Afectiuni, Sanatatea copilului

Rahitismul și deficitul vitaminic D la copii

Rahitismul și deficitul vitaminic D la copii: Boală a copilăriei, ce apare predominant la copiii cu vârste cuprinse între 3 luni și 2 ani, rahitismul apare atât din cauza carenței de calciu, cât și a lipsei de vitamina D, efectul fiind mineralizarea deficitară a oaselor lungi, în perioada de formare și creștere a copilului.

În acest caz, oasele nemineralizate corespunzător, provoacă pierderea calciului și astfel devin predispuse la deformare.

Acesta reprezintă și motivul pentru care rahitismul apare în perioada în care copilul prezintă un ritm accelerat de creștere, corpul necesitând un nivel crescut de calciu și fosfor.

Vitamina D sau colecalciferoul acționează la nivel osos, muscular, intestinal, renal și endocrin. De asemenea, permite absorbția intestinală de calciu, acționând asupra mineralizării oaselor și excreției de calciu prin urină.

Vitamina D asimilată se transformă în forma sa activă, funcționând ca un hormon care reglează absorbția de calciu de la nivelul intestinelor și care reglează nivelul de calciu și fosfor la nivel osos. 

În cazul rahitismului, glanda paratiroidă (prin parathormon – PTH), intră în funcțiune pentru a compensa nivelul scăzut de calciu sangvin.

Pentru a crește nivelul de calciu din sânge, hormonul distruge calciul din oase, determinând o pierdere suplimentară de calciu și fosfor. Astfel, apar tulburări de creștere, dureri osoase, oasele devin moi din cauza lipsei durității și prezintă curburi anormale.

Cauzele deficitului de vitamina D

  • expunere insuficientă la soare
  • aport alimentar redus
  • tulburări ale absorbției intestinale
  • disfuncții renale sau hepatice

Deficitul de vitamina D poate conduce la o serie de perturbări încă din copilărie:

  • deformări osoase la nivelul membrelor superioare și inferioare
  • modificări la nivelul coloanei vertebrale
  • deformări la nivelul toracelui
  • modificări la nivelul craniului
  • erupție dentara întârziată
  • hipotonie musculară
  • convulsii hipocalcemice
  • stridor laringian
  • scăderea rezistentei la infecții
  • întârziere în dezvoltarea psihomotorie

Cum se manifestă rahitismul la copii?

Tabloul clinic evidențiază craniotabes rahitic, existența unor bose frontale cunoscute sub denumirea de frunte “olimpiană” și sindromul de “cap turtit” (plagiocefalie). Toracele rahitic este reprezentat de o serie de proeminențe ale extremităților coastelor, la nivelul joncțiunii condrocostale, cunoscute ca “mătănii” costale.

Paraclinic, se evidențiază valori ale calciului nemodificate sau scăzute – dacă există o depleție osoasă gravă de calciu, fosfatemia scade intens, iar fosfatazele alcaline serice cresc.

Cum se poate preveni rahitismul la copii?

Deficitul de vitamina D poate fi prevenit la copii, prin expunerea adecvată la soare timp de 10-15 minute, fară protecție UV.

În cazul adoptării unui regim alimentar corect, ce presupune alăptarea la sân, trebuie reținut faptul că laptele matern are acțiune antirahitică. În ceea ce privește hrănirea artificială a copilului, trebuie optat pentru formule de lapte îmbogățite în vitamina D3.

Alimentația diversificată, cum ar fi consumul de gălbenuș de ou, ficat sau pește, reprezintă surse bogate de dobândire a rației optime de calciu, fosfor și vitamina D.

Este de evitat administrarea laptelui de vacă până la vârsta de 1 an, din cauza nivelului scăzut de vitamina D, care este mult sub aportul vitaminic adecvat copilului.

Suplimentele cu vitamina D, se pot administra de la vârsta de 7 zile până la 18 luni, doza recomandată fiind între 400-800 UI/zi.

După vârsta de 18 luni, se va administra o cantitate de 500 UI/zi, până la sfârșitul perioadei de creștere.

Important de reținut!

Informațiile din acest articol nu înlocuiesc, în niciun caz, consultul medical specializat. Recomandările medicale au scop strict informativ.
Referințele și concluziile pot varia de la un pacient la altul și depind de mulți factori, precum starea de sănătate, stilul de viață, etc.
Tocmai de aceea, aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.
Nu ezitați să mergeți la medic pentru consult și/sau îndrumare, ori de câte ori aveți o problemă de sănătate.

Te-ai decis sa iti faci o programare?

Super! Tot ce trebuie să faci este să alegi ziua și ora care ți se potrivesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *