Sanatatea fatului, Sanatatea femeii, Sarcina

Răceala în sarcină – simptome, factori de risc, prevenție, tratament

Simptome răceala în sarcină

Răceala în sarcină: pe timpul sarcinii, modificările survenite la nivelul organismului mamei, pot avea repercursiuni și asupra organismului fătului. Dacă înainte de sarcină luați medicamente pentru combaterea febrei, antiinflamatorii și anticongestionante, acum poate vă întrebați dacă acestea sunt sigure pentru făt.
 
Chiar dacă astfel de medicamente pot ameliora simptomele specifice răcelii, există posibilitatea ca unele ingrediente să facă rău fătului. Tocmai de aceea, este important să fiți informată.
În acest fel, veți știi care sunt primele semne ale răcelii în sarcină, ce tratamente sunt recomandate, ce medicamente sunt indicate și care dintre acestea sunt de evitat. 

Simptomele răcelii din timpul sarcinii

Simptomele răcelii din sarcină sunt asemănătoare cu cele din cadrul unei răceli obișnuite. Restricționarea medicamentelor pe timpul sarcinii, poate face ca răceala să fie mai greu de suportat. 

Principalele simptome ale răcelii în sarcină sunt:

  • Nasul înfundat și rinoree (secrețiile nazale) – reprezintă primele semne ale răcelii. Este bine să evitați folosirea frecventă a decongestionantelor nazale în sarcină, putând opta pentru inhalații de aburi, pentru a ajuta la desfundarea nasului
  • Durerea în gât – poate fi temporară sau persistentă
  • Durerea de cap (cefaleea) – dacă devine greu de suportat, apelați la medicul obstetrician, pentru recomandarea unor medicamente compatibile cu sarcina
  • Tusea – poate fi seacă, însă devine productivă pe finalul răcelii
  • Oboseala  – apare frecvent și tocmai de aceea este recomandată odihna cât mai mult, în pat, deoarece somnul ajută la refacerea organismului
  • Febra și transpirațiile – febra ușoară nu afectează mama sau fătul, însă, dacă depășește 39 de grade Celsius, este recomandat să apelați la medicul obstetrician.

De reținut este faptul că, la suflarea nasului, pot apărea mici striații de sânge. Acest fenomen nu trebuie să vă alarmeze, deoarece este întâlnit în sarcină chiar și atunci când răceala este absentă și poartă numele de rinită de sarcină. Aceasta apare pe fondul schimbărilor hormonale și al creșterii volumului de sânge din organism.

Totuși, este important să distingeți gripa de răceală, deoarece gripa în sarcină poate pune probleme fătului, mai ales în primul trimestru de sarcină. Aceasta apare brusc și se manifestă mai sever decât răceala. Gripa trebuie luată în serios, deoarece poate crește riscul de apariție a unor anomalii de dezvoltare ale fătului.

Dacă aveți simptome precum: dificultăți respiratorii, durere în piept, amețeli, confuzie, sângerări vaginale, vărsături grave, febră care nu scade, mișcări fetale reduse, este recomandat să mergeți de urgență la medic.

Dacă vă vaccinați antigripal în săptămânile 27-36 de sarcină, reduceți semnificativ riscul de infecție, precum și de apariție al complicațiilor.

Factori de risc

În timpul sarcinii sistemul imunitar nu mai este la fel de alert, pentru a permite dezvoltarea fătului și tocmai de aceea, gravidele sunt mai expuse riscului de îmbolnăvire, în comparație cu restul femeilor. Drept urmare, activitatea imunitară redusă face că răceala să persiste mai mult timp – de la 7 până la 21 zile.


Un alt factor de risc este reprezentat de contactul cu persoanele bolnave. Prin expunerea la virusuri sau alți agenți patogeni transmiși de persoane răcite, de exemplu, acasă, la birou sau înzone foarte aglomerate, crește riscul de îmbolnăvire. Astfel este foarte importantă purtarea măștilor de protecție în cazul în care vă expuneti la astfel de factori de risc.

Tratamente naturale pentru răceala in sarcină

Simptomele răcelii din sarcină sunt asemănătoare cu cele din cadrul unei răceli obișnuite. Restricționarea medicamentelor pe timpul sarcinii, poate face ca răceala să fie mai greu de suportat. 

  • alimentație sănătoasă și echilibrată – fructe, legume, carne slabă, lactate și cereale integrale;
  • odihnă – organismul are nevoie de odihnă pentru recuperare;
  • ingestia de lichide – apă, supă caldă, ceaiuri pentru hidratarea organismului;
  • aportul de vitamina C – fructe, legume;
  • aportul de zinc – gravidele trebuie să consume aproximativ 15 mg de zinc/zi. Zincul susține imunitatea și poate fi preluat din: ouă, curcan, vită, porc, iaurt, ovăz;
  • folosirea soluțiilor saline pentru spălaturi nazale.

Ceaiuri permise in timpul sarcinii

  • ceaiul de fructe
  • ceaiul de mușețel
  • ceaiul de mentă
  • ceaiul de ghimbir

Medicamente permise pentru răceala în sarcină

Tratarea răcelii în sarcină este un subiect problematic, deoarece multe medicamente nu sunt recomandate în sarcină, fiindcă pot afecta sănătatea fătului. Doar în cazuri excepționale și numai la recomandarea medicului obstetrician, sunt indicate medicamentele pentru răceală. 

Ideal, gravidele ar trebui să trateze răceala prin alimentație sănătoasă, odihnă, hidratare și eventual tratamente naturale.
 
Așadar, numai la recomandarea medicului obstetrician, puteți lua antipiretice, antiinflamatorii, antihistaminice, expectorante, etc.

Cum prevenim răceala în sarcină?

  • odihnă cât mai bună pe timpul nopții, iar în timpul zilei evitarea consumul excesiv de cafea;
  • plimbări în parc, dacă temperatura exterioară este acceptabilă;
  • ingestia de lichide, în special apă, sucuri de fructe și supe;
  • igiena mâinilor și purtarea dezinfectantului de mâini în afara domiciliului;
  • evitarea fumatului;
  • alimentație echilibrată și sănătoasă – fructe, legume proaspete, cereale integrale, carne și lactate slabe;
  • evitarea contactului cu persoane răcite;
  • evitarea zonelor aglomerate și purtarea măștilor de protecție, mai ales în perioadele cu viroze.

Important de reținut!

Informațiile din acest articol nu înlocuiesc, în niciun caz, consultul medical specializat. Recomandările medicale au scop strict informativ.
Referințele și concluziile pot varia de la un pacient la altul și depind de mulți factori, precum starea de sănătate, stilul de viață, etc.
Tocmai de aceea, aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.
Nu ezitați să mergeți la medic pentru consult și/sau îndrumare, ori de câte ori aveți o problemă de sănătate.

Te-ai decis sa iti faci o programare?

Super! Tot ce trebuie să faci este să alegi ziua și ora care ți se potrivesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *