Oftalmologie

Sănătatea ochilor pe timp de vară

sanatatea ochilor vara

Vara, după cum prea bine știm, este anotimpul distracției și de aceea trebuie să luăm în considerare câteva sfaturi simple pentru a ne păstra sănătatea ochilor pe tot parcursul sezonului.

Ochii sunt permanent expuși la un baraj constant de praf, particule fine, poluare si lumină.

Expunerea prelungită la soare, fără protecția adecvată a ochilor, poate provoca o serie de afecțiuni oculare, ce pot duce la diverse tulburări de vedere.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, mai mult de un sfert dintre cazurile de cataractă sunt provocate de expunerea la razele ultraviolete (UV), iar peste 10% dintre toate tipurile de cancer de piele, apar la nivelul pleoapei.

  1. Ce afecțiuni oculare apar mai frecvent vara?
  2. Cât de dăunătoare sunt razele ultraviolete (UV)?
  3. Cum ne protejăm ochii?
  4. Programează-te

Ce afecțiuni oculare apar mai frecvent vara?

Pe lângă pericolele cauzate de razele UV, riscul afecțiunilor oftalmologice crește vara.

Factori precum căldura, poluarea, praful sau transpirația favorizează dezvoltarea unor afecțiuni oculare periculoase, cum ar fi:

Conjunctivita

În anotimpul călduros, există o incidență crescută a numărului de conjuctivite. Atât al celor infecțioase, dobândite de la piscine sau bazine, cât și a celor alergice.
Persoanele care, pe timpul verii merg la piscină, fără a folosi ochelari de înot, care nu își spală ochii sau care își ating ochii cu mâinile nespălate, pot ajunge să dezvolte această afecțiune care poate deveni periculoasă.

Blefarita

De asemenea, o altă afecțiune prezentă în anotimpul călduros, este reprezentată de creșterea numărului de inflamații la nivelul pleaopelor. Acestea pot fi cauzate de alergii la produsele cosmetice, cum ar fi crema sau rimelul, și de infecții cu bacterii.

Blefarita se manifestă prin prezența unor coji la nivelul genelor, înroșirea pielii și umflarea pleoapelor.

Așadar, grija față de ochi ar trebui să crească în perioada verii. Cele mai bune metode pentru a vă feri de razele UV sunt ochelarii de soare cu protecție potrivită, pălăria ori șapca și igiena la nivelul ochilor.

Cât de dăunătoare sunt razele ultraviolete (UV)?

Fie că sunteți pe plajă, la piscină sau în parc, este important de reținut faptul că nu doar pielea poate fi afectată, pe timp de vară.

Ochii pot suferi arsuri ca și pielea, de aceea este important să le oferiți protecția necesară.
Razele de soare se împart in 3 categorii, respectiv raze ultraviolete de tip A, B și C.

Toate pot avea efect nociv asupra sănătății oculare ale fiecărui individ.

Razele UVC sunt cele mai puternice raze UV, dar din fericire, stratul de ozon blochează aproape toate aceste raze.

Razele UVB sunt filtrate parțial de stratul de ozon. Dacă acestea sunt prezente în cantități mici, încurajează producerea de melanină, determinând bronzarea pielii.

Totuși, razele UVB pot provoca arsuri, atât ale pielii, cât și ale ochilor.

Razele UVA au o putere mai mica decât UVB si UVC, dar sunt capabile să penetreze corneea și să ajungă la cristalin și retină.

Așadar, expunerea excesivă la raze UVA a fost asociată cu dezvoltarea degenerescenței maculare, cataractei și a pterigionului.

Sensibilitatea la razele UV variază de la o persoană la alta și de aceea trebuie să fim conștienți de posibilele daune pe termen lung, ca rezultat al supra-expunerii, deoarece acestea pot avea un caracter ireversibil.

Cum ne protejăm ochii?

La fel cum ne protejăm pielea de razele UV, prin folosirea cremelor cu factor de protecție ridicat, trebuie să ne protejăm și ochii.

Prin purtarea de ochelari de soare, care blochează 100% razele UV, nu doar că vă veți proteja ochii, dar vă veți simți și mai confortabil.

Chiar dacă înotați în bazine curate, iar apa este clorinată (apa clorinată distruge bacteriile), este recomandat să țineți ochii închiși sub apă, dacă nu purtați ochelari de înot.

În cazul în care purtați lentile de contact, este recomandat să le îndepărtați înainte de a intra în apă.

Dacă înotați în ape non-clorinate (lacuri sau râuri), nu există nicio protecție împotriva bacteriilor, astfel dacă țineți ochii deschiși sau purtați lentilele de contact în apă, riscați să faceți o infecție serioasă la nivelul ochilor.

Aceeași situație se aplică și în cazul saunei sau jacuzzi, mediile calde fiind un teren propice pentru multiplicarea bacteriană.

Nu în ultimul rând, este important să vă feriți și de reflexiile luminii, cum ar fi apa din piscină, marea sau nisipul, care pot avea un impact destul de ridicat asupra ochilor, deoarece lumina reflectată de apă, amplifică lumina soarelui, având ca rezultat un efect dăunător.

Așadar, luați măsuri suplimentare, protejați-vă ochii, purtați pălării cu boruri largi și ochelari de soare.

Pe plajă, încercați să evitați pe cât posibil pătrunderea murdăriei / prafului în ochi, pentru a minimiza cât de mult apariția eventualelor complicații oculare.

În cazul în care observați că ceva este în neregulă la nivel ocular, nu ezitați să contactați medicul oftalmolog!

Important de reținut!

Informațiile din acest articol nu înlocuiesc, în niciun caz, consultul medical specializat. Recomandările medicale au scop strict informativ.
Referințele și concluziile pot varia de la un pacient la altul și depind de mulți factori, precum starea de sănătate, stilul de viață, etc.
Tocmai de aceea, aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.
Nu ezitați să mergeți la medic pentru consult și/sau îndrumare, ori de câte ori aveți o problemă de sănătate.

Te-ai decis sa iti faci o programare pentru un consult oftalmologic?

Super! Tot ce trebuie să faci este să alegi ziua și ora care ți se potrivesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *