Afectiuni, Investigatii

HPV – Ce este Human Papilloma Virus? Cand ne testam?

Ce este HPV?

Ce este HPV-ul?

HPV sau Human Papilloma Virus, reprezintă un virus, ce determină leziuni la nivelul pielii și al mucoaselor, transmisibil în timpul contactelor sexuale neprotejate (contact vaginal, oral, anal), fie la atingerea pielii din regiunea contaminată (regiunea genitală, de obicei).

Reprezintă cea mai răspândită infecție cu transmitere sexuală.

Au fost identificate peste 100 de tulpini virale HPV, aproape toate persoanele active sexual, intrând în contact cu cel puțin una din aceste tulpini pe parcursul vieții.

Majoritatea infecțiilor cu Human Papilloma Virus sunt de obicei asimptomatice și au un caracter autolimitat (se vindecă spontan, fără tratament), însă există o serie de tulpini cu risc oncogen înalt, și anume tulpinile 16 și 18, considerate ca fiind cel mai frecvent implicate în apariția leziunilor precanceroase, astfel putând duce în timp la apariția cancerelor.

La persoanele de sex feminin, infecția cu tulpinile Human Papilloma Virus de risc oncogen ridicat, duc în peste 90% din cazuri, la apariția cancerului de col uterin.

Care sunt factorii de risc?

  • numărul ridicat de parteneri sexuali, crește riscul apariției infecției;
  • vârsta (debutul precoce al vieții sexuale, poate determina o expunere mai ridicată la contractarea HPV);
  • sistemul imun slăbit.

Când se recomandă testarea HPV?

Testarea HPV prin intermediul analizelor medicale, sunt indicate în cazul persoanelor active sexual, care prezintă diverse leziuni specifice ale mucoaselor genitale, anale, bucale (ulcerații ce persistă timp îndelungat) sau tegumentare de tipul verucilor (excrescențe de aspect conopidiform – negi tegumentari).

Aspectul leziunilor poate varia în funcție de tulpina HPV implicată, iar perioada de timp de la contact (verucile contagioase) , până la apariția acestora, poate fi de la săptămâni până la ani.

Identificarea leziunilor în cadrul consultului ginecologic (când acestea nu sunt vizibile decât la examenul cu valve) reprezintă indicația principală de testare HPV.

Ce simptome pot apărea?

Infecția HPV nu produce simptome sau alte probleme de sănătate, deoarece sistemul imunitar are capacitatea de a se lupta cu virusul, înainte ca acesta să ducă la apariția diferitelor simptome specifice.

În funcție de tulpinile HPV care au determinat infecția, forma sub care apar leziunile la nivelul pielii sau mucoaselor poate să fie diferită.

Majoritatea femeilor care contractează virusul HPV, nu prezintă simptome, iar infecția poate trece de la sine (caracter autolimitat).

Este important un consult, în cazul în care sunt observate leziuni, condiloame sau inflamații la nivelul organelor genitale, deoarece unele tipuri de HPV pot duce la apariția leziunilor canceroase.

Genotipuri HPV implicate în dezvoltarea cancerelor genitale:

Tulpini HPV de risc oncogen scăzut: 6, 11, 28, 32, 44, 43, 44, 54, 55, 57, 61, 62, 71, 72, 74, 81, 83, 84, 86, 87, 89.

Tulpini HPV cu posibil risc oncogen: 26, 30, 34 53, 66, 67, 69, 70, 73, 82, 85, 97.

Tulpini HPV de risc oncogen ridicat: 16 și 18.

Diagnosticarea infectiei cu HPV poate fi efectuata prin urmatoarele metode:

  • Recoltare de celule endocervicale în timpul examenului ginecologic pentru testul Babes-Papanicolau. Manopera este nedureroasă și se recomandă ca pacienta să nu facă spălături intravaginale și să evite raporturile sexuale cu câteva zile înainte de consultație.
  • O altă metodă pentru prelevarea celulelor infectate este colposcopia, efectuată de medicul ginecolog în cazurile în care leziunile sunt plate (situându-se în același plan cu mucoasa și fiind mai dificil de vizualizat cu ochiul liber), sau peniscopia, care se efectuează în cadrul examenului urologic pentru persoanele de sex masculin.
  • Testul de genotipare (identificarea tulpinii specifici) prezintă avantajul de a diagnostica infecția cu HPV în absența modificărilor mucoasei și a simptomelor specifice, fiind utilizat ca metodă de screening (prelevarea celulelor se face în același mod ca pentru testul Babes-Papanicolau).
  • Biopsia de țesut se realizează din leziunile de la nivelul mucoasei (anală, cervicală, orofaringiană) sau de la nivelul tegumentului (veruci perianale, peniene, labiale).

Ce se întâmplă dacă prezint infecție cu HPV și sunt/vreau să rămân însărcinată?

În cazul femeilor gravide sau care doresc să conceapă în viitorul apropiat, contractarea virusului HPV, nu scade șansele de a rămâne însărcinată.

Dacă sunteți însărcinată și prezentați infecția cu HPV, este recomandat să urmați tratamentul, abia după naștere.

Important de reținut!

Informațiile din acest articol nu înlocuiesc, în niciun caz, consultul medical specializat. Recomandările medicale au scop strict informativ.
Referințele și concluziile pot varia de la un pacient la altul și depind de mulți factori, precum starea de sănătate, stilul de viață, etc.
Tocmai de aceea, aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.
Nu ezitați să mergeți la medic pentru consult și/sau îndrumare, ori de câte ori aveți o problemă de sănătate.

Te-ai decis sa iti faci o programare?

Super! Tot ce trebuie să faci este să alegi ziua și ora care ți se potrivesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *