Sarcina și sezonul rece

Sarcina este cea mai frumoasă și cea mai importantă perioadă a vieții pentru cele mai multe femei, dar nu trebuie să uităm faptul că această perioadă, aduce cu sine mai multe sacrificii, mai ales în perioada sezonului rece, când imunitatea este scăzută.
Pe parcursul perioadei de sarcină, în special iarna, este important să ne protejăm organismul și să evităm îmbolnăvirile specifice sezonului rece.
Aliatul cel mai de preț în perioada sarcinii, este sistemul imunitar, așa că este important să nu trecem cu vederea alimentele sau suplimentele care ajută organismul în lupta contra îmbolnăvirii, mai ales că sarcina devine o perioadă ceva mai dificilă pe timpul iernii.
Pe tot parcursul sarcinii, riscul de infecții, răceală sau gripă este crescut, iar frigul din lunile reci poate duce la apariția durerilor și disconfort.
Trebuie reținut faptul că unele medicamente sunt interzise în sarcină, însă chiar și fără medicamente, putem face față iernii, ne putem proteja și ne putem întări sistemul imunitar, astfel:
- consumul între 2-3 litri de lichide pe zi, pentru evitarea deshidratării și pentru menținerea unui bun echilibru hidroelectrolitic.
- igiena mâinilor în mod regulat, pentru a evita microbii și bacteriile.
- evitarea frigului.
- purtarea hainelor călduroase, potrivite pentru frigul iernii.
- efectuarea vaccinului antigripal, deoarece sistemul imunitar este afectat în timpul sarcinii.
- prezentarea la medic, în cazul în care suspicionați contactarea vreunei gripe/răceli și urmarea tratamentului specific perioadei de sarcină.
- dieta – fructele ar trebui să fie incluse obligatoriu în alimentație.
Importanța hidratării în sezonul rece
Iarna, din cauza temperaturilor scăzute, aerul este uscat și astfel corpul are nevoie de o cantitate suficientă de apă.
Este recomandat ca apa să nu fie înlocuită cu alte băuturi, chiar dacă sunt variante sănătoase (cum ar fi apa de cocos și sucurile naturale).
Trebuie reținut faptul că apa simplă este cea mai bună modalitate pentru menținerea hidratării.
Importanța vaccinului antigripal
Acesta este un sfat pe care medicii îl repetă anual: este recomandat să ne vaccinăm împotriva gripei, deoarece sistemul imunitar este afectat în timpul sarcinii.
Ce facem în cazul contactării răcelii în sarcină ?
Cele mai multe gravide sunt neliniștite din cauza unei eventuale răceli în sarcină și se tem că aceasta ar putea afecta fătul, în cazul în care vor lua medicamente, ce se eliberează fără prescripție medicală.
De aceea, este important ca medicul să fie contactat în momentul în care pacienta prezintă simptome caracteristice răcelii/gripei, pentru urmarea tratamentului specific perioadei de sarcină.
Repausul în casă cât mai mult timp
În perioada sarcinii, organismul este mai vulnerabil și mai sensibil în fața bolilor în comparație cu alte perioade ale vieții.
De aceea, trebuie ținut cont de faptul că nu este bine ca organismul să fie expus condițiilor meteorologice extreme și nu e bine nici să ne expunem în anumite zone în care există un risc mai mare de a contacta bacterii, viruși sau microbi de la persoanele din jur.
Când suntem nevoiți să ieșim, este obligatorie purtarea unei măști de protecție, care să acopere bine nasul și gura.
Importanța dietei
Iarna nu este tocmai un prieten al organismului nostru, mai ales că în sezonul rece apar frecvent diverse simptome ale unor boli cum ar fi gripa sau răceala (dureri de cap sau musculare, secreții nazale abundente sau chiar febră).
Astfel, acum este acel moment din an când fructele ar trebui să fie incluse obligatoriu în alimentația fiecărei gravide.
Consumul de fructe și legume contribuie la echilibrarea sistemului imunitar, ajutându-l să lupte împotriva bolilor și menținând organismul hidratat, în același timp, deoarece acestea conțin cantități suficiente de apă.
Important de reținut!
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc, în niciun caz, consultul medical specializat. Recomandările medicale au scop strict informativ.
Referințele și concluziile pot varia de la un pacient la altul și depind de mulți factori, precum starea de sănătate, stilul de viață, etc.
Tocmai de aceea, aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.
Nu ezitați să mergeți la medic pentru consult și/sau îndrumare, ori de câte ori aveți o problemă de sănătate.
Te-ai decis sa iti faci o programare pentru monitorizarea sarcinii?
Super! Tot ce trebuie să faci este să alegi ziua și ora care ți se potrivesc.