Investigatii, Sanatatea fatului, Sarcina

Prezentația pelviană a fătului – Ce este? Cauze. Solutii.

Ce este prezentația pelviană

Prezentația pelviană a fătului. Ce este?

Cu câteva săptămâni înainte de începerea travaliului, majoritatea bebelușilor se așează într-o poziție care să le permită să iasă din canalul de naștere, mai întâi cu extremitatea cefalică (capul). 

Totuși există cazuri în care fesele sau picioarele fătului sunt poziționate primele. Această circumstanță poartă denumirea de prezentație pelviană și apare la aproximativ 1 din 30 de nou-născuți la termen.

Care e poziția ideală a fătului pentru naștere?

In mod normal, fătul trebuie să fie poziționat cu extremitatea cefalică în jos, cu fața orientată către spatele mamei, bărbia în piept și cu ceafa gata să intre în pelvis. Aceasta este denumită poziție cefalică (cu capul înainte).

În majoritatea cazurilor, fătul se așează în această poziție între săptămânile 30-36 de sarcină.

Din ce cauză apare prezentația pelviană?

Prezentația pelviană este mai frecventă în următoarele situații:

  • istoric de naștere prematură.
  • sarcină multiplă.
  • uter de mărime anormală sau cu fibrom.
  • existența lichidului amniotic în cantitate redusă sau crescută.
  • placentă jos inserată, acoperind parțial sau complet colul uterin (placenta praevia).

De câte tipuri este prezentația pelviană?

Există 3 tipuri de prezentație pelviană:

  1. Prezentație pelviană completă – fesele fătului sunt orientate în jos, spre canalul de naștere,  cu picioarele îndoite de la genunchi. Labele picioarelor sunt aproapiate de fesele/șezutul fătului. În această circumstanță, crește riscul de formare a unei bucle la nivelul cordonul umbilical, ce ar putea preceda capul fătului, prin colul uterin și care ar putea afecta, astfel,  sănătatea fătului, dacă este supus unei nașteri naturale.
  2. Prezentație pelviană francă – șezutul fătului este orientat spre canalul de naștere, dar picioarele sunt drepte, în fața corpului.Labele picioarelor sunt foarte aproape de cap. În acest caz, există un risc crescut pentru făt, dacă este născut pe cale naturală, fiind orientat cu șezutul înainte.
  3. Prezentație pelviană incompletă – unul sau ambele picioare sunt orientate în jos, în direcția canalului de naștere. Câteodată, este posibil ca unul dintre picioarele fătului să fie orientate în jos. Această poziție a fătului, poate determina o așezare incorectă a cordonului umbilical, aportul sangvin al fătului riscând să fie întrerupt.

O astfel de poziție dată de prezentația pelviană, nu este ideală pentru travaliu și naștere, deoarece determină un risc mai mare de defecte la naștere sau un risc mai mare de traumatism în timpul travaliului.

Prezentația pelviană este problematică, deoarece crește riscul de formare a unei bucle la nivelul cordonul umbilical, care ar putea să afecteze fătul, dacă acesta este născut natural.

În timpul unei nașteri în care fătul este incorect poziționat, capul acestuia este ultima parte a corpului care iese din vagin, ceea ce ridică diferite probleme, capul ieșind mai greu prin canalul de naștere.

Cum poate fi fătul adus în poziție corectă?

Medicul obstetrician poate sugera o tehnică numită “versiune cefalică externă”, ghidată ecografic. 

Această procedură presupune exercitarea unei presiuni pe abdomenul mamei, urmată de o încercare blândă de întoarcere a fătului în poziție corectă (capul în jos, spre canalul de naștere). Procedura este inconfortabilă, dar nu este periculoasă. Ritmul cardiac al fătului va fi atent monitorizat, iar procedura va fi oprită în cazul în care apare vreo problemă. Tehnica are succes în aproape 1/2 din cazuri.

Dacă această tehnică nu funcționează, este nevoie de operație cezariană, pentru ca fătul să se nască în deplină siguranță.

Important de reținut!

Informațiile din acest articol nu înlocuiesc, în niciun caz, consultul medical specializat. Recomandările medicale au scop strict informativ.
Referințele și concluziile pot varia de la un pacient la altul și depind de mulți factori, precum starea de sănătate, stilul de viață, etc.
Tocmai de aceea, aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.
Nu ezitați să mergeți la medic pentru consult și/sau îndrumare, ori de câte ori aveți o problemă de sănătate.

Te-ai decis sa iti faci o programare?

Super! Tot ce trebuie să faci este să alegi ziua și ora care ți se potrivesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *