Investigatii, Proceduri, Sarcina

Fertilizarea in vitro: ce este și când este recomandată?

Ce este fertilizarea in vitro

Fertilizarea in vitro (FIV) reprezintă cea mai eficientă formă de reproducere umană asistată.

Cum se efectuează procedura FIV?

Fertilizarea in vitro este o procedură elaborată pentru a trata infertilitatea și a preveni transmiterea anumitor afecțiuni genetice grave, cu scopul de a obține o sarcină sănătoasă. Procedura poate fi efectuată folosind propriile ovocite și sperma partenerului sau în alte cazuri, poate implica atât ovocite, cât și spermatozoizi de la donatori. Ovocitele sunt prelevate prin aspirație din ovare, iar apoi sunt fertilizate cu spermatozoizii recoltați de la partener sau donați de un donator anonim într-un laborator.

Odată ce procesul de fertilizare a fost produs, în curs de câteva zile se va obține un anumit număr de embrioni. Dintre aceștia se va alege unul sau mai mulți, care vor fi transferați în uter, cu scopul de a obține sarcina. Restul embrionilor pot fi crioconservati pentru o utilizare ulterioară. Actualmente se preferă transferul unui singur embrion.

Cât durează o procedură FIV?

Un ciclu complet de FIV durează aproximativ 3 săptămâni, însă, uneori, procesul poate dura mai mult, în funcție de tipul de protocol folosit.

Când se recomandă fertilizarea in vitro?

FIV se recomandă în următoarele cazuri:

  • partenera are o vârstă reproductivă avansată;
  • partenera are trompele uterine absente sau blocate – medicul poate recomanda scoaterea trompelor blocate, acestea având un efect dăunător asupra implantării embrionilor;
  • infertilitate masculină severă – numărul de spermatozoizi sau motilitatea acestora este scăzută, sau sperma trebuie extrasă chirurgical din testicule;
  • unul dintre parteneri suferă de diferite cauze de infertilitate (endometrioză, tulburări de ovulație);
  • unul dintre parteneri suferă de o boală genetică moștenită, iar partenerii doresc să evite transmiterea afecțiunii către copil – în acest caz, FIV este combinat cu un diagnostic genetic preimplantar. Acest lucru înseamnă că toți embrionii sunt testați și sunt transferați în uter doar embrionii sănătoși;
  • partenera suferă de insuficiență ovariană prematură – în acest caz se recomandă folosirea de ovocite provenite de la o donatoare.

Ce factori influențează succesul procedurii FIV?

Șansele de a da naștere unui copil sănătos după utilizarea FIV depind de mai mulți factori:

  • vârsta mamei – cu cât viitoarea mamă este mai tânără, cu atât este mai probabil să rămână însărcinată și să dea naștere unui copil sănătos, folosind propriile ouă în timpul procedurii FIV. Femeile de peste 40 de ani sunt sfătuite să utilizeze ouă donate în timpul FIV pentru a creste șansele de succes;
  • starea embrionului – transferul embrionilor mai dezvoltați este asociat cu rate crescute de obținere a unei sarcini, în comparație cu embrionii mai puțin dezvoltați;
  • istoricul reproductiv – femeile care au născut anterior, au mai multe șanse să rămână însărcinate folosind procedura FIV, față de femeile care nu au născut niciodată;
  • cauza infertilității – femeile cu un aport normal de ouă, au șanse crescute de a rămâne însărcinate folosind FIV. Spre exemplu, femeile care suferă de endometrioză severă, sunt mai puțin susceptibile să rămână însărcinate folosind FIV decât femeile care suferă de infertilitate inexplicabilă;
  • stilul de viață – femeile care fumează au mai puține ouă recuperate în timpul FIV, fapt care determină creșterea riscului de eșec al procedurii. Fumatul poate scădea cu aproximativ 50% șansele de succes ale unei proceduri FIV. La fel de dăunătoare pot fi și: consumul de alcoolul, droguri, cofeina în exces și anumite medicamente.

Cum ne pregătim pentru FIV?

Fertilizarea in vitro este un proces solicitant atât fizic, cât și emoțional. Așadar există o serie de metode care pot ajuta la pregătirea organismului și la creșterea șanselor de a avea o sarcină sănătoasă.

Înainte de a începe un ciclu FIV, se recomandă câteva schimbări în stilul de viață:

  • adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate în vitamine și minerale;
  • consumul de vitamine prenatale;
  • menținerea unei greutăți normale, sănătoase;
  • managementul corect al stresului;
  • renunțarea la fumat, alcool sau droguri;
  • reducerea/eliminarea aportului de cofeină;
  • evitarea călătoriilor în regiuni care pot crește expunerea la diferite virusuri.

Cum se desfășoară fertilizarea în vitro?

Procesul este complex și poate fi realizat prin mai multe tehnici, în funcție de situația fiecărui cuplu. Acesta presupune câteva etape bine definite, începând de la pregătirea viitoarei mame pentru procedură până la implantarea propriu-zisă.

Etapa de pregătire

În aceasta primă etapă, medicul va recomanda ca pacienta să adopte un stil de viață cât mai sănătos, să renunțe la fumat, la consumul de alcool, să limiteze consumul de cofeină și să aibă o greutate optimă.

De asemenea, se vor recomanda o serie de vitamine prenatale care să favorizeze obținerea unei sarcini sănătoase. Poate fi recomandată și urmarea unui ciclu de stimulare ovariană, care să ajute la producția de ovocite.

Recoltarea de ovocite și spermatozoizi

Procedura începe cu etapa de recoltare. Recoltarea ovocitelor se face prin aspirarea acestora direct din ovare, sub anestezie. Ovocitele pot fi prelevate de la pacienta care dorește să urmeze procedura FIV sau de la o donatoare, în cazul în care șansele de reușită sunt mici cu ovocitele proprii. 

Se poate aspira un singur ovocit care este eliberat în mod obișnuit în timpul ovulației, sau se poate recomanda stimularea ovariană, pentru favorizarea producției mai multor ovocite.

În cazul spermatozoizilor, recoltarea se face mai facil, din spermă. Ca și în cazul ovocitelor, sperma poate proveni de la partener sau de la un donator. Poate fi recomandată utilizarea spermei de la donatori în cazul în care partenerul are un număr mic de spermatozoizi sau dacă aceștia au o motilitate scăzută.

Fertilizarea

După recoltare, se va realiza fertilizarea ovocitelor de către spermatozoizi, în laborator.

Transferul de embrioni

Postfertilizare, se vor obține o serie de embrioni. Scopul este de a fertiliza mai multe ovocite, astfel încât să se poată forma cât mai mulți embrioni, din care se va alege unul sau mai mulți, ce vor putea fi implantați în uter.

Embrionul poate fi implantat la 3 zile după fertilizare sau la 6 zile după fertilizare, când acesta se află în stadiul de blastocist. În cazul în care implantarea se face mai tardiv (când embrionul este mai evoluat), șansele de succes ale procedurii cresc. 

Procesul de implantare nu este unul complicat, embrionul fiind introdus în uter prin vagin, sub ghidaj ecografic, fară necesitatea efectuării anesteziei.

Pentru a spori șansele de succes, se mai poate realiza o procedură preimplantară, ce poartă denumirea de ecloziune asistată.

Ecloziunea asistată reprezintă perforarea ușoară a învelișului protector al embrionului nou format, pentru a se putea implanta mai ușor. Această procedură este recomandată în general pacientelor cu vârstă mai înaintată.

Ce riscuri există?

Procedura FIV poate avea câteva riscuri. Rezultatele nu sunt întotdeauna un succes, iar pe lângă eșecul de a obține o sarcină, pot apărea și o serie de probleme, precum:

  • hiperstimulare ovariană – creșterea în dimensiuni a ovarelor, însoțite de dureri. Pe lângă durerile puternice, ulterior se pot dezvolta formațiuni în zona ovarelor, așadar procedura poate crește riscul de cancer ovarian.
  • sângerare după aspirația ovocitelor.
  • impactul emoțional al procedurii FIV. 

Procesul de stimulare ovariană poate fi destul de obositor, iar recoltarea și implantarea poate produce un oarecare disconfort fizic. Perioada de așteptare și un potențial rezultat negativ pot fi stresante și pot avea un puternic impact emoțional asupra partenerilor.

Fertilizarea in vitro reprezintă o metodă complexă de reproducere umană asistată, recomandată în principal cuplurilor cu probleme de fertilitate, care își doresc o sarcină. Chiar dacă are o rată mai mare de succes comparativ cu alte proceduri, aceasta nu este lipsită de riscuri. 

Astfel, este foarte importantă discuția în detaliu cu medicul curant, pentru a afla dacă fertilizarea in vitro (FIV) este opțiunea potrivită pentru dumneavoastră.

Important de reținut!

Informațiile din acest articol nu înlocuiesc, în niciun caz, consultul medical specializat. Recomandările medicale au scop strict informativ.
Referințele și concluziile pot varia de la un pacient la altul și depind de mulți factori, precum starea de sănătate, stilul de viață, etc.
Tocmai de aceea, aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.
Nu ezitați să mergeți la medic pentru consult și/sau îndrumare, ori de câte ori aveți o problemă de sănătate.

Te-ai decis sa iti faci o programare pentru un consult de infertilitate?

Super! Tot ce trebuie să faci este să alegi ziua și ora care ți se potrivesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *