Modificările sânilor în sarcină

Modificările sânilor în sarcină se numără printre schimbările, mai mult sau mai puțin plăcute, prin care organismul trece în timpul sarcinii. Acestea sunt normale și sunt cauzate de producția unor cantități mai crescute de hormoni și de pregătire a sânilor pentru lactație.
Cuprins:
Hormonii din sarcină



Hormonii responsabili pentru buna desfășurare a sarcinii sunt: hormonul sarcinii (hCG-gonadotropină corionică umană), estrogenul și progesteronul. Alături de aceștia, sunt prezenți și alți hormoni: prolactina, oxitocina, insulina și cortizonul, fiecare îndeplinind roluri bine definite, în funcție de vârsta sarcinii.
Pe parcursul sarcinii, sânii se pregătesc pentru perioada de după naștere, când vor trebui să asigure hrana nou-născutului. Laptele începe să fie produs de către organismul mamei încă din trimestrul 2 de sarcină, mai exact din luna a 5-a, sub influența progesteronului.
După naștere, cantitățile de estrogen și progesteron încep să scadă, iar nivelul de prolactină crește, asigurând astfel lactația. Când bebelușul începe să sugă, este stimulată secreția de oxitocină, facilitandu-se alăptarea prin contracția canalelor galactofore.
Manifestările de la nivelul sânilor



Odată cu instalarea sarcinii și până în momentul nașterii, modificările apărute la nivelul sânilor sunt reprezentate de:
- mărirea în volum și întărirea acestora
- apariția unor linii/pete roșiatice
- apariția pruritului (senzația de mâncărime)
- senzația de sâni foarte plini
- senzația de greutate și durere la acest nivel (mastodinie)
- creșterea în dimensiune a mameloanelor
- închiderea la culoare a mameloanelor
- proeminența glandelor areole din jurul mamelonului (tuberculii lui Montgomery) ce asigură lubrefierea și protejarea acestuia
- apariția colostrului în trimestrul 2 de sarcină
De reținut!
Toate aceste manifestări au un caracter temporar și nu toate femeile gravide le experimentează în aceeași măsură. În ceea ce privește mastodinia (sânii dureroși), detensionarea acestora poate avea loc în ultimele luni de sarcină sau chiar după naștere, însă acest aspect diferă de la caz la caz.
Modificările sânilor în funcție de trimestrul de sarcină
Trimestrul 1
În primul trimestru de sarcină, sânii se măresc în volum,mameloanele devin mai sensibile, vasele de sânge de la nivelul acestora devin tot mai vizibile, iar senzația de sâni tensionați se accentuează. În unele cazuri pot apărea dureri lancinante în zona axilară, modificări absolut normale.
Trimestrul 2
În cel de-al doilea trimestru de sarcină, sânii continuă să se mărească în volum și este posibil să înceapă exteriorizarea secrețiilor mamare. Organismul femeii însărcinate produce colostru (un lichid de culoare gălbuie), care reprezintă prima formă a laptelui matern. În această etapă nu este necesară stimularea mameloanelor. Trebuie reținut faptul că nu toate gravidele experimentează astfel de scurgeri. Dacă acestea nu apar, nu înseamnă că femeia va produce mai puțin lapte. Fiecare organism răspunde la apariția unei sarcini în mod diferit.
Trimestrul 3
În trimestrul 3 de sarcină, sânii își modifică forma, devenind mai mari și mai plini. Din cauza acestei creșteri substanțiale, pielea de la nivelul sânilor devine mai uscată, areola și mameloanele se închid la culoare și poate apărea pruritul (senzația de mâncărime).
Pe seama măririi rapide, multe femei rămân cu vergeturi la nivelul sânilor, după naștere. Din păcate, nu există vreun tratament pentru vergeturi, însa acestea pot fi atenuate, dacă pe parcursul sarcinii sunt folosite zilnic diverse loțiuni/creme recomandate de medicul dermatolog. Acestea ameliorează și senzația de mâncărime.
După naștere, unele femei revin la forma și dimensiunea inițială a sânilor sau rămân cu sânii mai mari, în timp ce altele pot pierde din elasticitatea sânilor.
Exista mai mulți factori care influențează modificările apărute după naștere și alăptare, cum ar fi: predispoziția genetică, perioada în care femeia vă alăpta, precum și variațiile de greutate avute în timpul sarcinii și după aceasta.
Îngrijirea sânilor în timpul sarcinii
Pe parcursul sarcinii, mărimea sânilor poate crește cu una sau două cupe, iar după jumătatea sarcinii, un sutien prea strâns poate provoca înfundarea canalelor galactofore. Așadar, alegerea unei mărimi adecvate a sutienului este foarte importantă nu numai pentru confortul local, ci și pentru evitarea accentuării senzației de tensiune sau durere.
În ceea ce privește materialul din care este confecționat sutienul, acesta trebuie să fie unul plăcut, astfel încât să se evite amplificarea sensibilității la nivelul mameloanelor.
În cazul utilizării loțiunilor care să minimizeze/prevină apariția vergeturilor de la nivelul pielii sânilor, acestea trebuie să fie aprobate dermatologic și să aibă o compoziție adecvată, iar masajul local este indicat a se face fară presiune prea mare.
Nu în ultimul rând, se recomandă consumul unei cantități optime de lichide pentru hidratarea pielii și evitarea consumului de sare în exces, pentru a preveni retenția de apă, ce poate accentua senzația de tensiune la nivelul sânilor.
Concluzii
Modificările apărute la nivelul sânilor, se pot manifesta mai devreme sau mai târziu în oricare dintre cele 3 trimestre de sarcină, simptomele fiind diferite, în funcție de organism. Este important de reținut faptul că oricare dintre aceste manifestări sunt normale. Însă, dacă simptomele neplăcute de la acest nivel persistă, este posibil să fie necesară o consultație la medicul ginecolog, pentru a afla dacă aceste manifestări au alte cauze și eventual, pentru efectuarea unor investigații suplimentare.
Important de reținut!
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc, în niciun caz, consultul medical specializat. Recomandările medicale au scop strict informativ.
Referințele și concluziile pot varia de la un pacient la altul și depind de mulți factori, precum starea de sănătate, stilul de viață, etc.
Tocmai de aceea, aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.
Nu ezitați să mergeți la medic pentru consult și/sau îndrumare, ori de câte ori aveți o problemă de sănătate.
Te-ai decis sa iti faci o programare?
Super! Tot ce trebuie să faci este să alegi ziua și ora care ți se potrivesc.