CHIRURGIE ORALĂ
Diagnosticul și tratamentul chirurgical al leziunilor și defectelor, legate de aspectele funcționale și estetice ale feței, gurii, dinților și maxilarelor.
Chirurgia orală este specialitatea din medicina dentară, care se ocupă cu studiul, prevenirea și tratamentul chirurgical al afecțiunilor dento-parodontale. Aceasta include chirurgia preprotetică, accidentele de erupție ale dinților și incluziile dentare, traumatismele dento-parodontale, chirurgia parodontală, precum și implanturile dentare.
Implanturile dentare sunt cele mai potrivite soluţii pentru înlocuirea dinților lipsă, deoarece arată, se simt și îndeplinesc aceleași funcții ca dinţii naturali. Implantul dentar este defapt o rădăcină artificială, care este plasată în locul unui dinte pierdut, mai exact în oasele maxilare și se integrează perfect în structura osoasă proprie. Printre beneficiile pe care le deține un implant dentar, se numară: confortul sporit, protejarea dinților vecini și restabilirea ocluziei (mușcăturii), astfel încât pacienții pot mânca, mesteca și vorbi corect. Mai mult decât atât, implanturile dentare prezintă o capacitate de osteointegrare și vindecare rapide. În comparație cu punțile clasice sau protezele mobile, implanturile dentare au o durată de viață mult mai mare. Implanturile dentare prezintă două mari avantaje și anume: asigură funcționalitate danturii și reprezintă un tratament stomatologic ce poate fi ales indiferent de vârsta pacientului.
Ce avantaje prezintă implantul dentar?
- Funcţionalitate sporită. Există multe opţiuni pentru înlocuirea coroanei dintelui, însă doar implantul dentar înlocuieşte rădăcina. Odată ce implantul este osteointegrat complet, acesta funcţionează la fel de bine ca şi dintele natural.
- Aspect natural. Realizat corect, implantul dentar este greu de deosebit de dinţii naturali.
- Prelucrarea dinților învecinaţi nu este necesară. Atunci când dinţii absenţi sunt înlocuiţi cu punţi dentare, dinţii care mărginesc „golul” (dinţii stâlpi), trebuie preparați (şlefuiţi), pierzându-se din structura dentară sănătoasă a acestora.
- Pierdere osoasă redusă. Când dintele lipseşte, osul începe să sufere treptat şi apar fenomene de resorbție atât în înălţime, cât şi în grosime. Plasarea implantului dentar în locul dintelui lipsă, previne pierderea osoasă
Cum se inseră un implant dentar?
Inserarea implantului dentar este o procedură chirurgicală, care durează aproximativ o oră. Intervenția este efectuată sub anestezie locală. Uneori, dacă durata operației va fi mai lungă sau dacă pacientul este anxios, se recomandă sedarea sau anestezia generală. Întregul proces durează aproximativ 3 luni, deoarece, cea mai mare parte a timpului este necesară vindecării și apoziției osoase.
Implantarea dentară presupune următoarele etape:
- Consultul iniţial. După o evaluarea istoricului dentar şi medical, se va stabili dacă pacientul este un bun candidat pentru inserarea unui implant dentar.
- Pregătirea osului alveolar pentru obţinerea unui volum de os adecvat inserării implantului. Este un proces care poate presupune grefă de os atunci când nu există un suport osos suficient pentru susţinerea implantului. În cazul implanturilor din zona laterală a maxilarului superior, dacă volumul osos este redus sau dacă raportul sinusului maxilar este intim cu zona de inserţie a implantului, atunci este necesară o intervenţie suplimentară de sinus-lifting şi adiție de os.
- Introducerea implantului în os. Se practică o incizie și o îndepărtare a gingiei care acoperă osul, în locul în care viitorul implant va fi poziţionat. Cu ajutorul unor freze speciale, se crează în os, un canal în care implantul este fixat. Gingia este apoi plasată peste implant, iar apoi, suturată.
- Perioada de osteointegrare a implantului. După ce implantul a fost fixat, este necesară o perioadă de timp în care ţesutul osos se va ancora în suprafaţa rugoasă a implantului. Acest proces care durează între 6 săptămâni și 3 luni, ajută la furnizarea unei baze solide pentru noul dinte artificial.
- Ataşarea bontului protetic. Când integrarea osoasă este completă, pe implant este ataşată o piesă metalică ce poartă denumirea de bont protetic, deasupra căreia medicul poate plasa coroana ceramică, puntea sau proteza dentară, care va înlocui dintele sau dinţii lipsă.
- Alegerea unui nou dinte artificial. După ce bontul protetic a fost ataşat, gingia va trebui să se vindece timp de 1-2 săptămâni, înainte ca lucrarea protetică definitivă să fie ataşată.