Afectiuni, Investigatii, Oftalmologie

Ce este conjunctivita?

Ce este conjunctivita?

Conjunctivita este o afecțiune frecventă a ochiului și afectează unul sau ambii ochi. Unele forme de conjunctivită, au un caracter contagios ridicat și se pot raspândi cu ușurință în comunitate.

Conjunctivita este reprezentată de o infecție oculară minoră, care uneori se poate complica sever.

Poate fi provocată de o infecție bacteriană, ori virală, însă se poate dezvolta și ca urmare a unei reacții alergice la diverși factori iritanți din aer, din piscine, ingrediente din produsele cosmetice sau a altor produse care intră în contact cu ochiul (lentilele de contact).

Ce simptome prezintă conjunctivita?

Această afecțiune nu doare și nu modifică vederea (în stadiile incipiente, lipsite de complicații).

Pacientul poate simți:

 • senzație de mâncărime (prurit)
 • senzație usturime
 • senzație de arsură
 • senzație de corp străin (de nisip în ochi)
 • uneori, ușoară fotofobie (sensibilitate la lumină)

De câte tipuri este conjuctivita?

Există 3 tipuri de conjunctivită:

 • conjuctivita alergică
 • conjunctivita infecțioasă
 • conjunctivita chimică

Cauza conjunctivitei variază în funcție de tiparul acesteia.

Conjunctivita alergică

Conjunctivita alergică apare mai des la persoanele care suferă de alergii sezoniere.
Aceste persoane dezvoltă conjunctivita, când intră în contact cu o substanță care declanșează o reacție alergică la nivel ocular.

Conjunctivita infecțioasă (bacteriană și virală)

Conjunctivita bacteriană este determinată frecvent de o infecție stafilococică sau streptococică de la nivelul pielii sau al aparatului respirator.

Contactul fizic cu alte persoane, igiena precară (atingerea ochilor cu mâinile murdare) , folosirea diverselor produse cosmetice sau a loțiunilor faciale contaminate sau la comun, folosirea lentilelor de confact necurățate corespunzător, pot provoca conjunctivita bacteriană.

Conjunctivita virală este cauzată de viruși contagioși, asociați cu răceala comună. Acest tip de conjunctivită, poate apărea în urma expunerii la strănutul sau tusea unei persoane care suferă de o infecție de tract respirator superior (prin micropicăturile Flugge).

Din cauza faptului că lacrimile se drenează în pasajul nazal, suflatul nasului cu forță, poate determina trecerea virusului din tractul respirator, în ochi.

Conjunctivita neonatală

Conjunctivita neonatală este o formă severă de conjunctivită bacteriană, care se produce la nou-născuți. Această afecțiune severă, poate determina afectarea permanentă a ochiului, dacă nu este tratata la timp.

De obicei, conjunctivita neonatală, apare la sugarii expuși la infecția cu gonoree sau chlamydia, în timpul nașterii pe cale naturală.

Conjunctivita chimică

Conjunctivita chimică este cauzată de:

 • diverși iritanți, cum ar fi poluanții din aer, clorul din piscine, expunerea la noxe
 • expunerea la factorii fizici (razele UV)

În ce constă tratamentul conjunctivitei?

Tratamentul acestei afecțiuni diferă în funcție de tipul bolii:

 • în conjunctivitele bacteriene – tratamentul este antibiotic
 • în conjunctivitele virale – tratamentul este simptomatic
 • în conjunctivitele alergice – administrare de antihistaminice sau corticosteroizi și depistarea și eliminarea factorului determinant alergizant

La recomandarea medicului oftalmolog, se poate realiza examenul secreției conjunctivale, iar alegerea antibioticului va fi făcut ținând cont de rezultatul antibiogramei.

De ce să alegi serviciile medicale ale Clinicii private Dr. Albu?

La Clinica Dr. Albu,  beneficiezi de servicii de oftalmologie de cel mai inalt nivel, realizate de Conf. Univ. Dr. Albu Cristina-Crenguța.Este medic primar oftalmologie și genetică medicală, conferențiar universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și doctor în științe medicale.

Conf. Univ. Dr. Albu Cristina-Crenguța are o experiență vastă, de peste 20 de ani în oftalmologie adultă, oftalmologie pediatrică și oftalmo-genetică.

Are o activitate științifică impresionantă, caracterizată de volumul mare de articole publicate în reviste de prestigiu, naționale, internaționale, cărți redactate, precum și premii internaționale decernate de: Societatea de Oftalmologie din Marea Britanie (Top 100 Scientists – 2018, IBC, Great Britain ; Taylor and Francis Group – Recognition 2019) și Societatea Americană de Oftalmologie (Excellence in Ophtalmology and Medical Genetics – iERP Awards 2019).

Stima și admirația pe care o are față de meserie, o determină să participe la congrese internaționale și să publice anual lucrări științifice axate pe tratamentul afecțiunilor oftalmologice ale adultului, afecțiunilor oftalmologice ale celor mici (oftalmologie pediatrică), precum și afecțiunilor oculare determinate de diferite malformații, anomalii congenitale și sindroame genetice (oftalmo-genetică).

Este o persoană altruistă, blândă și ambițioasă, ce oferă ajutor și respect pacienților indiferent de vârstă, de la cei mari, până la cei mai mici.

Programează-te acum folosind butonul de mai jos sau direct aici. 

One thought on “Ce este conjunctivita?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *