Degenerescența maculară este o afecțiune oftalmologică caracterizată prin pierderea acuității vizuale centrale. Este o problemă comună ce apare adesea după vârsta de 50-60 ani. Această afecțiune poate fi descoperită la un control oftalmologic de rutină. Netratată, degenerescența maculară, poate duce la pierderea definitivă a vederii.
Ce simptome exista in degenerescența maculară?
În degenerescența maculară vederea centrală se estompează odată cu trecerea timpului. Uneori procesul are un ritm mai lent, alteori acesta este accelerat. Principala cauză este reprezentată de degradarea oculară, pe fondul senescenței (îmbătrânirii). Astfel, apar leziuni la nivelul maculei, parte componentă a ochiului, responsabilă pentru vederea clară.
Degenerescența maculară legată de vârstă este principala cauză a pierderii vederii la persoanele vârstnice, prin îngreunarea observării obiectelor aflate în plan apropiat. În alte cuvinte, nu mai puteți citi, nu mai puteți conduce, etc.
Există și cazuri în care simptomele degenerescenței maculare sunt observate după o perioadă mai lungă de timp, când deja vederea este grav afectată și tocmai din această cauză, controalele oftalmologice periodice sunt foarte de utile.
Tipurile de degenerescentă maculară
Afecțiunea are 2 forme: degenerescența maculară uscată (nonexudativă) și degenerescența maculară umedă (exudativă).
Degenerescența maculară uscată reprezintă cea mai frecventă formă (90% din cazuri), în care părțile maculei se subțiază, pe măsura înaintării în vârstă, pierderea vederii având loc treptat.
Degenerescența maculară umedă reprezintă forma rară (10% din cazuri), mult mai gravă și apare uneori în cazurile în care forma nonexudativă este preexistentă. În cazul acestei forme, se produc leziuni permanente ale maculei în decursul unor luni sau chiar ani.
Manifestări ale degenerescenței maculare
La început nu vă puteți da seama de faptul că nu mai vedeți bine cu unul dintre ochi, din cauza faptului că ochiul bun preia sarcinile celui deficient. Abia după o perioadă de timp, când afecțiunea evoluează sau când este afectat și celălalt ochi puteți observa problemele de vedere.
Principalele manifestări ce trebuie să reprezinte o urgență oftalmologică sunt:
- vedere neclară sau încețoșată
- culori estompate
- liniile drepte sunt percepute ondulate, curbe sau strâmbe
- zone neclare și percepția unor pete în fața ochilor, în centrul vederii
- imposibilitatea de a citi literele mici, chiar și în cazul apropierii acestora de ochi
- probleme la condus
- deficiențe la realizarea sarcinilor în lumină slabă
- dificultate în recunoașterea fețelor sau obiectelor aflate în față
- nevoia de a folosi surse puternice de lumină pentru a vedea
Diagnosticarea degenerescenței maculare
Stabilirea diagnosticului corect se realizează după un examen oftalmologic complet, cu examinarea fundului de ochi pentru a putea observa modificările apărute în zona retinei sau a maculei.
Examenul fundului de ochi este acompaniat de:
- tomografie cu coerență optică pentru a observa retina îndeaproape
- angiografie cu fluoresceină sau cu coerență optică, pentru a observa vasele de sânge din și de sub retină
Ce tratamente există?
Există mai multe opțiuni de tratament pentru degenerescența maculară, în funcție de tipul și modul de manifestare a afecțiunii, precum și de momentul diagnosticării acesteia.
Tratamentul medicamentos este reprezentat de prescrierea medicației pentru blocarea formării noilor vase de sânge și a scurgerilor din acestea în forma de degenerescență maculară umedă (exudativă), vitaminoterapie, precum și renunțarea la vicii (fumat, alcool).
Tratamentul chirurgical presupune injectarea în ochi a unei substanțe pentru stoparea dezvoltarea bolii, îmbunătățind starea retinei. În alte cazuri se recomanda chirurgia laser.
Important de reținut!
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc, în niciun caz, consultul medical specializat. Recomandările medicale au scop strict informativ.
Referințele și concluziile pot varia de la un pacient la altul și depind de mulți factori, precum starea de sănătate, stilul de viață, etc.
Tocmai de aceea, aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.
Nu ezitați să mergeți la medic pentru consult și/sau îndrumare, ori de câte ori aveți o problemă de sănătate.
Te-ai decis sa iti faci o programare?
Super! Tot ce trebuie să faci este să alegi ziua și ora care ți se potrivesc.