Sanatatea femeii

Menopauza – cauze, simptome, diagnostic, tratament

menopauza la femei

Menopauza reprezintă încetarea funcției ovariene, atât de secreție a hormonilor sexuali feminini, cât și a funcției ovulatorii și se caracterizează prin absența timp de 12 luni a ciclului menstrual. Acest fenomen fiziologic, apare din cauza “consumării” numărului de foliculi ovarieni.

Află în acest articol:

  1. Când apare menopauza?
  2. Etapele instalării menopauzei
    2.1 Perimenopauza
    2.2 Menopauza prematură 
    2.3 Menopauza propriu-zisă
    2.4 Postmenopauza
  3. Cauzele menopauzei
  4. Care sunt cauzele menopauzei induse?
  5. Care sunt simptomele menopauzei?
  6. Complicațiile asociate menopauzei
  7. Diagnosticarea menopauzei
  8. Ce teste sunt recomandate la menopauză?
  9. Ce tratament este indicat în menopauză?
    9.1 Tratamentul hormonal
    9.2 Tratamentul cu vitamine și minerale
    9.3 Tratamentul naturist
  10. Concluzii
  11. Programează-te

Când apare menopauza?

Menopauza face parte din procesul natural de îmbătrânire și se instalează în jurul vârstei de 40 ani, dar există cazuri în care poate debuta mai devreme sau mai târziu, în funcție de fiziologia fiecărui organism în parte. Instalarea menopauzei înainte de vârsta de 40 de ani, poartă denumirea de menopauză prematură.

Menopauza se poate instala brusc (absența ciclurilor menstruale dintr-o dată) sau progresiv (cicluri menstruale rare, la 2 -3 luni, sau mai dese, la 2-3 săptămâni).

Există și cazuri în care unele femei continuă să aibă menstruație și după vârsta de 55 de ani. În aceste cazuri, se indică monitorizarea, din cauza riscului de hiperplazie endometrială și a cancerului de sân.

Etapele instalării menopauzei

Perimenopauza

Perimenopauza apare înainte de menopauză și este etapa în care organismul se pregătește pentru menopauză. În timpul perimenopauzei, ciclurile menstruale devin neregulate, în sensul că este posibil să întârzie sau să lipsească timp de câteva luni. În această perioadă, care poate dura luni sau ani, fluxul menstrual poate fi mai abundent sau mai slab. Pe de altă parte, există femei care nu experimentează perimenopauza, intrând brusc la menopauză.

Menopauza prematură

Un procent de aproximativ 2% dintre femei, încep menopauza înainte de 40 de ani, etapă cunoscută sub numele de menopauză prematură sau insuficiență ovariană primară.

Menopauza propriu-zisă

Se consideră că o femeie a intrat la menopauză, atunci când timp de 12 luni la rând nu a mai avut menstruație. Acest lucru semnifică faptul că ovarele au încetat să producă estrogen și să elibereze ovule.

Postmenopauza

Postmenopauza se referă la anii de după apariția menopauzei. În perioada aceasta, simptomele menopauzei, precum bufeurile sunt simțite mai rar.

Cauzele menopauzei

Menopauza apare fiziologic, pe măsură ce ovarele îmbătrânesc și astfel încetează să mai producă hormoni pentru fertilizare, precum estrogeni și progesteron. Corpul suferă diverse modificări atunci când există niveluri mai scăzute de hormoni și anume:

  • Estrogen
  • Progesteron
  • Testosteron
  • Hormon foliculostimulant (FSH)
  • Hormon luteinizant (LH)

Menopauza se mai poate instala și în urma unor intervenții chirurgicale, printre care cea mai cunoscută este histerectomia totală (în cazul unui fibrom uterin) sau histerectomia acompaniată de ovarectomie bilaterală (în cazul unor patologii oncologice sau non-oncologice).

Care sunt cauzele menopauzei induse?

  • histerectomia/ovarectomia bilaterală
  • ablația ovariană sau oprirea funcției ovariene (se poate face chirurgical, prin terapie hormonală sau radioterapie) 
  • expunerea zonei pelvine la radiații
  • diverse leziuni pelvine care afectează ovarele

Care sunt simptomele menopauzei?

În majoritatea cazurilor, femeile încep să dezvolte simptome asociate menopauzei cu aproximativ 4 ani înainte de ultima menstruație. Aceste simptome continuă de obicei până la 4 ani după ultimul ciclu menstrual. Un număr redus de femei prezintă simptome cu până la 9-10 ani înainte de apariția efectivă a menopauzei, iar 1/10 femei prezintă aceste simptome timp de 11-12 ani după ultima menstruație.

Simptomele sunt determinate de scăderea cantitativă de hormon estrogen, care determină apariția diferitelor modificări la nivelul întregului organism:

  • modificări la nivelul fanerelor (unghii, piele, păr) – păr uscat, unghii fragile, piele uscată și aspră
  • modificări la nivelul mucoaselor – uscăciune la nivel vaginal, însoțită de jenă la contactul sexual (dispareunie), usturime la micțiune, pierderi involuntare de urină
  • țesut adipos în exces predominant în zona abdominală
  • bufeuri (valuri de căldură) urmate de transpirații în exces cu durată de câteva secunde sau minute, care se pot repeta de câteva ori pe zi
  • edeme palpebrale (ochi umflați) dimineața, accentuarea pungilor și cearcănelor, edeme ale mâinilor
  • dureri la nivelul articulațiilor mâinilor și picioarelor, mai ales dimineața
  • creșterea tensiunii arteriale
  • tulburări de somn (insomnie sau somn de calitate slabă)
  • schimbări de dispoziție, depresie, anxietate, nervozitate, atacuri de panică,  sau în unele cazuri declanșarea unor patologii psihiatrice severe
  • stare generală deteriorată, femeile acuzând oboseală, amețeli, cefalee, crampe musculare, amorțeli ale buzelor, mâinilor și picioarelor

Complicațiile asociate menopauzei

Instalarea menopauzei, poate aduce cu sine, creșterea riscului de apariție al anumitor afecțiuni medicale, precum:

  • Osteoporoză – după instalarea menopauzei, majoritatea femeilor pierd rapid din densitatea osoasă, crescând riscul de apariție al osteoporozei, acestea devenind deosebit de sensibile la fracturile coloanei vertebrale, soldurilor și încheieturilor.
  • Boli cardiace și cardiovasculare – când nivelul de hormon estrogen scade, riscul de boli cardiovasculare crește.
  • Infecții ale tractului urinar.
  • Incontinență urinară – țesuturile vaginale și uretrale își pierd elasticitatea, devenind posibilă apariția nevoii frecvente și bruște de a urina, urmată de o pierdere involuntară de urină (incontinență de urgență) sau pierderea urinei în momentul strănutului, tusei sau ridicării greutăților (incontinență de stres).
  • Disconfort în timpul actului sexual, ce poate duce la sângerări ușoare, din cauza uscăciunii vaginale și a pierderii elasticității, afectând astfel libidoul (apetitul sexual).
  • Creștere în greutate din cauza încetinirii metabolismului.

Diagnosticarea menopauzei

Semnele și simptomele asociate menopauzei sunt suficiente pentru ca medicul ginecolog să stabilească un diagnostic precis.

Având în vedere moștenirea genetică, anamneza are o importanță deosebită, deoarece este bine de știut vârsta la care rudele de grad 1 și 2 (mama, bunica sau sora) au contractat menopauza, sau dacă au suferit de diverse afecțiuni oncologice sau osoase (osteoporoza).

Consultul mamar este un punct cheie în consultul clinic. Spre exemplu, aspectul mai depigmentat al areolelor, sugerează un deficit mai vechi de estrogeni, în timp ce prezența pigmentării normale și a “tonusului” mamar, sugerează o secreție normală de estrogeni. 

În cazul prezenței unei secreții mamelonare sau a unei formațiuni la nivel mamar, se indică evaluarea de urgență, din cauza riscului de apariție a patologiilor mamare maligne, foarte frecvente în această etapă a vieții femeii.

În ceea ce privește consultul ginecologic, acesta este obligatoriu o dată la 6 luni la toate femeile active sexual, iar prevestirea menopauzei nu trebuie să îndepărteze pacientele de medicul ginecolog, ci dimpotrivă controalele de rutină precum palaprea bimanuala, consultul cu valve și examenul Babeș-Papanicolau sunt mai importante ca niciodată în această perioadă.

Ce teste sunt recomandate la menopauză?

Panelul obișnuit de screnning este reprezentat de: hemoleucogramă, glicemie, transaminaze, profil lipidic, sumar de urină, dozarea nivelului hormonilor sexuali (estrogeni, progesteron) și al gonadotropilor (FSH, LH, prolactină). Încetarea funcției ovariene este indicată de valorile scăzute ale estrogenilor și valorile crescute ale FSH și LH. În cazul în care estrogenii sunt încă prezenți, la dorința pacientei, se pot administra per os derivate progesteronice pentru menținerea ciclului menstrual pentru încă o perioadă de timp.

Imagistica recomandată unei paciente cu tulburări de preclimax sau climax deja instalat, constă în mamografie, ecografie mamară bilaterală și ecografie utero-ovariană transvaginală.

Ce tratament este indicat în menopauză?

Tratamentul menopauzei este unul individualizat și se concentrează pe ameliorarea semnelor, simptomelor, precum și pe prevenirea afecțiunilor cronice care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă.

Tratamentul hormonal

Terapia hormonală de substituție este indicată în primii 5 ani de la instalarea primelor semne de menopauză, în absența contraindicațiilor majore. Combinația de estrogen natural și progestativ aduce o serie de beneficii asupra organismului, precum:

  • îmbunătățirea stării generale și a psihicului
  • creșterea libidoului (apetitului sexual)
  • ameliorarea pierderii urinare involuntare
  • menținerea densității osoase
  • îmbunătățirea aspectului fanerelor (păr, unghii)
  • controlul greutății
  • îmbunătățirea calității somnului

În cazul femeilor care nu preferă acest tip de terapie, se poate recomanda administrarea intravaginală de estriol sub formă de ovule sau cremă, acestea având rol în diminuarea uscăciunii vaginale, a durerii din timpul actului sexual și a incontinenței urinare.

Tratamentul cu vitamine și minerale

  • Antioxidanți – Omega 3-6-9, Seleniu, Zinc, Vitamina A, C ,E sau Resveratrol.
  • Aport susținut de Calciu și Vitamina D3 (1000 mg de calciu elementar și 800 U.I. de Vitamina D3) pentru controlul osteoporozei.

Tratamentul naturist

Terapia naturistă presupune administrarea de fitoestrogeni (estrogeni naturali), precum soia și lăptișorul de matcă. Singurul inconvenient este reprezentat de faptul că sunt dificil de dozat, iar eficacitatea acestora este variabilă.

Concluzii

Un stil de viață echilibrat și activ este absolut esențial pentru femeile care vor să-și mențină sănătatea după menopauză. Pentru a preveni apariția altor probleme medicale, trebuie ținut cont de următoarele considerente:

  • Dieta – să fie bogată în fructe, legume și cereale integrale, pentru stimularea digestiei și prevenirea obezității. În ceea ce privește aportul de calciu, lactatele degresate sunt foarte importante, iar peștele, nucile și semințele reprezintă un substrat bun atât pentru sistemul cognitiv, cât și pentru cel cardiovascular.
  • Exercițiile fizice – sunt necesare pentru menținerea unei greutăți corporale normale și a unui nivel crescut de HDL-colesterol. Mai mult decât atât, exercițiile fizice previn apariția osteoporozei și sporesc calitatea somnului.
  • Odihna – previne numeroase complicații care pot apărea în urma stresului și a surmenajului și protejează sistemul cardiovascular.
  • Renunțarea la obiceiurile vicioase precum fumatul și alcoolul, aduce o multitudine de beneficii la menopauză, ameliorând bufeurile, insomniile și reducând riscul apariției cancerului.
  • Incontinența urinară poate fi ameliorată prin exercițiile Kegel care ajută și la tonifierea musculaturii vaginale, îmbunătățind astfel viața sexuală.

În concluzie, soluțiile care pot ameliora simptomele neplăcute ale menopauzei sunt ușor de aplicat și trebuie să facă parte dintr-un stil de viață sănătos, la orice vârstă, indiferent de tratamentul urmat.

Important de reținut!

Informațiile din acest articol nu înlocuiesc, în niciun caz, consultul medical specializat. Recomandările medicale au scop strict informativ.
Referințele și concluziile pot varia de la un pacient la altul și depind de mulți factori, precum starea de sănătate, stilul de viață, etc.
Tocmai de aceea, aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.
Nu ezitați să mergeți la medic pentru consult și/sau îndrumare, ori de câte ori aveți o problemă de sănătate.

Te-ai decis să îți faci o programare?

Super! Tot ce trebuie să faci este să alegi ziua și ora care ți se potrivesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *