariția și dezvoltarea unor afecțiuni, care, netratate, pot avea consecințe grave asupra stării generale de sănătate și a fertilității feminine.
Cum se desfășoară un control ginecologic anual?
Vizita anuală la medicul ginecolog se recomandă tuturor persoanelor de sex feminin, care și-au început viața sexuală. O multitudine de afecțiuni care afectează starea de sănătate feminină, precum virusul papiloma uman (HPV), cancerul de col uterin și cancerul mamar, nu prezintă semne sau simptome.
Screening-ul regulat, așa cum este controlul ginecologic anual, însoțit de analize și investigații specifice, poate detecta aceste afecțiuni, în faza în care pot fi tratate cel mai eficient.
Ce include un control ginecologic anual?
Controlul ginecologic anual include: o evaluare a stării generale de sănătate, o examinare mamară, o ecografie pelvină și nu în ultimul rând, un test Babeș-Papanicolau.
În cadrul examenului ginecologic puteți discuta cu medicul curant despre bolile/infecțiile cu transmitere sexuală, probleme menstruale sau planificarea unei sarcini.
Medicul ginecolog va pune diverse întrebări despre istoricul medical personal și familial. Apoi, va continua prin a pune întrebări despre regularitatea ciclului menstrual, activitatea sexuală, cât și despre perioada sarcinii, dacă aceasta există sau despre nevoile de contracepție.
Controlul de rutină va continua cu examenul pelvin care este compus din: examinarea vulvei, a vaginului, a colului uterin, precum și examinarea uterului și a ovarelor.
În ceea ce privește examenul Babeș-Papanicolau, acesta constă în recoltarea de către medic, cu ajutorul unei periuțe speciale, a celulelor de la nivelul colului uterin, pe care le va trimite la laborator, spre a fi examinate.
În cele din urmă, medicul ginecolog mai poate indica efectuarea unor serii de teste de screening, în funcție de vârstă, precum și de alți factori de risc, sau vă poate recomanda anumite metode, care au rolul de a vă îmbunătăți stilul de viață.
Investigații suplimentare
Testele de screening sunt concepute pentru detectarea afecțiunilor ascunse la persoane aparent sănătoase.
Tipurile și frecvența testelor recomandate, variază în funcție de vârsta femeii, de factorii de risc personali, precum și de antecedentele heredocolaterale.
Acestea pot include:
* Chlamydia și gonoreea – netratate, aceste boli cu transmitere sexuală (BTS), pot duce la o multitudine de complicații grave, precum boala inflamatorie pelvină, infertilitate și dureri cronice. Aceste teste anuale sunt recomandate femeilor active sexual, până în 25 de ani. În ceea ce privește femeile cu vârsta de peste 25 de ani, li se recomandă testarea, indiferent de numărul de parteneri sau în cazul în care au fost recent diagnosticate cu o boală cu transmitere sexuală.
* Testarea HIV – trebuie făcută cel puțin o dată în timpul vieții. Medicul curant trebuie să verifice anual factorii de risc care ar putea justifica testarea repetată. Screening-ul pentru alte BTS, cum ar fi sifilis, trichomonas, virusul herpes simplex sau hepatita, ar trebui să se bazeze pe factori de risc.
* Examenul mamar – se recomandă controlul mamar bilateral, în fiecare an, după vârsta de 20 de ani.
* Testarea densității osoase este recomandată tuturor femeilor de peste 60 ani, precum și celor aflate la menopauză, care prezintă factori de risc pentru apariția osteoporozei.
Analize ginecologice recomandate femeilor între 18-30 ani
- Examen clinic ginecologic – anual;
- Examen citodiagnostic de col uterin (Test Babeș-Papanicolau) – anual, ori o dată la 2 ani, dacă ultimul examen a fost normal și nu există alți factori de risc;
- Examen bacteriologic al secreției vaginale – anual;
- Ecografie transvaginală – la recomandarea medicului curant;
- Examinare mamară– o dată la 2-3 ani. Acest examen este util, în vederea depistării nodulilor mamari, care ar putea necesita tratament de specialitate.
Analize ginecologice recomandate femeilor între 30-40 ani
- Examen clinic ginecologic – anual;
- Examen citodiagnostic de col uterin (Test Babeș-Papanicolau) – anual, ori o dată la 2 ani, dacă ultimul examen a fost normal și nu există alți factori de risc (cum ar fi infecția HPV);
- Examen bacteriologic al secreției vaginale – anual;
- Ecografie transvaginală – la recomandarea medicului curant;
- Examinare mamară – anual;
- Ecografie mamară – anual;
- Test HPV – la recomandarea medicului curant.
Analize ginecologice recomandate femeilor peste 40 ani
- Examen ginecologic – anual;
- Examen citodiagnostic de col uterin (test Babeș-Papanicolau) – la recomandarea medicului;
- Examinare mamară bilaterală – anual;
- Ecografie mamară bilaterală – anual.
Analize ginecologice recomandate femeilor aflate în perioada menopauzei sau postmenopauză
- Examen ginecologic – anual;
- Ecografie ginecologică (transvaginal) – anual;
- Colposcopie – anual;
- Test Babeș-Papanicolau (+/- examen Cintec) – anual;
- Examinare mamară bilaterală – anual;
- Ecografie mamară bilaterală – anual.
Riscul anumitor afecțiuni, precum incidența cancerului de sân sau a cancerului ovarian, crește odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, vizitele de rutină la medicul ginecolog sunt importante și trebuie să fie regulate, chiar și după instalarea menopauzei. Mai jos te poti programa pentru controlul ginecologic anual.
Sfaturi
Nu trebuie să vă fie teamă de prezentarea la medicul ginecolog. Subiectele sensibile precum activitatea sexuală, sănătatea organelor reproducătoare, modificările corpului sau bolile cu transmitere sexuală, sunt obișnuite în cabinetul ginecologic. Schimbul de informații dintre dvs și medicul ginecolog, sunt strict confidențiale.
Important de reținut!
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc, în niciun caz, consultul medical specializat. Recomandările medicale au scop strict informativ.
Referințele și concluziile pot varia de la un pacient la altul și depind de mulți factori, precum starea de sănătate, stilul de viață, etc.
Tocmai de aceea, aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.
Nu ezitați să mergeți la medic pentru consult și/sau îndrumare, ori de câte ori aveți o problemă de sănătate.
Te-ai decis sa iti faci o programare?
Super! Tot ce trebuie să faci este să alegi ziua și ora care ți se potrivesc.